Ένα ανθρωποειδές ρομπότ-δρομέα με γόνατα, που μπορεί να τρέξει σαν άνθρωπος, κατασκεύασαν ερευνητές του πανεπιστημίου Μίσιγκαν στις ΗΠΑ.

Ads

Το ανθρωποειδές φέρει το όνομα Μέιμπελ (MABEL). Η ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει αγγίζει τα 11 χιλιόμετρα την ώρα, καθιστώντας το Μέιμπελ το ταχύτερο ρομπότ του είδους του στον κόσμο σήμερα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το Μέιμπελ μιμείται με μεγάλη επιτυχία την ανθρώπινη κίνηση.

Ο σχεδιασμός του ανθρωποειδούς ξεκίνησε το 2008 από ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον καθηγητή Τζέσι Γκριζλ του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών. Στο στάδιο του σχεδιασμού συμμετείχαν και επιστήμονες του Ινστιτούτου Ρομποτικής του πανεπιστημίου Κάρνεγκι Μέλον.

Έκτοτε προχωρά σταδιακά η τελειοποίηση του ρομπότ. Οι βελτιωμένοι αλγόριθμοι που έχει αποκτήσει μέχρι στιγμής του επιτρέπουν να διατηρεί την ισοροπία του και να προσαρμόζεται στις αλλαγές του περιβάλλοντος, π.χ. ανώμαλος δρόμος, σε πραγματικό χρόνο.

Ads

Αρχικά, το Μέιμπελ έμαθε να “περπατά” σε ομαλό έδαφος. Στη συνέχεια έμαθε να κινείται σε ανώμαλο έδαφος ενώ το πρώτο του τζόκινγκ το έκανε φέτος, στο τέλος του Ιουλίου.

Ελάχιστα ρομότ διεθνώς μπορούν να τρέξουν ενώ κανένα δεν έχει το ανθρώπινο στιλ του Μέιμπελ το οποίο, έχει τη δυνατότητα να κατανέμει το βάρος του εν κινήσει, όπως κάνει και ο άνθρωπος. Ο σκελετός του σώματός του είναι βαρύς. Τα πόδια του είνα ελαφριά και εύκαμπτα ενώ είναι εξοπλισμένα με το ρομποτικό αντίστοιχο των τενόντων. Σε κάθε δρασκελισμό του, το ρομπότ βρίσκεται στον αέρα (κανένα πόδι δεν ακουμπά στο έδαφος) στο 40%, όπως ακριβώς κάνει κι ένας πραγματικός δρομέας.

Οι ερευνητές οραματίζονται πως στο μέλλον θα είναι δυνατή η δημιουργία εξωσκελετών που θα δίνουν τη δυνατότητα σε ανθρώπους εγκλωβισμένους σε αναπηρικά καροτσάκια να βαδίσουν ξανά, ή που θα προσδίδουν σε διασώστες υπεράνθρωπες ικανότητες. Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο, τέτοια δίποδα ανθρωποειδή ρομπότ να δρουν στο μέλλον ως διασώστες ή ως στρατιώτες, σε επικίνδυνα περιβάλλοντα.

Οι ερευνητές είναι επικεντρωμένοι στη δημιουργία ρομπότ με ανθρώπινη μορφολογία τα οποία θα μπορούν να πάνε εκεί όπου μπορούν ή δεν μπορούν να πάνε οι άνθρωποι, για παράδειγμα σε ένα σπίτι που έχει πιάσει φωτιά.

Τα ρομπότ με ροδάκια είναι μια καλή λύση αν το έδαφος είναι ομαλό. Σε ανώμαλο έδαφος όμως, τα ρομπότ με γόνατα και πόδια αποτελούν την επιθυμητή επιλογή.