Tο Μουντιάλ του Κατάρ ξεκίνησε και το Tvxs.gr συνεχίζει το μεγάλο αφιέρωμα με όλες τις διοργανώσεις και όσα συνέβησαν σε αυτές, αθλητικά και πολιτικά, από το 1930 έως σήμερα…

Ads

Το Μουντιάλ του 2014

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2014 ήταν το 20ό στην ιστορία του θεσμού και διεξήχθη στη Βραζιλία από τις 12 Ιουνίου μέχρι τις 13 Ιουλίου 2014 σε 12 πόλεις. Νικήτρια της διοργάνωσης ανεδείχθη η εθνική Γερμανίας για τέταρτη φορά στην ιστορία της.

Στη δεύτερη θέση κατετάγη η εθνική ομάδα της Αργεντινής. Τρίτη τερμάτισε η εθνική Ολλανδίας, νικώντας τη Βραζιλία με 3–0 στον μικρό τελικό. Πολυτιμότερος ποδοσφαιριστής της διοργάνωσης (χρυσή μπάλα) ανεδείχθη ο ΛιονέλΜέσι, ενώ πρώτος σκόρερ ο Χάμες Ροντρίγκες (Κολομβία) με 6 γκολ.

Ads

Ήταν η δεύτερη φορά που η Βραζιλία φιλοξενούσε το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, έπειτα από τη διοργάνωση του 1950. Η Βραζιλία εξελέγη ως διοργανώτρια χώρα το 2007, μετά την απόφαση της διεθνούς ομοσπονδίας ποδοσφαίρου(FIFA), να διεξαχθεί η διοργάνωση στη Νότια Αμερική, για πρώτη φορά μετά από την ανάληψή του από την Αργεντινή το 1978.

Οι εθνικές ομάδες από 31 χώρες, που προκρίθηκαν μέσα από αγώνες προκριματικών, οι οποίοι ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2011, συμμετείχαν με την εθνική ομάδα της διοργανώτριας χώρας Βραζιλία, στην τελική φάση των αγώνων.

Πραγματοποιήθηκαν 64 αγώνες συνολικά, που έγιναν σε δώδεκα πόλεις σε όλη τη Βραζιλία, σε νέα αλλά και ανακατασκευασμένα γήπεδα, ξεκινώντας με τις φάσεις των ομίλων.

Σύμφωνα με τον κανόνα της FIFA για τους διοργανωτές του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, η διοργανώτρια χώρα για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2014 έπρεπε να προέρχεται από τη Νότια Αμερική και η Βραζιλία ήταν η μοναδική που δήλωσε υποψηφιότητα.

Το 2003, όλες οι υπόλοιπες χώρες της Νότιας Αμερικής συμφώνησαν να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα της Βραζιλίας, με μοναδική εξαίρεση την Κολομβία. Να σημειωθεί πως η Κολομβία είχε οριστεί ως διοργανώτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 1986, αλλά στο τέλος θεωρήθηκε μη επαρκής και η διοργάνωση διεξήχθη στο Μεξικό.

Η Βραζιλία έγινε η 5η χώρα που διοργάνωσε το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου για 2η φορά (μετά την Ιταλία, το Μεξικό, τη Γαλλία και τη Γερμανία). Την προηγούμενη φορά που η Βραζιλία ήταν διοργανώτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου ήταν το 1950.

Σε όλους τους γύρους των προκριματικών, που άρχισαν στις 15 Ιουνίου του 2011 και ολοκληρώθηκαν στις 20 Νοεμβρίου του 2013,  συμμετείχαν 203 από τις 208 εθνικές ομάδες της ΦΙΦΑ. Οι 24 από τις 32 ομάδες που προκρίθηκαν ήταν παρούσες στην προηγούμενη διοργάνωση, με μόνη πρωτοεμφανιζόμενη τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, η οποία προκρίθηκε για πρώτη φορά ως ανεξάρτητο έθνος.

Η ομάδα με την υψηλότερη κατάταξη στη ΦΙΦΑ που αποκλείστηκε είναι η Ουκρανία, ενώ η περιοχή ΟΦΚ (Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία Ωκεανίας, η Αυστραλία έχει αποχωρήσει και υπάγεται στην Ασία), δεν είχε καμία εκπροσώπηση στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, για πρώτη φορά από το 2002.

Νέες τεχνολογίες

Η διοργάνωση της Βραζιλίας ήταν το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο στο οποίο χρησιμοποιήθηκε η τεχνολογία γραμμής τέρματος (GoalLineTechnology) μετά την επιτυχή εφαρμογή της στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων του 2012 στην Ιαπωνία. Ο στόχος της χρήσης της είναι να βοηθήσει τους διαιτητές των αγώνων να παίρνουν σωστές αποφάσεις για το αν η μπάλα έχει περάσει τη γραμμή τέρματος ή όχι.

Το πρώτο γκολ που επικυρώθηκε με τη βοήθεια της τεχνολογίας στην ιστορία της διοργάνωσης ήταν το πρώτο του ΚαρίμΜπενζεμά ενάντια στην Ονδούρα.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας ήταν επίσης το πρώτο που οι διαιτητές χρησιμοποίησαν εξατμιζόμενο αφρό, αφού η χρήση της τεχνολογίας είχε ήδη δοκιμασθεί σε άλλες διοργανώσεις[12]. Το σπρέι ψεκάζει έναν αφρό που έχει βάση το νερό, ο οποίος εξατμίζεται ύστερα από μερικά λεπτά.

Χρησιμοποιείται για να μαρκάρει το σημείο που πρέπει να τοποθετηθεί η μπάλα κατά την εκτέλεση ενός φάουλ καθώς και τη γραμμή των εννέα μέτρων στην οποίαπρέπει να στέκονται οι παίκτες που σχηματίζουν το τοίχος κατά τη εκτέλεση του.

Η μπάλα

Η μπάλα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2014, λεγόταν «Brazuca» (μπραζούκα) και όπως σε όλα τα προηγούμενα Μουντιάλ, κατασκευάστηκε από την Adidas. Το όνομά της μπάλας προέκυψε ύστερα από ψηφοφορία των φιλάθλων της Βραζιλίας, πράγμα που έγινε για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης.

Το «Brazuca» ήταν το όνομα που επικράτησε με το 77,8% των ψήφων των Βραζιλιάνων οπαδών έναντι των «ΒossaNova» (14,6%) και «Carnavalesca» (7,6%) τα οποία ήταν υποψήφια [16].

Σύμφωνα με την FIFA, το όνομα της μπάλας σημαίνει «εθνική υπερηφάνεια για τον τρόπο ζωής των Βραζιλιάνων» κάτι που χρησιμοποιούν στην «χώρα του καφέ» για να δείξουν το πως αντιλαμβάνονται το ποδόσφαιρο και τα συναισθήματα γύρο απ’ αυτό.

image

Μασκότ

Η μασκότ του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014 ήταν ένα αρμαντίλλο, που ονομάστηκε Φουλέκο κατόπιν ψηφοφορίας του κοινού.

Τα αρμαντίλλο, είναι σύμβολο για την πανίδα της Βραζιλίας, είναι μικρά θηλαστικά, τα οποία κινδυνεύουν με εξαφάνιση λόγω της αλόγιστης καταστροφής των δασών.

Είναι γνωστά επειδή το σώμα τους καλύπτεται από οστεώδες κέλυφος, και η ονομασία τους σημαίνει στα ισπανικά «μικρό θωρακισμένο» (littlearmoredone). Υπάρχουν πολλά είδη αρμαντίλλο, και κάποια από αυτά διακρίνονται από τον αριθμό των ζωνών στην «πανοπλία» τους.

Η επιλογή τουαρμαντίλλο ως μασκότ προφανώς είχε οικολογικό και περιβαλλοντικό μήνυμα, ήταν δε ντυμένο με τα χρώματα της σημαίας της Βραζιλίας, δηλαδή κίτρινο σώμα με πράσινο σορτσάκι και πράσινα μάτια, μπλε κέλυφος στο κεφάλι, ενώ φορά μία άσπρη μπλούζα στην οποία αναγράφεται «Βραζιλία 2014».

image

Το Εθνικό σοκ

Εκείνο που έμεινε στην ιστορία περισσότερο από οτιδήποτε σ’ αυτή τη διοργάνωση, ήταν το εκκωφαντικό 7-1 της Γερμανίας επί της οικοδέσποινας Βραζιλίας, στον ημιτελικό του ΜπέλοΟριζόντε, στις 8 Ιουλίου του 2014.

Αυτή φυσικά είναι η μεγαλύτερη ήττα της Βραζιλίας σε Παγκόσμιο Κύπελλο, με δεύτερη πλέον το 0-3 από την Γαλλία στον τελικό του Μουντιάλ 1998 στο Παρίσι, ενώ απέτυχε για δεύτερη φορά μετά το 1950 ως διοργανώτρια.

Ήταν επίσης και γενικά η μεγαλύτερη ήττα στην ιστορία της, μετά το 0-6 από την Ουρουγουάη το 1920 και το 1-6 από την Αργεντινή το 1940.

Όπως είναι φυσικό, σε μία χώρα που λατρεύει το ποδόσφαιρο και το αντιπροσωπευτικό της συγκρότημα, η ντροπιαστική αυτή ήττα «πάγωσε» όλο το Βραζιλιάνικο έθνος και μέχρι σήμερα αποτελεί πληγή, που είναι αμφίβολο εάν και πότε θα μπορέσει να επουλωθεί.

Εθνική Ελλάδας

Το Μουντιάλ του 2014 θα μείνει χαραγμένο στην μνήμη των Ελλήνων για πολλά χρόνια. Η Εθνική μας έδωσε το παρόν για δεύτερη σερί διοργάνωση και πρώτη φορά στην ιστορία της προκρίθηκε στην φάση των 16.

Επίσης για πρώτη φορά χρειάστηκε να βιώσει την διαδικασία της παράτασης και των πέναλτι σε τελική φάση Μουντιάλ.Κανείς δεν περίμενε φυσικά αυτή την πορεία μετά το πρώτο ματς του ομίλου και την ήττα με 3-0 από τηνΚολομβία.

Να σημειωθεί πως μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας, δεν ανανεώθηκε η συνεργασία με τον Φερνάντο Σάντος και έκτοτε η «γαλανόλευκη» δεν συμμετείχε σε μεγάλη διεθνή διοργάνωση.

Παραγωγικότητα

Στο Μουντιάλ 2014 σημειώθηκαν 171 τέρματα, όσα δηλαδή και το 1998 στης Γαλλίας, με αυτές τις διοργανώσεις να έχουν πλέον το ρεκόρ παραγωγικότητας. Πρώτη σε τέρματα η Γερμανία με 18, ενώ τα περισσότερα δέχτηκε η οικοδέσποινα Βραζιλία (14), κάνοντας αρνητικό ρεκόρ.

  • Γερμανία: 18
  • Ολλανδία: 15
  • Κολομβία: 12
  • Βραζιλία: 11
  • Γαλλία: 10

Το δάγκωμα του Σουάρες

Ένα από τα αξιοσημείωτα της διοργάνωσης συνέβη στον τελευταίο και κρισιμότερο αγώνα του τετάρτου ομίλου. Ιταλία και Ουρουγουάη έπαιζαν τα ρέστα τους για το εισιτήριο της πρόκρισης στου “16”. Έχοντας διανύσει περίπου 80 λεπτά αγώνα και με το σκορ στο 0-0, ο ΛουίςΣουάρες κάνει μια ανόητη κίνηση και δαγκώνει στον ώμο τον ΤζιόρτζιοΚιελίνι.

Το συμβάν μπορεί να μην έγινε αντιληπτό από το διαιτητή της αναμέτρησης, ωστόσο η “καμπάνα” της FIFA ήταν βαριά για τον Ουρουγουανό επιθετικό. Τιμωρία για τους επόμενους εννέα διεθνείς αγώνες με την Ουρουγουάη, αλλά και απαγόρευση για κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα για τους επόμενους τέσσερις μήνες.

Να σημειωθεί επίσης ότι ο 27χρονος επιθετικός τιμωρήθηκε από τη FIFA και με χρηματικό πρόστιμο 82.210 ευρώ, ενώ σε περίπτωση που η “σελέστε” τερμάτιζε σε μία εκ των πρώτων τριών θέσεων του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο Σουάρες δεν θα συμμετείχε στην απονομή του Κυπέλλου ή του μεταλλίου.

Ο δρόμος προς τον τελικό

Είναι κανόνας οι εκπλήξεις στα Μουντιάλ, άρα δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση η διοργάνωση της Βραζιλίας και σε κάποιους ομίλους τα πράγματα δεν ήρθαν όπως προέβλεπαν τα προγνωστικά.

Στον πρώτο όμιλο η Βραζιλία και το Μεξικό, που απέκλεισε την Κροατία των Μόντριτς και Πέρισιτς, προκρίθηκαν αήττητες.

Στο δεύτερο όμιλο είχαμε τις απανωτές πανωλεθρίες των κάτοχων του τίτλου Ισπανών, από Ολλανδία και η Χιλή, που κατάλαβαν τις δύο πρώτες θέσεις και συνέχισαν στους 16.

Στον τρίτο όμιλο η Κολομβία έκανε επίδειξη δύναμης, πήρε αήττητη την πρώτη θέση, ενώ τη δεύτερη προνομιούχο κατέκτησε η Ελλάδα,που νίκησε (και απέκλεισε) την τελευταία αγωνιστική την Ακτή Ελεφαντοστού τουΓιάγιαΤουρέ.

Στον 4ο όμιλο έγινεη μεγαλύτερη έκπληξη της διοργάνωσης, καθώς αποκλείστηκαν τα φαβορί Αγγλία και Ιταλία, από Ουρουγουάη και Κόστα Ρίκα. Μάλιστα η τελευταία έκανεκατέλαβε την πρώτη θέση, σημειώνοντας 2 νίκες (Ιταλία και Ουρουγουάη) και μία ισοπαλία (Αγγλία).

Από τον 5ο προχώρησαν Γαλλία και Ελβετία, αφήνοντας εκτός Ισημερινόκαι Ονδούρα.

Στον 6ο Αργεντινή με το απόλυτο 3χ3 νικών και Νιγηρία ήταν οι ομάδες που προκρίθηκα, σε βάρος της Βοσνίας και του Ιράν.

Στον 7ο η Πορτογαλία του ΚριστιάνοΡονάλντο έμεινε εκτός συνέχειας από τις ΗΠΑ, καθώς στην ισοβαθμία οι Αμερικάνοι είχαν καλύτερο συντελεστή, αφού οι Ίβηρες ηττήθηκαν στην πρεμιέρα με 4-0 από τη Γερμανία που κατέλαβε την πρώτη θέση στον όμιλο.

Τέλος στον 8ο όμιλο οι Ρώσοι αποκλείστηκαν από τους Αλγερινούς, οι οποίοι τερμάτισαν δεύτεροι, πίσω από το Βέλγιο που ήταν πρώτο έχοντας 3χ3 νίκες.

Στη φάση των νοκ-άουτ δεν είχαμε εκπλήξεις, ωστόσο καμία ομάδα δεν προκρίθηκε εύκολα, καθώς πέντε εισιτήρια κρίθηκαν στην παράταση και δύο εξ αυτών (Βραζιλία-Χιλή και Κόστα Ρίκα-Ελλάδα) στα πέναλτι.

Στα προημιτελικά σόκαρε ο τραυματισμός του Νεϊμάρ, στην πύρρεια πρόκριση της Βραζιλίας  κόντρα στην Κολομβία και το θρίλερ στην αναμέτρηση Ολλανδία-Κόστα Ρίκα, με πρωταγωνιστή  τον τερματοφύλακα Τιμ Κρουλ, που μπήκε ως αλλαγή λίγο πριν την διαδικασία των πέναλτι και κατάφερε να “ψαρέψει” τους αντιπάλους του με έναν απίστευτο τρόπο, χαρίζοντας την πρόκριση στους «Οράνιε»

Στα ημιτελικά h Γερμανία διέσυρε τη Βραζιλία με 7-1 και προκρίθηκε στο μεγάλο τελικό, όπως και η Αργεντινή, που απέκλεισε την Ολλανδία στα πέναλτι.

Στο μικρό τελικό η Ολλανδία νίκησε άνετα 3-0 τη Βραζιλία, που όπως ήταν απολύτως φυσικό δεν μπόρεσε να συνέρθει από τη ντροπιαστική ήττα του ημιτελικού.

Ο τελικός κρίθηκε στην παράταση, με γκολ του Γκέτσε στο 113΄, που έδωσε στα «πάντσερ το τέταρτο Μουντιάλ στην ιστορία τους.