To Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου, στο πλαίσιο των θεματικών εκθέσεων που διοργανώνει, φιλοξενεί έκθεση για τα 100 χρόνια της Maserati. Γράφει ο Νίκος Λουπάκης
Οι έξι αδελφοί Maserati ασχολήθηκαν από πολύ νωρίς με τους αγώνες αυτοκινήτου και το 1914 άνοιξαν συνεργείο αγωνιστικών αυτοκινήτων στην Bologna.
Το 1926 κατασκεύασαν το πρώτο αγωνιστικό αυτοκίνητο που έφερε το όνομά τους με σήμα την χαρακτηριστική Τρίαινα, το Tipo 26, όπως ήταν ο κωδικός του, που διακρίθηκε σε πολλούς αγώνες. Το 1930 κέρδισαν το Grand Prix της Monza καταλαμβάνοντας τις τρείς πρώτες θέσεις με Νικητή τον διάσημο Achille Varzi, ενώ ο Ernesto Maserati ήρθε τρίτος. Παράλληλα, με τα αγωνιστικά αυτοκίνητα κατασκεύαζαν και τα διάσημα μπουζί Maserati.
Οι επιτυχίες όμως στους αγώνες δεν εξασφάλισαν την βιωσιμότητα της εταιρείας και την 1η Μαρτίου 1937 πουλήθηκε στον Βιομήχανο Adolfo Orsi που μετέφερε την έδρα της Maserati στην Modena.
Το 1957 ήταν χρονιά σταθμός της εταιρείας με την παρουσίαση του 3500 GT του πρώτου αυτοκινήτου δρόμου, μεγάλου τουρισμού ευρείας παραγωγής, η οποία πλησίασε τα 2.000 κομμάτια.
Από τότε, η Maserati έχει κατασκευάσει αρκετά σπορ αυτοκίνητα-θρύλους που έχουν αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους στο αυτοκινητιστικό στερέωμα. Ανάμεσά τους και η σειρά Quattroporte, η σειρά περιορισμένης παραγωγής για τετράθυρα μοντέλα. Όλα σχεδόν τα Maserati δρόμου από το 1957 έως τις ημέρες μας θα παρελάσουν από την έκθεση «100 χρόνια Maserati» που διοργανώνει το Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου, στο οποίο εκτίθενται ήδη τα εννέα παλαιότερα μοντέλα «δρόμου» του οίκου. (Στη φωτογραφία: Maserati Mistral)
- Η έκθεση θα διαρκέσει έως 30 Μάρτιου του 2015
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >