Με στόχο τη μέγιστη ενεργειακή απόδοση θα δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στην πίστα εκατοντάδες φοιτητές από όλη την Ευρώπη, φέρνοντας τα οχήματα που οι ίδιοι σχεδίασαν και κατασκεύασαν στις αρχές Ιουλίου στο Λονδίνο, προκειμένου να συμμετάσχουν στον 35ο Ευρωπαϊκό Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell. Ο αγώνας θα πραγματοποιηθεί στις 1 – 5 Ιουλίου, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Make the Future Live, στο Mercedes-Benz World, Weybridge, στη Βρετανική Πρωτεύουσα.
 
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Shell, στο διαγωνισμό, που ονομάζεται φέτος “Mileage Challenge”, 161 συνολικά ομάδες από 25 χώρες από την Ευρώπη – και όχι μόνον – καλούνται να αποδείξουν ότι το δικό τους όχημα μπορεί να διανύσει τη μεγαλύτερη απόσταση καταναλώνοντας τη λιγότερη ενέργεια. Αυτή είναι η πρόκληση του μεγάλου αυτού διαγωνισμού η οποία τέθηκε για πρώτη φορά ενώπιον των φοιτητών το 1985 και εξακολουθεί μέχρι σήμερα να προσελκύει το ενδιαφέρον των μελλοντικών μηχανικών.
 
Βασικό ζητούμενο, λοιπόν, του διαγωνισμού είναι τα οχήματα των ομάδων να διανύσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση, με το ισοδύναμο μίας κιλοβατώρας ή ενός λίτρου καυσίμου της επιλογής τους.
 
Ο Norman Koch, Global General Manager, Make the Future Live, σημείωσε: «Στόχος του Μαραθώνιου Οικονομίας της Shell είναι να εμπνεύσει σταδιοδρομίες STEM που μπορούν να διαμορφώσουν το μέλλον. Το πρόγραμμα δίνει στις ομάδες φοιτητών χώρο για να δοκιμάσουν στην πράξη θεωρίες ενεργειακής απόδοσης, με μια υγιή αίσθηση ανταγωνισμού που αποτελεί μια εξτρά ώθηση για το καινοτόμο πνεύμα τους. Χρόνο με το χρόνο βλέπουμε ακόμα πιο εκπληκτικά αποτελέσματα και είμαι ενθουσιασμένος για τις καινοτομίες που θα παρουσιαστούν φέτος».

Ads

image
 
Η Ελλάδα θα δώσει και φέτος δυναμικά το «παρών», για 16η συνεχή χρονιά, διεκδικώντας ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που θα την εκπροσωπήσουν είναι τα ακόλουθα:
 
Η ομάδα «Ποσειδώνας» από τα Τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Αυτοματισμού, καθώς και από τα Τμήματα της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο.) του Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ.: Θα είναι η 8η συμμετοχή της ομάδας στο διαγωνισμό. Πέρυσι, διαγωνίστηκε στην κατηγορία Prototype (Battery Electric) με το πρωτότυπο όχημα «Τριήρης» και κατέκτησε τη 10η θέση, αφού με 458 km/kWh, βελτίωσε σημαντικά την προηγούμενη επίδοσή της.
 
Η ομάδα «Προμηθέας» από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου: Αυτή θα είναι η 11η συνεχόμενη συμμετοχή της στον Μαραθώνιο. Πέρυσι, κατέλαβε την 23η θέση στην κατηγορία Prototype (Battery Electric) με το πρωτότυπο όχημα «Πυρφόρος» αγγίζοντας τα 201 km/kWh. Η ομάδα κατέκτησε επίσης και το Βραβείο Ασφάλειας Οχήματος, καθώς η κριτική επιτροπή εντυπωσιάστηκε από τον τρόπο με τον οποίο η ομάδα διαχειριζόταν και ενσωμάτωνε τον έλεγχο κινδύνου στο έργο συνολικά, από τον σχεδιασμό του αυτοκινήτου μέχρι την ασφάλεια στην πίστα. Η ασφάλεια ήταν αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής της ομάδας, από την ευημερία της μέχρι την ασφαλή μηχανική.
image
 
Η ομάδα «TUC Eco Racing» από τη Σχολή Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης: Φέτος, συμμετέχει για 11η χρονιά στον Μαραθώνιο στην κατηγορία Urban Concept – Hydrogen (οχήματα πόλης με καύσιμο υδρογόνο) με το όχημα «Εco Racer». Το 2017, κατέκτησε την 4η θέση διανύοντας 138km/m3. Επιπλέον, η ομάδα απέσπασε κι ένα από τα σημαντικότερα βραβεία εκτός πίστας, το Βραβείο Ασφάλειας Οχήματος για τέταρτη φορά στην ιστορία της
image