Μία Αμερικανίδα, ένας Αγγλος, μία Αυστραλέζα, ένας Βέλγος και μία Ρουμάνα ζουν και εργάζονται τα τελευταία χρόνια στην Ικαρία και τη Σάμο. Νομικός, βιολόγος, γραφίστας, περιβαλλοντολόγος, μηχανικός αποτελούν -μαζί με μια δυναμική ομάδα 30-50 εθελοντών-ερευνητών- τη διεθνική ομάδα «Αρχιπέλαγος», του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας που δραστηριοποιείται από το 1998 σε διάφορες περιοχές των ελληνικών θαλασσών (Ιόνιο Πέλαγος, Κεντρικό Αιγαίο, Λιβυκό Πέλαγος, Ανατολικό Αιγαίο κ.ά.).

Ads

Άρθρο του Γιώργου Κιούση στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία, 18/07/2010

Για την υλοποίηση σε υψηλό επιστημονικό επίπεδο της έρευνας και των δράσεων περιβαλλοντικής προστασίας το «Αρχιπέλαγος» συνεργάζεται με πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα από την Ελλάδα και πολλές άλλες χώρες και διατηρεί σήμερα δύο κύριες ερευνητικές βάσεις, στην Ικαρία και στη Σάμο, καθώς και ερευνητικούς σταθμούς στα νησιά Μαράθι, Αρκιοί και Αγιος Μηνάς (Φούρνοι).

«Εργάζομαι στο “Αρχιπέλαγος” ως νομικός σύμβουλος», μας λέει η Charlene Caprio, νομικός σύμβουλος, ΗΠΑ. «Μέσω του δικηγορικού γραφείου στο οποίο δουλεύω στη Νέα Υόρκη μού δόθηκε η ευκαιρία να δουλέψω σε μια εταιρεία κοινωφελούς ενδιαφέροντος για ένα χρόνο και έτσι βρέθηκα στο “Αρχιπέλαγος”. Με ενδιέφερε πάρα πολύ η περιβαλλοντική διαχείριση και προστασία στην Ελλάδα, καθώς πέρασα κάποιο διάστημα εδώ στα φοιτητικά μου χρόνια και από τότε ένιωθα να με εμπνέει η φυσική ομορφιά και η μοναδική βιοποικιλότητα του Αιγαίου, καθώς και ο πολιτιστικός και ιστορικός του πλούτος. Στο “Αρχιπέλαγος” με προσέλκυσε ιδιαίτερα η άμεση προσέγγιση στην περιβαλλοντική προστασία που εφαρμόζει, καθώς και η εργασία σε στενή επαφή με τα οικοσυστήματα, για την προστασία των οποίων εργάζεται το Αρχιπέλαγος».

Ads

«Ηρθα σε επαφή με το “Αρχιπέλαγος” για πρώτη φορά το 2007, όταν έκανα εκεί την πρακτική μου άσκηση στο πλαίσιο των σπουδών μου», προσθέτει ο Ben Goss, ερευνητής Θαλάσσιας Βιολογίας, Αγγλία. «Εργάστηκα στο Ινστιτούτο για ένα χρόνο, στη διάρκεια του οποίου έμαθα πάρα πολλά και επηρεάστηκα σε μεγάλο βαθμό από την αφοσίωση και το ήθος των μελών της οργάνωσης. Μετά την αποφοίτησή μου από το πανεπιστήμιο αποφάσισα να επιστρέψω και πάλι στο “Αρχιπέλαγος”, όπου συνεχίζω να συνεισφέρω στο πολύ σημαντικό έργο έρευνας και δράσεων προστασίας που επιτελεί, σε θάλασσες μοναδικής περιβαλλοντικής σημασίας, που είναι άγνωστες τόσο στο ευρύ κοινό όσο και σε μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας».

«Δεδομένου ότι στην Αυστραλία τα θέματα περιβαλλοντικής προστασίας προωθούνται ευρέως επικοινωνιακά εδώ και δεκαετίες, ο χώρος των media καλύπτει σε σημαντικό βαθμό τη ζήτηση και είναι πολύ δύσκολο για έναν νέο επαγγελματία να αποκτήσει πρακτική εμπειρία», υπογραμμίζει η Lucy Jackson, περιβαλλοντική κινηματογράφηση – γραφιστική, Αυστραλία. «Εδώ μπορώ να χρησιμοποιήσω τις γνώσεις που απέκτησα στο πανεπιστήμιο, ενώ ταυτόχρονα μαθαίνω και αναπτύσσω διαρκώς νέες ικανότητες. Οι ερευνητικές δραστηριότητες είναι τόσο πολλές και διαφορετικές και αποτελεί πρόκληση για μένα να είμαι μέλος μιας οργάνωσης -όπως το “Αρχιπέλαγος”- η οποία κάνει συνεχώς καινούργια βήματα στην κατεύθυνση της προστασίας και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στο Αιγαίο».

Από ένα ενημερωτικό φυλλάδιο στο πανεπιστήμιο έμαθε για την οργάνωση ο Simon Amelinckx, περιβαλλοντικές εφαρμογές GIS, Βέλγιο. «Οταν άκουσα ότι ασχολούνται μεταξύ άλλων και με συστήματα γεωγραφικών εφαρμογών (GIS), μου άρεσε η ιδέα της απασχόλησής μου στο Ινστιτούτο και της συνεισφοράς στην προστασία του φυσικού πλούτου του Αιγαίου και της καλύτερης κατανόησης μιας περιοχής της Μεσογείου, με σπάνια ομορφιά και σημασία. Μέσω αυτής της εμπειρίας ανακάλυψα τις ομορφιές της Ελλάδας και το μοναδικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται το “Αρχιπέλαγος” καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Εχω περάσει μονάχα 7 μήνες, κατά τα τελευταία 2 χρόνια δουλεύοντας στο “Αρχιπέλαγος”, αλλά θέλω να πιστεύω ότι η συνεισφορά μου έχει βοηθήσει στη δρομολόγηση αποτελεσματικότερων μέτρων προστασίας για τα μοναδικά θαλάσσια και χερσαία οικοσυστήματα του Αιγαίου».

Μόλις τελείωσε το μεταπτυχιακό της στη Μηχανική Περιβάλλοντος στο Πολυτεχνικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης η Simona Ouatou, από τη Ρουμανία. «Δουλεύοντας για το “Αρχιπέλαγος”, κατανοώ καλύτερα τις δράσεις που απαιτούνται για την προστασία των θαλάσσιων και χερσαίων οικοσυστημάτων, ενώ ταυτόχρονα έχω την ευκαιρία να ασχοληθώ με θέματα ρύπανσης -“περιβαλλοντικά εγκλήματα”- και τις επιπτώσεις τους στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, κάτι που σχετίζεται με τις σπουδές μου. Θεωρώ, επίσης, σημαντικό ότι μου δίνεται η ευκαιρία να συμβάλω με την εργασία που προσφέρω στην προστασία των τόσο σημαντικών οικοσυστημάτων των ελληνικών θαλασσών».