Πολλοί Ισπανοί κονκισταδόρες και αργότερα εξερευνητές από όλον τον κόσμο προσπάθησαν να βρουν το Ελ Ντοράντο ή αλλιώς Χαμένη Πόλη του Ζ, τη μυθική Χαμένη Πόλη του Χρυσού, που πιστεύεται πως κρύβει αμέτρητους θησαυρούς των αυτοκρατοριών των Ίνκας και των Αζτέκων. Κανένας δεν πίστευε πως υπάρχει το Ελ Ντοράντο μέχρι που πρόσφατες εικόνες από το Google Earth σε συνδυασμό με στοιχεία από δορυφόρους φαίνεται ότι μόλις αποκάλυψαν τα πρώτα σημάδια του.

Ads

Κανένας δεν κατάφερε να βρει τη μυθική πόλη που πιστεύεται πως βρίσκεται στα έγκατα του μεγαλύτερου δάσους του πλανήτη, τον Αμαζόνιο, ενώ αυτή η αναζήτηση κόστισε τη ζωή σε αρκετούς από τους εξερευνητές. Πρόκειται για μια περιοχή στα σύνορα Βολιβίας και Βραζιλίας. Οι νέες φωτογραφίες από δορυφόρους αποκαλύπτουν την ύπαρξη 200 τεράστιων αναχωμάτων στην άνω λεκάνη του Αμαζονίου, κοντά στα σύνορα με τη Βολιβία, περιοχή που πιστεύεται πως βρίσκεται η Χαμένη Πόλη του Ζ.

Τα αναχώματα αυτά που δείχνουν οι φωτογραφίες αποτελούν γεωμετρικά σχήματα, κύκλους, τετράγωνα και άλλα σχήματα τα οποία συνθέτουν ένα περίπλοκο δίκτυο από δρόμους, γέφυρες και κτίσματα που πολλά από αυτά κατασκευάστηκαν σύμφωνα με τους αρχαιολόγους από το 200μ.χ. ενώ άλλα από το 1283 μ.Χ.

Ανάμεσα στα κτίσματα, που υποστηρίζεται ότι χρησιμοποιούνταν ως οχυρωματικά έργα, κατοικίες ή ακόμα χώροι τελετουργιών υπάρχει και μια μητρόπολη, στην οποία πιστεύεται πως κατοικούσαν μέχρι και εξήντα χιλιάδες άνθρωποι.

Ads

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που χαρτογράφησαν μέχρι στιγμής το ένα δέκατο της περιοχής, μέσα στη ζούγκλα πρέπει να υπάρχουν επιπλέον διακόσιες χιλιάδες κατασκευές ενώ η εκτιμώμενη έκταση που απλώνονταν οι διάφοροι πολιτισμοί υπολογίζεται στα 250 χιλιόμετρα.

«Οι συντάκτες της πιο πρόσφατης μελέτης υπολογίζουν ότι οι επιστήμονες έχουν βρει, σε αυτήν την ιδιαίτερη περιοχή, μόνο 10% των γεωμετρικών χωματουργικών έργων και των κτισμάτων που βρίσκονται εκεί πραγματικά. Θα διαρκέσει ολόκληρες δεκαετίες για τους επιστήμονες για να αποκαλύψει την πλήρη έκταση αυτού και άλλων αρχαίων αμαζόνειων πολιτισμών», δήλωσε ο συγγραφέας του βιβλίου The Lost City of Z, David Grann.

Πολλοί κάνουν λόγο ακόμα πως η μηχανική που χρησιμοποιήθηκε σε αυτές τις κατασκευές, συναγωνίζεται τις Πυραμίδες της Αιγύπτου. Σε κάποια σημεία βρέθηκαν κεραμικά, άνθρακας και λίθινα εργαλεία ενώ οι αρχαιολόγοι καταλήγουν στο συμπέρασμα πως το μέρος κατοικούνταν πριν την έλευση του Χριστόφορου Κολόμβου από μια εξελιγμένη κοινωνία.

«Για αιώνες, οι επιστήμονες υπέθεταν ότι η ζούγκλα ήταν απλά μια παγίδα θανάτου, ένας πλαστός παράδεισος όπου μόνο οι μικρές, πρωτόγονες, νομαδικές φυλές υπήρξαν. Αυτές οι ανακαλύψεις αποδεικνύουν ότι ο Αμαζόνιος ήταν, στην πραγματικότητα, σπίτι ενός μεγάλου πολιτισμού που προηγήθηκε χρονικά των Ίνκας και έχτισε μια εξαιρετικά περίπλοκη κοινωνία», πρόσθεσε ο συγγραφέας.

Ο Grann θεωρεί ότι αυτή η ανακάλυψη θα οδηγήσει όχι μόνο σε μια επανεξέταση των λαών του προ-Κολόμβου Αμαζονίου, αλλά και σε ένα αυξανόμενο αρχαιολογικό ενδιαφέρον για την περιοχή. «Αυτή είναι η κορυφή του παγόβουνου», λέει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η δουλειά των αρχαιολόγων – αν και επίπονη – θα διευκολυνθεί σίγουρα από τη χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών, με κυριότερο το Google Earth.

Πηγή: Timesonline