Το Φεβρουάριο του 1917, ένας Γάλλος δικαστής και πλήθος αστυνομικών εισέβαλαν στη σουίτα 113 σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο στην Champs Elysées. Η όμορφη ένοικος εμφανίστηκε γυμνή να τρώει σοκολάτα από ένα γερμανικό κράνος. Δέκα μήνες αργότερα, η 41χρονη γυναίκα τουφεκίστηκε ως Γερμανίδα κατάσκοπος.
Το όνομά της ήταν Margaretha Geertruida Zelle-McLeod, μια περιπετειώδης εξωτική χορεύτρια περισσότερο γνωστή με το καλλιτεχνικό της όνομα Mata Hari.Τρία χρόνια μετά το θάνατό της, το ξενοδοχείο στο οποίο συνελήφθη – το Elysée Palace – χρεοκόπησε. Αγοράστηκε από μια γαλλική τράπεζα και πέρασε από τράπεζα σε τράπεζα μέχρι που οχτώ χρόνια πριν έγινε το κεντρικό κτίριο της γαλλικής HSBC. Το μεγαλύτερο μέρος της διακόσμησης και της δομής παραμένει. Τα δύο δωμάτια τα οποία σχημάτιζαν τη σουίτα 113 υπάρχουν ακόμη και έχουν μετατραπεί σε γραφεία.
Ύστερα από 90 σχεδόν χρόνια λειτουργίας ως τράπεζα, το Elysée Palace πρόκειται να ξαναγίνει ξενοδοχείο. Το εμιράτο του Κατάρ, στο οποίο αρέσει να αγοράζει ορόσημα του Παρισιού όπως άλλοι αγοράζουν τσάντες, έχει αναφερθεί ότι έχει προσφέρει 400 εκατομμύρια ευρώ για το κτίριο. Αν το σχέδιο του Κατάρ προχωρήσει, το νέο ξενοδοχείο θα έχει πολυτελή καταστήματα και εστιατόρια κατά μήκος της 50 μέτρων πρόσοψης της λεωφόρου, η οποία τώρα αποτελείται από ταμειακές μηχανές και αφίσες για τα αποταμιευτικά πλάνα της HSBC. Η τοποθεσία είναι ακόμη ιδανική για αυτόν το σκοπό και επιπλέον έχει παραπάνω αίγλη και εμπορική έφεση, εξαιτίας του συσχετισμού του με μια από τις πιο διάσημες μοιραίες γυναίκες όλων των εποχών.
Η Μάτα Χάρι, κόρη ενός αποτυχημένου κατασκευαστή καπέλων από την πόλη Leeuwarden στην βόρεια Ολλανδία, τον Απρίλιο του 1895 σε ηλικία 19 χρονών, απάντησε στην πρόταση γάμου ενός Δανού αξιωματικού, του Rudolph McLeod. Μετά τον γάμο μετανάστευσαν στις Ολλανδικές Aνατολικές Ινδίες. Όμως, η Margaretha επέστρεψε στο Παρίσι.
Εκεί ανασύστησε τον εαυτό της ως Μάτα Χάρι, μια εξωτική χορεύτρια οριεντάλ. Η κίνησή της περιλάμβανε μια μίμηση των χορών οριεντάλ, στους οποίους αυτή στριφογύριζε μπροστά σε ένα είδωλο κοροϊδία, καθώς αφαιρούσε τα πέπλα της. To τελευταίο αποδείχτηκε μια σπουδαία εμπορική επιτυχία. Η ίδια επίσης έγινε – πολύ ανοιχτά και ξεδιάντροπα – εταίρα με πολλές επιτυχίες σε μισθωμένους εραστές.
Όταν ξεκίνησε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος τον Αύγουστο του 1914, η Μάτα Χάρι βρισκόταν στο Βερολίνο και επρόκειτο να ξεκινήσει μια νέα παράσταση. Τι συνέβη τα επόμενα δύο χρόνια παραμένει ένα θέμα διαμάχης. Σύμφωνα με τον Γάλλο ιστορικό Leon Schirmann, έγινε διπλή πράκτορας, η οποία όμως απογοήτευσε και εξόργισε και τις δύο πλευρές, στο σημείο να στραφούν και οι δύο εναντίον της.
Ο Evert Kramer, φύλακας μεγάλης συλλογής απομνημονευμάτων της Μάτα Χάρι στο Μουσείο Fries στην Leeuwaarden, παίρνει μια πιο αρνητική θέση. «Ήταν ολοφάνερα ένοχη», ανέφερε. «Είναι σίγουρο πως ήταν κατάσκοπος των Γερμανών. Η ίδια επίσης έκανε πολλές προτάσεις για κατασκοπεία στους Γάλλους. Μέχρι όλα τα έγγραφα της Μάτα Χάρι να αποχαρακτηριστούν από την Γαλλική κυβέρνηση το 2017, δεν ξέρουμε την πλήρη αλήθεια. Ακόμη και τότε αμφιβάλλω αν θα αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια».
Η Μάτα Χάρι συμβόλιζε την ελευθερία και την υποκρισία του νέου αιώνα στο Παρίσι, αλλά δεν κατάφερε να συνειδητοποιήσει ότι ο κόσμος το 1914 είχε αλλάξει. Μέχρι την ημέρα της εκτέλεσης της φαίνεται να πίστευε πως η γοητεία της – προσωπική και σωματική – πάντα θα μπορούσε να την τρελάνει.
Πηγή: Independent
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >