Μεγάλη κουβέντα γίνεται για την αυριανή κινητικότητα, ιδίως την αστική, που οφείλει επίσης να είναι και βιώσιμη, και πολυπρόσωπη. Και ένα από τα πρόσωπα αυτά θα αφορά την εναέρια αστική κινητικότητα, που θα έχει τη μορφή των ηλεκτροκίνητων αεροταξί. Πριν από λίγο καιρό, μάλιστα, μάθαμε ότι υπάρχει και εταιρία – η Orama Nexus – που ενδιαφέρεται για τον εναέριο χώρο της Αθήνας!

Ads

Η ιδέα δεν είναι καινούργια και βασίζεται στα μηδενικών ρύπων οχήματα/αεροσκάφη κάθετης απογείωσης – eVTOL (Electric Vertical Take Off and Landing: ηλεκτροκίνητα αεροσκάφη, κάθετης απογείωσης και προσγείωσης) – τα οποία διαθέτουν το μέγα ότι δεν χρειάζονται κάποιον διάδρομο, παρά μόνο ελάχιστο χώρο, όπως τα ελικόπτερα – και ακόμα μικρότερο.

Ενώ παράλληλα χαρακτηρίζονται από εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα θορύβου, και λόγω της ηλεκτροκίνησης, αλλά και λόγω του ότι η ανύψωση και η κίνησή τους βασίζεται σε πολλά μικρά στροφεία (έλικες) και όχι σε ένα μεγάλο, όπως στα ασύγκριτα πιο θορυβώδη ελικόπτερα. Μπορούν δε να μεταφέρουν μέχρι έξι (6) επιβάτες – και μάλιστα με χαμηλό χιλιομετρικό κόστος, σύμφωνα τουλάχιστον με τις υποσχέσεις της κοινοπραξίας. Αυτά τα αεροσκάφη, που καμιά φορά, καταχρηστικά, τα αποκαλούμε και «ιπτάμενα αυτοκίνητα», έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα αστικά κέντρα – που μέχρι πρότινος ήταν απροσπέλαστα για τα παραδοσιακά μέσα εναέριων μεταφορών (αεροσκάφη και ελικόπτερα) -, επιτρέποντας την ταχύτατη μεταφορά επιβατών.

Η εξυπηρέτηση των επιβατών που χρησιμοποιούν τα eVTOL γίνεται από ειδικούς τερματικούς σταθμούς που ονομάζονται Vertiport και είναι σχεδιασμένοι ειδικά για εγκατάσταση σε αστικά κέντρα, είτε σε διαθέσιμους ανοιχτούς χώρους, είτε σε κατάλληλα διαμορφωμένες οροφές κτιρίων – και είναι αυτοί που προσφέρουν τη δυνατότητα κάθετης προσγείωσης και απογείωσης. Τέτοιοι σταθμοί μπορεί επίσης να εγκατασταθούν και σε περιφερειακούς προορισμούς, στην ηπειρωτική και τη νησιωτική επικράτεια.

Ads

Ερχόμενοι τώρα στο τι μπορεί να συμβεί στη χώρα μας, τα πράγματα έχουν ως εξής: η Orama Ventures LLC ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου για την παροχή υπηρεσιών προηγμένης αεροκινητικότητας με αφετηρία την Ελλάδα. Για το σκοπό αυτό μία ομάδα από διάφορους διεθνείς «παίκτες» στους τομείς της αεροπλοΐας, του τουρισμού, των κατασκευών και των επενδύσεων, δημιούργησε μία κοινοπραξία με σκοπό την ανάπτυξη των απαιτούμενων υποδομών, για την είσοδο και λειτουργία αεροσκαφών τύπου eVTOL στην Ελλάδα, μέχρι το 2026.

Από την επίσημη ανακοίνωση η φιλοδοξία είναι βέβαιο ότι δεν λείπει αφού: «Η πλατφόρμα της Orama Nexus θα ξεκινήσει με την κατασκευή σταθμών Vertiport σε κεντρικά σημεία και προάστια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς και σε περισσότερα από είκοσι (20) περιφερειακά αστικά κέντρα και νησιά. Ενώ θα συνεχίσει την ανάπτυξη του δικτύου της, με την εγκατάσταση περισσότερων από εκατό μικρών σταθμών επιβίβασης – αποβίβασης επιβατών (Vertistops), σε περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Η πλατφόρμα ΟΝ έχει σα στόχο να επεκτείνει το δίκτυό της, έτσι ώστε να δημιουργήσει εναέρια διασύνδεση μέσω προγραμματισμένων ή on demand δρομολογίων, με κάθε γωνιά της Ελληνικής επικράτειας.»
Δείτε το πλήρες άρθρο με τις φωτογραφίες κάνοντας κλικ εδώ