Την αντίδραση των κομουνιστικών κομμάτων ανά την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και του ΚΚΕ, προκαλεί ομάδα ευρωβουλευτών η οποία καλείται «Ομάδα συμφιλίωσης των Ευρωπαϊκών Ιστοριών», η οποία αναμένεται θα συνεδριάσει στο Στρασβούργο στις 21 Απρίλη με αντικείμενο τη «συμφιλίωση των Ευρωπαϊκών Ιστοριών». Η ομάδα χαρακτηρίζει ολοκληρωτικό καθεστώς τον κομουνισμό της ΕΣΣΔ, γεγονός που κάνει τα κομουνιστικά κόμματα να κάνουν λόγο για «αντικομουνισμό και για επιχείρηση πλαστογράφησης της ευρωπαϊκής ιστορίας», ενώ κατηγορούν την ομάδα για προσπάθεια εξίσωσης του ναζισμού και του κομουνισμού.

Ads

Μάλιστα το ΚΚΕ έστειλε επιστολή στην συγκεκριμένη ομάδα, στην οποία επισημαίνεται μεταξύ άλλων: «Προσβάλλετε τη θυσία και τη μνήμη 20.000.000 νεκρών της Σοβιετικής Ένωσης, που ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για τη συντριβή του ναζισμού, καθώς και τη μνήμη εκατοντάδων χιλιάδων κομουνιστών και αγωνιστών άλλων χωρών».

Τη σχετική πρωτοβουλία αναλαμβάνουν 13 ευρωβουλευτές, χριστιανοδημοκράτες και φιλελεύθεροι, με επικεφαλής τον Γερμανό πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Χανς Γκετ Πέτερινγκ. Στην πρόσκληση της συγκεκριμένης ομάδας, προς όλους τους ευρωβουλευτές για τη συγκρότησή της ιδρυτικής συνεδρίασης της «Ομάδας συμφιλίωσης των Ευρωπαϊκών Ιστοριών», αναφέρεται μεταξύ άλλων πως φιλοδοξία της είναι η ανάπτυξη μιας κοινής προσέγγισης σχετικά με τα εγκλήματα των ολοκληρωτικών καθεστώτων, «μεταξύ άλλων του κομουνιστικού καθεστώτος της ΕΣΣΔ, για να διασφαλιστεί η συνέχεια της διαδικασίας της αξιολόγησης των ολοκληρωτικών εγκλημάτων και η ίση μεταχείριση και μη διάκριση των θυμάτων ολοκληρωτικών καθεστώτων».

Τα ΚΚ της Ευρώπης κάνουν λόγο από τη μεριά τους για κατά μέτωπο επίθεση στον κομουνισμό από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που αποτελεί μάλιστα το δεύτερο πλήγμα μετά την καθιέρωση της 23ης Αυγούστου ως «μέρας μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων», κίνηση που είχε προκαλέσει αντίστοιχες αντιδράσεις. Αναφερόμενα στην καθιέρωση της ημέρας αυτής μάλιστα τα κομουνιστικά κόμματα, δήλωναν τότε πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στοχεύει στη «θεσμοθέτηση του σύγχρονου αντικομουνισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στη «νομιμοποίηση» της αντικομουνιστικής προπαγάνδας και πρακτικής σε χώρες μέλη της ΕΕ».

Ads

Οι αντιδράσεις, για την καθιέρωση της 23ης Αυγουστου ως «μέρας μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων», είχαν επικεντρωθεί στην καθιέρωση της συγκεκριμένης ημερομηνίας, καθώς στις 23 Αυγούστου του 1939 είχε υπογραφεί στη Μόσχα το Γερμανοσοβιετικό Σύμφωνο μη Επίθεσης μεταξύ του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών Γιοάχιμ φον Ρίμπεντροπ και του Υπουργού Εξωτερικών της Σοβιετικής Ένωσης, Βιατσεσλάβ Μιχαήλοβιτς Μολότωφ. Οι υπόνοιες που αφήνει η επιλογή αυτής της ημερομηνίας για εξίσωση του ναζισμού και του κομουνισμού, ήταν και το γεγονός που προκάλεσε το μένος των κομουνιστών της Ευρώπης.

Η ημέρα ενθύμησης είχε προταθεί τότε από τη Διακήρυξη της Πράγας και είχε υπογραφεί στις 3 Ιουνίου 2008 από το Vaclav Havel και τα πολυάριθμα ευρωπαϊκά μέλη του Κοινοβουλίου, ενώ στις 2 Απριλίου 2009, επικυρώθηκε με ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η δήλωση επισήμαινε μεταξύ άλλων: «Οι μαζικές εκτοπίσεις, οι δολοφονίες και οι υποδουλώσεις που διαπράχθηκαν στα πλαίσια των πράξεων επιθετικότητας του σταλινισμού και του ναζισμού εντάσσονται στην κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων ενάντια στην ανθρωπότητα».

Η σημερινή ιδέα επικεντρώνεται στο ότι: «οι Ευρωπαίοι πρέπει να καταλάβουν πως το Σιδηρούν Παραπέτασμα δεν απέκλεισε μόνο τα δέσμια κράτη εκτός της κοινής ευρωπαϊκής οικίας μας, αλλά απέκλεισε και τα 50 χρόνια της αληθινής μας Ιστορίας από την Ευρωπαϊκή Ιστορία».