Oι καταστροφικές πυρκαγιές συνεχίζουν να μαίνονται ανεξέλεγκτες στην Αυστραλία αφήνοντας πίσω τους θύματα και τεράστιες καταστροφές τόσο σε οικολογικό επίπεδο – μεγάλος είναι ο φόρος αίματος σε ζώα – όσο και σε υλικό επίπεδο. Η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη για τη χώρα ενώ ήδη 18 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Εκφράζονται μάλιστα φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί δραματικά αφού μόνο στην πολιτεία της Βικτόρια αγνοούνται 17 άνθρωποι, σύμφωνα με τις αρχές.

Ads

Υπολογίζεται μάλιστα, ότι οι πυρκαγιές που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο, έχουν αφανίσει σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ζώα και φυτά. Ειδικότερα, οι οικολόγοι του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ εκτιμούν ότι περίπου 480 εκατομμύρια θηλαστικά, πουλιά και ερπετά έχουν σκοτωθεί άμεσα από τις πυρκαγιές ή έμμεσα μέσω της απώλειας οικοτόπων, συμπεριλαμβανομένων και 8.000 κοάλα.

Οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι το 30% των κοάλα στη Νέα Νότια Ουαλία είχε αφανιστεί την ώρα που 10 εκατομμύρια στρέμματα γης καίγονται στην περιοχή. Ο οικολογικός σύμβουλος του Συμβουλίου Διατήρησης της Φύσης, Mark Graham, δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι «τα κοάλα δεν έχουν πραγματικά την ικανότητα να κινηθούν αρκετά γρήγορα για να ξεφύγουν από τις φλόγες».

Τα νέα στοιχεία που φέρνει στη δημοσιότητα ο Independent είναι τραγικά και προστίθεται στο γεγονός ότι τα κοάλα είχαν ήδη χαρακτηριστεί «υπό εξαφάνιση» ύστερα από τις επίσης καταστροφικές πυρκαγιές που βίωσε η χώρα τον περασμένο Μάιο. Σύμφωνα με το Australian Koala Foundation, είχαν μείνει μόλις 80.000 σε ολόκληρη στην χώρα.

«Οι πυρκαγιές έχουν δημιουργήσει υψηλές θερμοκρασίας και έχουν κατακάψει τα πάντα σε τόσο γρήγορους ρυθμούς που υπήρξε σημαντική θνησιμότητα των ζώων στα δέντρα. Σε μία τέτοια μεγάλη περιοχή που καίγεται αυτή τη στιγμή πιθανά να μην καταφέρουμε να βρούμε ούτε τα πτώματά τους» δήλωσε ο Mark Graham, οικολόγος από το συμβούλιο για τη φύση «Nature Conservation Council».

Οι διασώστες δήλωσαν στο Reuters ότι υπάρχει έντονη ανησυχία επειδή δεν έχουν βρεθεί αρκετά ζώα για να τους παρέχουν τις πρώτες βοήθειες. «Φοβόμαστε ότι αυτό συμβαίνει επειδή δεν υπάρχουν πια ζώα», ανέφερε ο εθελοντής Tracy Burgess στο bbc.

Την ίδια στιγμή ομάδες διάσωσης άγριων ζώων είναι ανήμπορες σε πολλές περιπτώσεις. «Πολλές φορές η κατάσταση των ζώων είναι τόσο τραγική που δεν μένει άλλη λύση από την ευθανασία. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο να κάνουμε από το να βάλουμε τέλος στα βάσανα τους», δήλωσε ο προϊστάμενος της Άγριας Ζωής Βικτώριας, Megan Davidson.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να πεθάνουν περισσότερα ζώα από την πείνα και το θερμικό άγχος, καθώς μάχονται για να βρουν φαγητό και καταφύγιο στον αποδεκατισμένο βιότοπό τους.

Δεν είναι μόνο τα γνωστά είδη, όπως τα καγκουρό και τα κοάλα, που διατρέχουν κίνδυνο. Τα έντομα που είναι βασικά για την επικονίαση και τον θρεπτικό κύκλο υπέστησαν επίσης τεράστιες απώλειες και δεν είναι σαφές πώς θα ανακάμψουν οι πληθυσμοί και τα οικοσυστήματά τους. Επιπλέον, υπάρχουν φόβοι ότι πολλά σπάνια είδη φυτών ότι έχουν εξαφανιστεί εντελώς. «Οι πυρκαγιές είναι ένα φυσικό μέρος των αυστραλιανών οικοσυστημάτων και πολλά από τα φυτά και τα ζώα είναι προσαρμοσμένα σε αυτό», είπε αναπληρωτής καθηγητής Dieter Hochuli από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. «Ωστόσο, οι αλλαγές στη συχνότητα και την ένταση των πυρκαγιών μπορεί να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην άγρια φύση. Γνωρίζουμε ότι ο κίνδυνος εξαφάνισης αυξάνεται εκθετικά καθώς οι πληθυσμοί μειώνονται σε χαμηλά επίπεδα, γεγονός που εγείρει σημαντικές ανησυχίες για το μέλλον τους».

Η δασυόρνιθα είναι ένα πτηνό που επίσης απειλείται με εξαφάνιση εν μέσω των πυρκαγιών που μαίνονται. «Υπάρχουν μόνο τρεις πληθυσμοί στην Αυστραλία και δύο απειλούνται. Είναι ένα πουλί με πολύ περιορισμένες δυνατότητες πτήσης, γι ‘αυτό είναι πολύ δύσκολο να ξεφύγει από το δρόμο της φωτιάς», δήλωσε ο Alan York του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης.

Παρά την κλίμακα καταστροφής που προκάλεσε η πυρκαγιά, τόσο ο καθηγητής York όσο και ο Davidson ήταν αισιόδοξοι ότι οι πληθυσμοί των ζώων θα μπορούσαν να ανακάμψουν. «Οι άνθρωποι ανησυχούν ότι τα είδη θα εξαφανιστούν αλλά μερικές φορές προκαλεί έκπληξη το πόσο γρήγορα ανακάμπτουν τα πράγματα, μόλις οι συνθήκες γίνουν και πάλι ευνοϊκές», ανέφεραν.