Γνωστές προσωπικότητες των γραμμάτων και της τέχνης φιλοξενούνται τα κυριακάτικα απογεύματα στο Μικρό Πολυτεχνείο και το εργαστήριο «Δημιουργικής Αφήγησης» της Κρυσταλίας Πατούλη. Στο νεοσύστατο Pocket Theatre in Athens γνωριζόμαστε με το έργο… της ζωής τους.

Ads

Οι συναντήσεις, είναι ανοιχτές με ελεύθερη είσοδο για όλα τα μέλη του Μικρού Πολυτεχνείου, αλλά και το κοινό. Στόχος τους είναι μία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με τους δημιουργούς, με άξονα π.χ. τα μυστικά της αφήγησης μέσα στο έργο τους, τις απόψεις τους για τη λογοτεχνία, την έμπνευση, αλλά και το συναρπαστικό ταξίδι της συγγραφής ενός βιβλίου, από τα στάδια της επινόησης μέχρι την ολοκλήρωση και την έκδοσή του.

Η δημοσιογράφος και σύμβουλος ανθρωπίνων σχέσεων Κρυσταλία Πατούλη εξηγεί πως οι εκδηλώσεις αυτές προέκυψαν μέσα από όλη αυτή τη δημιουργική και ομαδική εργασία που γίνεται στο Σεμινάριο “Δημιουργικής Αφήγησης” του Μικρού Πολυτεχνείου. «Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν εκτός των άλλων, στοιχεία δημιουργικής γραφής αλλά και αυτογνωσίας που προκύπτουν μέσα από την ενασχόληση κυρίως με την αυτοβιογραφική γραφή και μέσα από αυτό το εργαστήριο δημιουργήθηκε και η ανάγκη προσωπικής επαφής με δημιουργούς αυτοβιογραφιών αλλά και συγγραφικών λογοτεχνικών έργων που συνήθως συμπεριλαμβάνουν εκτός από στοιχεία επινόησης και αυτοβιογραφικά στοιχεία. Η άμεση επαφή άλλωστε με τους συγγραφείς βοηθά σημαντικά, καθώς διαβάζονται τα βιβλία τους από όλη η ομάδα και προετοιμάζονται όχι μόνο οι ερωτήσεις αλλά και η προσέγγιση στο έργο-ζωής κάθε συγγραφέα, πάντα σε συνεργασία».

Στο Εργαστήριο Δημιουργικής Αφήγησης, άλλωστε, στόχος, “είναι η ανακάλυψη του… νερού” αφού όπως έχει πει ο Jerome Bruner (τεχνικές αφήγησης) «… οι ιστορίες μας γίνονται τόσο πολύ δικό μας κομμάτι, ώστε και εμείς δεν τις συνειδητοποιούμε, όπως το ψάρι που ανακαλύπτει το νερό τελευταίο! Δεν υπάρχει ένας εαυτός που απλώς στέκεται εκεί έτοιμος να περιγραφεί με λέξεις, αλλά πολύ περισσότεροι. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι συνεχώς κατασκευάζουμε και ανακατασκευάζουμε τον εαυτό μας με βάση το παρελθόν, το παρόν αλλά και το μέλλον – τις προσδοκίες που έχουν οι άλλοι για μας”. Και όπως έχει αναφέρει και ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές: «Η ζωή δεν είναι αυτή που έζησε κανείς αλλά αυτή που θυμάται και όπως τη θυμάται για να την διηγηθεί».

Ads

Τέλος, η κ. Πατούλη αφήνει ανοιχτό και το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν κι άλλες πρωτοβουλίες, όπως κάποια λέσχη ανάγνωσης. «Πρόκειται για μια πολύ δημιουργική δουλειά εκ μέρους των συμμετεχόντων που μπορεί ανά πάσα στιγμή να οδηγήσει σε καινούργιες πρωτοβουλίες», εξηγεί και προσθέτει: το Μικρό Πολυτεχνείο, άλλωστε, είναι ένας χώρος που ευνοεί τη δημιουργικότητα και ο υπεύθυνός Θράσος Καμινάκης – ο άνθρωπος που έφερε από τη Γαλλία στην Ελλάδα το Pocket Theatre– στηρίζει όλες αυτές τις ιδέες.

Κυριακάτικο πρόγραμμα για τις «Αφηγήσεις Έργου-ζωής»:

27/02/2011: Πέτρος Τατσόπουλος
20/03/2011: Βαγγέλης Ραπτόπουλος
10/04/2011: Θανάσης Χειμωνάς
30/04/2011: Χρόνης Μίσσιος

Βιβλία των συγγραφέων θα διατίθενται στο κοινό κατά τη διάρκεια της κάθε εκδήλωσης σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο ΛΕΜΟΝΙ.

Κρατήσεις: 2103243306 (καθημερινά 17:00 – 21:00)