Δίωξη κατά του πρώην μέλους της οργάνωσης Φράξια Κόκκινος Στρατός(RAF), Verena Becker άσκησε η γερμανική εισαγγελία. Η Becker διώκεται για τη δολοφονία του Γενικού Εισαγγελέα Siegfried Buback το 1977, ένα έγκλημα που σόκαρε τη Γερμανία και που δεν εξιχνιάστηκε ποτέ πλήρως. Τα στοιχεία, ωστόσο, για να αποδειχθεί η ενοχή της Becker είναι στην πραγματικότητα ισχνά.

Ads

Η 57χρονη Verena Becker υπήρξε μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης Φράξια Κόκκινος Στρατός, η οποία έδρασε στη Γερμανία πριν από περίπου 30 χρόνια. Οι γερμανικές αρχές δηλώνουν αποφασισμένες να ανακαλύψουν τον υπεύθυνο της δολοφονία του Buback, μιας από τις θεαματικότερες επιθέσεις της οργάνωσης.

Αναπάντητα παραμένουν τα εξής ερωτήματα: Ποιος πυροβόλησε στο εσωτερικό του αυτοκινήτου του εισαγγελέα, σκοτώνοντας τον ίδιο και τον οδηγό του, από μια μοτοσικλέτα; Ποιος οδηγούσε τη μοτοσικλέτα και ποιος οδηγούσε το αυτοκίνητο με το οποίο διέφυγαν οι δράστες; Αιτία μεταξύ άλλων, της έλλειψης απάντησης για τα παραπάνω ερωτήματα είναι η εκκωφαντική σιωπή εκ μέρους των μελών της οργάνωσης.

Είναι αρκετά όμως τα στοιχεία για τη δίωξη της Becker; Η τελευταία είχε συλληφθεί πέρυσι το καλοκαίρι μετά από έρευνα στο σπίτι της, όπου ανακαλύφθηκαν «ύποπτες» σημειώσεις και ένας υπολογιστής. Το Δεκέμβριο 2009, ωστόσο, το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Γερμανίας έκανε δεκτή ένσταση της Becker κατά της σύλληψής της. Το δικαστήριο έκρινε ότι οι αποδείξεις ήταν πολύ λίγες για να αποδείξουν τη συνενοχή της.

Ads

Με δεδομένο την έλλειψη επαρκών στοιχείων, καθώς και την αβεβαιότητα ότι οι δικαστές του 6ου Κακουργιοδικείου της Στουτγκάρδης θα στηρίξουν τις κατηγορίες, ο ομοσπονδιακός δημόσιος κατήγορος Walter Hemberger, ο οποίος είναι επικεφαλής της έρευνας έχει συγκεντρώσει κάποια λεπτομερή στοιχεία. Μεταξύ αυτών και ορισμένα αντικείμενα που αποδίδονται στην κατηγορούμενη. Για παράδειγμα, στην 31η επέτειο της δολοφονίας του Buback, η Becker φέρεται να έγραψε σε ένα σημείωμα που βρέθηκε αργότερα: «Όχι, δεν γνωρίζω πως μπορώ να προσευχηθώ για τον Buback. Δεν αισθάνομαι πραγματικά ένοχη ή μετανοημένη. Βεβαίως, δεν θα το ξαναέκανα, αλλά δεν είναι αξιοθρήνητο το να νιώθεις και να αισθάνεσαι έτσι».

Επίσης, σε ηχογραφημένη τηλεοπτική συνομιλία της Becker με την πρώην επικεφαλής της οργάνωσης Brigitte Mohnhaupt, η κατηγορούμενη φέρεται να είπε ότι δεν πιστεύει ότι «μπορούν να κάνουν οτιδήποτε, παρά μόνο να πουν: Εντάξει, υπάρχουν τα γράμματα που αναλαμβάνουν ευθύνη…».

Από την ανάλυση του DNA που πραγματοποίησε το Ομοσπονδιακό Κακουργηματικό Γραφείο της αστυνομίας, η Becker σφράγισε τους 3 φακέλους με τις προκηρύξεις που αναλάμβαναν ευθύνη για το θάνατο του Buback και άλλων 2. Αυτό αποτελεί και το μοναδικό στοιχείο εμπλοκής της στη δολοφονία, παρά τις μεγάλες προσπάθειες της εγκληματολογικής υπηρεσίας να βρει αποδείξεις εναντίον της. Οι εγκληματολόγοι προσπάθησαν επίσης να εντοπίσουν γενετικό υλικό στη σκανδάλη του όπλου που σκότωσε το Γενικό Εισαγγελέα, ανεπιτυχώς όμως.