Πενήντα χρόνια έκλεισαν στις 6 Σεπτεμβρίου, από τότε που το Αφγανιστάν αποφάσισε να διακόψει κάθε είδους διπλωματικούς δεσμούς με το Πακιστάν, το 1961. Το Πακιστάν είχε νωρίτερα μπλοκάρει τη μεταφορά αγαθών από το Αφγανιστάν στην Ινδία και είχε κλείσει τα προξενεία του στο Αφγανιστάν. Η Σοβιετική Ένωση, που τότε ανταγωνιζόταν τις ΗΠΑ στην επιρροή που ασκούσαν οι δύο υπερδυνάμεις σε περίκλειστες περιοχές όπως το Αφγανιστάν, ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει τη μεταφορά των αγαθών στην Ινδία, με αεροπλάνα.

Ads

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ήταν ήδη τεταμένες επί σειρά ετών. Επιδεινώθηκαν ξαφνικά το 1961, μετά τους ισχυρισμούς του Πακιστάν ότι Αφγανοί στρατιώτες που είχαν μεταμφιεστεί ως μέλη της φυλής των Παστούν, είχαν εξαπολύσει σειρά διασυνοριακών επιθέσεων.

Στις δύο πλευρές των συνόρων κινούνταν μεγάλος πληθυσμός των εθνοτικών Παστούν, οι οποίοι κάθε χρόνο το καλοκαίρι, μετανάστευσαν από τα βουνά του Αφγανιστάν σε περιοχές που βρίσκονταν στο χαμηλότερο γεωγραφικό διαμέρισμα του Πακιστάν, όπου και παρέμεναν όλο το χειμώνα. Χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τη διασυνοριακή επιδρομή, το Πακιστάν απαγόρευσε σε 250.000 Παστούν να φτάσουν στον προορισμό τους, όπως συνήθιζαν κάθε χρόνο.

Οι γειτονικοί πληθυσμοί των Παστούν και των Βαλούχων, μεταξύ Αφγανιστάν και Πακιστάν, είχαν διαχωριστεί ήδη από το 1893 εξαιτίας της λεγόμενης «Γραμμής Durand” την οποία χάραξαν Βρετανοί αποικιακοί πράκτορες μετά τις δύο αποτυχημένες προσπάθειες της Βρετανίας να κατακτήσει το Αφγανιστάν. Η γραμμή Durand εκτεινόταν σε μία απόσταση 1.610 μιλίων, κατά μήκος των συνόρων της βορειοδυτικής βρετανικής Ινδίας.

Ads

Το 1947 το Πακιστάν και η Ινδία ανεξαρτητοποιήθηκαν. Έκτοτε, το Πακιστάν τάσσεται υπέρ της διατήρησης της γραμμής Durand ενώ το Αφγανιστάν αρνείται να αναγνωρίσει τη νομιμότητά της.