Πάνω από 120 έγκυες φάλαινες σκότωσαν Ιάπωνες αλιείς στη διάρκεια του ετήσιου «ερευνητικού» κυνηγιού στον Νότιο Ωκεανό της Ιαπωνίας, όπως αποκάλυψε νέα έρευνα.

Ads

Στη διάρκεια της επιχείρησης αυτής, που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2017 και ολοκληρώθηκε στα τέλη Μαρτίου, οι Ιάπωνες αλιείς έπιασαν συνολικά 333 φάλαινες μινκ, εκ των οποίων 122 ήταν έγκυες και 114 ήταν πολύ μικρές, σύμφωνα με έκθεση που υποβλήθηκε στη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας (IWC) τον προηγούμενο μήνα.

Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν είναι συντριπτικά και αποδεικνύουν το απεχθές πρόγραμμα φαλαινοθηρίας, το οποίο η Ιαπωνία ισχυρίζεται ότι γίνεται για επιστημονικούς σκοπούς.

Η οργάνωση προστασίας των ζώων Humane Society International χαρακτήρισε «σοκαριστικούς» τους αριθμούς αυτούς, θεωρώντας ότι αποτελούν «θλιβερή μαρτυρία της σκληρότητας της ιαπωνικής φαλαινοθηρίας».

Ads

image

«Είναι μια ακόμη απόδειξη της πραγματικά μακάβριας και ανώφελης φύσης της φαλαινοθηρίας, την ώρα που έχει αποκαλυφθεί ότι μη φονικές έρευνες είναι επαρκείς για επιστημονικούς σκοπούς», σχολίασε η Αλέξια Γουέλμπιλοβ στέλεχος της οργάνωσης.

image

Η Ιαπωνία έχει υπογράψει την απαγόρευση της IWC για τη φαλαινοθηρία, όμως ισχυρίζεται ότι τη συνεχίζει για επιστημονικές σκοπούς κοντά στις ακτές της στον Ειρηνικό Ωκεανό και στην Ανταρκτική, αν και μεγάλο μέρος του κρέατος των φαλαινών τελικά καταλήγει στην αγορά.

«Οι έρευνες ξεκινούσαν μία ώρα μετά την ανατολή του ήλιου και τελείωνε μία ώρα πριν από τη δύση, με μέγιστο 12 ώρες εργασίας την ημέρα», αναφέρει η έρευνα.

image

Οι φάλαινες σκοτώθηκαν είτε με καραμπίνες είτε με τη χρήση εκρηκτικών υλικών. Τα δείγματα μεταφέρθηκαν στο ερευνητικό σκάφος, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες.

Σύμφωνα με την αναφορά, 11 φάλαινες κατάφεραν να το σκάσουν προτού τις χτυπήσουν, κυρίως επειδή είχαν μεταφερθεί σε σημείο όπου ο πάγος της θάλασσας ήταν πυκνός.