Ο Αντώνιος Καλογερόπουλος, ερευνητής του βελγικού Πανεπιστημίου VUB και του Reuters Institute, πραγματεύεται το ζήτημα της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο και πως η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να ενισχύσει ένα τέτοιο φαινόμενο.

Ads

Εξηγώντας ότι βασικές αιτίες, που το αναγνωστικό κοινό γίνεται ευάλωτο στην παραπληροφόρηση ή και τις θεωρίες συνομωσίας, είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς, το στρες, η κοινωνική περιθωριοποίηση, οι πολιτικές απόψεις, αλλά και η πηγή της ενημέρωσης, ο κ. Καλογερόπουλος περιγράφει πως η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δώσει «σάρκα και οστά» σε fake news.

Επισημαίνει τον κίνδυνο ότι τα μεγέθη στα οποία μπορεί με την τεχνητή νοημοσύνη να διασπείρονται fake news, μπορεί να είναι μεγαλύτερα από ό,τι κανείς θα φανταζόταν. Ήδη το BBC υποστηρίζει ότι οι ελεγκτές περιεχομένου αναγνωρίζουν με επιτυχία περίπου το 65% των βίντεο deep fake. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αξιοποιηθεί και υπέρ του στρατοπέδου της πάταξης της παραπληροφόρησης, τονίζει.

Η ομιλία του κ. Καλογερόπουλου έγινε στην κατάμεστη αίθουσα «Μανώλης Γλέζος» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς «Τεχνητή Νοημοσύνη: Τι αλλάζει στη ζωή μας;». Στην εκδήλωση, που έγινε με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιου Κούλογλου, παρουσιάστηκαν παραδείγματα εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης με τα οποία ερχόμαστε σε επαφή στην καθημερινότητα μας, τα θετικά τους αποτελέσματα και το πως βελτιώνουν τη ζωή μας, αλλά και οι κίνδυνοι, που ελλοχεύουν για την ιδιωτικότητα μας, τα θεμελιώδη δικαιώματα μας, τη Δημοκρατία, ακόμη και το περιβάλλον.

Ads

Δείτε την ομιλία του Α. Καλογερόπουλου:

https://www.youtube.com/watch?v=zsbe2Hiog9U

  • H φωτογραφία του άρθρου παρήχθη από εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης με βάση λέξεις κλειδιά από την ομιλία του κ. Καλογερόπουλου.