Έγγραφο που έρχεται στη δημοσιότητα μέσω της εφημερίδας Guardian αποκαλύπτεται πως το 1961 παραλίγο να εκραγεί μια αμερικανική ατομική βόμβα πάνω από τη βόρεια Καρολίνα, η οποία ήταν 260 φορές ισχυρότερη από αυτή που κατέστρεψε τη Χιροσίμα.

Ads

 
Ειδικότερα σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα από το έγγραφο αποδεικνύεται πως οι ΗΠΑ βρέθηκαν κοντά σε μια πυρηνική καταστροφή τον Ιανουάριο του 1961.
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες δύο Mark 39 βόμβες υδρογόνου έπεσαν κατά λάθος στην περιοχή Γκόλντσμπορο της Βόρειας Καρολίνας, όταν το βομβαρδιστικό B-52 παρουσίασε πρόβλημα κατά τη διάρκεια της πτήσης.
 
Η μία από τις δύο βόμβες, σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται το απόρρητο έγγραφο, συμπεριφέρθηκε ακριβώς όπως ένα πυρηνικό όπλο σε περίοδο πολέμου, αφού άνοιξε κανονικά το αλεξίπτωτό και τέθηκαν σε λειτουργία οι μηχανισμοί ενεργοποίησης. Η καταστροφή αποφεύχθηκε εξαιτίας ενός διακόπτη, ο οποίος δεν λειτούργησε σωστά.
 
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, που αναφέρεται στο άρθρο της Guardian, «η ραδιενεργή σκόνη θα μπορούσε να είχε εξαπλωθεί στην Ουάσινγκτον, τη Βαλτιμόρη, τη Φιλαδέλφεια, ακόμα και τη Νέα Υόρκη, απειλώντας τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων».
 
Στο απόρρητο έγγραφο ο Πάρκερ Τζόουνς, ανώτερος μηχανικός των εργαστηρίων Sandia National Laboratories, υπεύθυνος για τη μηχανική ασφάλεια των πυρηνικών όπλων, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «ένας διακόπτης χαμηλής τάσης στάθηκε μεταξύ των ΗΠΑ και μιας ολέθριας καταστροφής».
 
Η σχετική έκθεσή με τίτλο «Επιστροφή στο Γκόλντσπορο: Πως έμαθα να μην εμπιστεύομαι την H-Bomb», γράφτηκε οκτώ χρόνια μετά το ατύχημα, κατά το οποίο η μία βόμβα προσγειώθηκε σε ένα χωράφι κοντά στην περιοχή Φάρο και η άλλη σε ένα λιβάδι.
 
Ο Τζόουνς ανακάλυψε ότι οι τρεις από τους τέσσερις μηχανισμούς ασφαλείας που είχαν σχεδιαστεί για να αποτρέψουν την ακούσια πυροδότηση, δεν λειτούργησαν σωστά. Όταν η βόμβα χτύπησε στο έδαφος, ένα σήμα πυροδότησης εστάλη στον πυρήνα της κεφαλής και μόνο ο τελικός διακόπτης απέτρεψε την καταστροφή.