Οι ιρανικές αρχές προχώρησαν σε σημαντική επέκταση της απαγόρευσης του περιπάτου σκύλων σε δημόσιους χώρους, με το μέτρο να εφαρμόζεται πλέον σε τουλάχιστον 18 πόλεις σε όλη την επικράτεια της χώρας. Η απόφαση αυτή, που αρχικά είχε εφαρμοστεί στην Τεχεράνη το 2019, επεκτείνεται τώρα σε σημαντικά αστικά κέντρα, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Ιλάμ στα δυτικά, του Ισφαχάν στο κέντρο και της Κερμάν στο νότιο τμήμα της χώρας.

Ads

Η διεύρυνση της απαγόρευσης έρχεται ως συνέχεια μιας μακροχρόνιας διαμάχης σχετικά με την ιδιοκτησία σκύλων στο Ιράν, η οποία χρονολογείται από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979. Παρόλο που δεν υπάρχει συγκεκριμένος νόμος που να απαγορεύει ρητά την ιδιοκτησία σκύλων, το ζήτημα παραμένει ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο στην ιρανική κοινωνία.

Σύμφωνα με την κρατική εφημερίδα Iran, τα νέα μέτρα αποσκοπούν στη “διατήρηση της δημόσιας τάξης, τη διασφάλιση της ασφάλειας και την προστασία της δημόσιας υγείας”. Ο εισαγγελέας της δυτικής πόλης Χαμεντάν, Αμπάς Ναζαφί, τόνισε χαρακτηριστικά ότι “ο περίπατος σκύλων αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία, την ειρήνη και την άνεση”.

Η θρησκευτική διάσταση του ζητήματος είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς πολλοί θρησκευτικοί μελετητές θεωρούν το χάιδεμα σκύλων ή την επαφή με το σάλιο τους ως “najis” (ακάθαρτο). Επιπλέον, αρκετοί αξιωματούχοι αντιμετωπίζουν τους σκύλους συντροφιάς ως σύμβολο δυτικής πολιτιστικής επιρροής.

Ads

Το 2021, 75 νομοθέτες καταδίκασαν την ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων ως “καταστροφικό κοινωνικό πρόβλημα”, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να “αλλάξει σταδιακά τον ιρανικό και ισλαμικό τρόπο ζωής”. Η στάση αυτή ενισχύθηκε από τις δηλώσεις του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος το 2017 δήλωσε ότι “η διατήρηση σκύλων για λόγους εκτός από βοσκή, κυνήγι και φύλαξη θεωρείται επιλήψιμη”.


Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, ο Χαμενεΐ πρόσθεσε ότι “εάν αυτή η πρακτική μοιάζει με εκείνη των μη μουσουλμάνων, προωθεί την κουλτούρα τους ή προκαλεί ενόχληση στους γείτονες, θεωρείται απαγορευμένη”.

Η εφαρμογή των περιορισμών, ωστόσο, παραμένει ασυνεπής, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες συνεχίζουν να βγάζουν βόλτα τους σκύλους τους στην Τεχεράνη και σε άλλες περιοχές του Ιράν. Την Κυριακή, η μεταρρυθμιστική εφημερίδα Etemad ανέφερε δήλωση αξιωματούχου από την πόλη Ιλάμ, σύμφωνα με την οποία “θα ληφθούν νομικές ενέργειες κατά των παραβατών”, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζονται περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η διεύρυνση της απαγόρευσης αντανακλά μια ευρύτερη εκστρατεία των τοπικών αρχών για την αποθάρρυνση της ιδιοκτησίας σκύλων, η οποία περιλαμβάνει επίσης περιορισμούς στη μεταφορά τους με οχήματα. Το ζήτημα παραμένει στο επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ παραδοσιακών θρησκευτικών αξιών και σύγχρονων τάσεων στην ιρανική κοινωνία.