Οργή έχουν προκαλέσει δύο πρόσφατες φονικές επιθέσεις σε δελφίνια στο Αιγαίο. Τα θηλαστικά εντοπίστηκαν το τελευταίο διάστημα από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», με σημάδια που μαρτυρούσαν σκόπιμη θανάτωση.

Ads

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής» και της Σοφίας Χρήστου, το πρώτο νεκρό ζωνοδέλφινο εντοπίστηκε από το Ινστιτούτο στις ακτές της Σάμου εν μέσω των βοριάδων των προηγούμενων ημερών. Η ουρά του δελφινιού ήταν κομμένη και τρυπημένη από αιχμηρό αντικείμενο. Το δεύτερο νεκρό ζωνοδέλφινο εντοπίστηκε και αυτό στην ίδια περιοχή με βαθιά τραύματα, ενώ αναμένεται η αυτοψία των ζώων από εμπειρογνώμονες. 

Η διευθύντρια του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Ερευνών «Αρχιπέλαγος», Αναστασία Μήλιου, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην «Καθημερινή» επισημαίνοντας πως το συγκεκριμένο είδος δελφινιού κινδυνεύει τα τελευταία χρόνια από τα αλιευτικά σκάφη, ενώ η εμπειρία της δείχνει πως ενδέχεται να έχουν δολοφονηθεί με τον ίδιο τρόπο περισσότερα από δύο θαλάσσια θηλαστικά.

Στην προσπάθεια να προσδιοριστεί ποιος θα μπορούσε να έχει διαπράξει αυτό το φρικτό έγκλημα, η κ. Μήλιου αναφέρει πως τα δύο δελφίνια πιθανότατα σκοτώθηκαν από κάποιο ελληνικό ή τουρκικό αλιευτικό σκάφος.

Ads

«Αυτό που συγκλονίζει είναι τα σημάδια που είχαν και τα δύο δελφίνια, αλλά και η ακρωτηριασμένη ουρά του ενός. Εκτιμώ πως τα δελφίνια εγκλωβίστηκαν την ώρα που οι σάκοι των μηχανοτρατών ανέβαιναν γεμάτοι με ψάρια κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας», επισημαίνει η ίδια.

«Είναι σαφές πως ο μοναδικός εχθρός αυτών των ειδών είναι ο άνθρωπος», αναφέρει με τη σειρά της στην «Κ» η υπεύθυνη θαλάσσιας βιοποικιλότητας της WWF Ελλάς, Αμαλία Αλμπερίνι.

Η ίδια επισημαίνει πως τα τελευταία χρόνια οι κίνδυνοι αυξάνονται για τα δελφίνια. Η παρενόχληση από σκάφη αναψυχής, η τυχαία παγίδευση από αλιευτικά, η ηχορύπανση, η κλιματική αλλαγή, καθώς και η θαλάσσια εξόρυξη πετρελαίου και ορυκτού αερίου ενδέχεται να βλάψουν σοβαρά τα θαλάσσια θηλαστικά.