Την πώληση κατοικιδίων από τα σχετικά καταστήματα απαγόρευσε η πολιτεία της Νέας Υόρκης, με νόμο που θα τεθεί σε ισχύ από το 2024.

Ads

Στόχος της απαγόρευσης, σύμφωνα με τις πολιτειακές αρχές, είναι η καταπολέμηση του «αγωγού παραγωγής κουταβιών» («puppy mill pipeline»), όρος με τον οποίο περιγράφεται το δίκτυο των κέντρων μαζικής, βιομηχανοποιημένης αναπαραγωγής κατοικιδίων προς πώληση, σε άθλιες, κακοποιητικές συνθήκες, όπως καταγγέλουν για χρόνια οι οργανώσεις προστασίας των ζώων.

Ωστόσο, ο νόμος θα επιτρέπει στα καταστήματα κατοικίδιων να μπορούν να νοικιάσουν χώρο για να φιλοξενήσουν υιοθεσίες ζώων. Φυσικά, θα εξακολουθούν να μπορούν να πωλούν τροφές, αξεσουάρ κλπ.

Οι ιδιοκτήτες τους θα αντιμετωπίζουν πρόστιμο 1.000 δολαρίων για παραβίαση της νέας νομοθεσίας.

Ads

Η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Kathy Hochul υπέγραψε τη σχετική νομοθεσία την Πέμπτη, απαγορεύοντας την πώληση σκύλων, γατιών και κουνελιών σε καταστήματα λιανικής πώλησης κατοικίδιων ζώων σε όλη την πολιτεία.

«Οι σκύλοι, οι γάτες και τα κουνέλια σε όλη τη Νέα Υόρκη αξίζουν στοργικά σπίτια και ανθρώπινη μεταχείριση», είπε κυβερνήτης.

Ο πολιτειακός γερουσιαστής Michael Gianaris, ο οποίος υποστήριξε το νομοσχέδιο, είπε ότι οι εργοστασιακού τύπου φάρμες αναπαραγωγής κουταβιών είναι γνωστό ότι κρατούν τα ζώα σε ανθυγιεινές συνθήκες, όπου κακοποιούνται και παραμελούνται.

«Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για τους τετράποδους φίλους μας», ανέφερε σε δήλωσή του.

Η αμερικανική ένωση για την πρόληψη της βίας ενάντια στα ζώα (American Society for the Prevention of Cruelty to Animals), η οποία έχει ανοίξει μέτωπο κατά του «αγωγού» αναπαραγωγής και εκτροφής των κατοικιδίων, δημοσιοποίησε φέτος μια έκθεση, στην οποία αναφέρει ότι 1 στα 4 κουτάβια που αποστέλλονται σε καταστήματα κατοικίδιων ζώων της πολιτείας της Νέας Υόρκης προέρχονταν από μεζάζοντες χοντρέμπορους που αγοράζουν κουτάβια από μη ελεγχόμενους εκτροφείς και μεταπωλούν τα ζώα σε καταστήματα.

Η Καλιφόρνια ήταν η πρώτη πολιτεία που απαγόρευσε την πώληση κατοικίδιων ζώων το 2019 και άλλες τέσσερις πολιτείες, η Ουάσιγκτον, το Μέιν, το Μέριλαντ και το Ιλινόις, ακολούθησαν το παράδειγμά της.

Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες των pet shop αντιδρούν λέγοντας ότι η οριζόντια απαγόρευση έτσι κι αλλιώς παράνομων πρακτικών, θα οδηγήσει σε λουκέτο και το νόμιμο κομμάτι της αγοράς.

«Έχουμε πολιτικές όπως αυτή όπου όλοι υποθέτουν πως κάθε εκτροφέας με τον οποίο συνεργάζεται ένα κατάστημα κατοικίδιων ζώων μοιάζει με αυτούς που βλέπετε στην τηλεόραση, όπου οι σκύλοι πεθαίνουν αβοήθητοι μέσα στη βρομιά. Αυτό απλά δεν ισχύει», είπε ο Emilio Ortiz, διευθυντής του καταστήματος κατοικίδιων ζώων CitiPups στη Νέα Υόρκη.

Ο Gianaris, ωστόσο, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει ούτε ένα κατάστημα κατοικίδιων ζώων στη Νέα Υόρκη που να μην έχει αγγίξει η βιομηχανία των «puppy mill».

«Γι’ αυτό θα πρέπει να το απαγορεύσουμε εντελώς. Δεν υπάρχει υπεύθυνη λιανική πώληση ζώων στη Νέα Υόρκη», δήλωσε.

Πάντως, τα pet shop, εκτός από τον κίνδυνο να κλείσουν, θέτουν και το ζήτημα πως η απαγόρευση θα οδηγήσει σε μια σειρά απρόβλεπτων συνεπειών που θα δυσκόλευε τους πολίτες της Νέας Υόρκης να αποκτήσουν ένα κατοικίδιο και ενδεχομένως θα τούς έστρεφε στην παράνομη αγορά ζώων.

Ένας συνασπισμός ιδιοκτητών καταστημάτων κατοικίδιων ζώων – People United to Protect Pet Integrity, ή PUPPI – δήλωσε ότι η γενική απαγόρευση θα έπληττε άδικα τα υπεύθυνα καταστήματα κατοικίδιων ζώων που πωλούν κουτάβια μεγαλωμένα με φροντίδα, και θα έκανε ελάχιστα για να κλείσει τις εμπορικές εγκαταστάσεις αναπαραγωγής, οι περισσότερες από τις οποίες είναι εκτός πολιτείας.