Tο Μουντιάλ του Κατάρ ξεκίνησε και το Tvxs.gr συνεχίζει το μεγάλο αφιέρωμα με όλες τις διοργανώσεις και όσα συνέβησαν σε αυτές, αθλητικά και πολιτικά, από το 1930 έως σήμερα…

Ads

Το Μουντιάλ του 2018

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2018, ήταν το 21ο Μουντιάλ της FIFA και διεξήχθη στη Ρωσία μεταξύ 14 Ιουνίου και 15 Ιουλίου του 2018. Ήταν το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο που πραγματοποιήθηκε στην Ευρώπη μετά την διοργάνωση του 2006 στη Γερμανία (έπειτα από 12 χρόνια), η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε στην Ανατολική Ευρώπη και η ενδέκατη φορά που πραγματοποιήθηκε στην γηραιά ήπειρο.

Ήταν επίσης η πρώτη φορά που η Ρωσία φιλοξένησε τη διοργάνωση και το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο που έλαβε χώρα σε δυο ηπείρους (Ασία και Ευρώπη), δεδομένου ότι το Αικατερίνενμπουργκ και το Σότσι υπάγονται στο Ασιατικό τμήμα της Ρωσίας ενώ οι υπόλοιπες εννέα πόλεις υπάγονται στο Ευρωπαϊκό τμήμα της χώρας.

Ads

Ήταν το ακριβότερο πρωτάθλημα στην ιστορία της εν λόγω διοργάνωσης, με συνολικό προϋπολογισμό 11,8-14 δις δολάρια, ξεπερνώντας το κόστος του Μουντιάλ του 2014, που είχε γίνει στη Βραζιλία.

Συμμετείχαν 32 εθνικές ομάδες, εκ των οποίων οι 31 ομάδες προέκυψαν μέσω προκριματικών αγώνων, συν τη διοργανώτρια χώρα προκρίθηκε αυτόματα. Οι 20 ομάδες συμμετείχαν και στην τελευταία διοργάνωση του 2014, συμπεριλαμβανομένης της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Γερμανίας.

Συνολικά διεξήχθησαν 64 αγώνες σε 12 γήπεδα, σε 11διαφορετικές πόλεις. Ο τελικός πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιουλίου 2018 στο στάδιο Λουζνικί της Μόσχας, αναδεικνύοντας νικήτρια ομάδα τη Γαλλία για δεύτερη φορά στην ιστορία της.

Η διαδικασία για την επιλογή του οικοδεσπότη του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2018 και της αντίστοιχης διοργάνωσης του 2022 ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2009, με τις συμμετέχουσες χώρες να έχουν προθεσμία έως τις 2 Φεβρουαρίου 2009 για να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους.

Αρχικά εννέα χώρες κατέθεσαν τις υποψηφιότητές τους για το 2018, αλλά αργότερα το Μεξικό αποχώρησε από τη διαδικασία και η υποψηφιότητα της Ινδονησίας απορρίφθηκε από τη FIFA τον Φεβρουάριο του 2010, μετά την αποτυχία της Ινδονησιακής κυβέρνησης να υποβάλλει επιστολή για να υποστηρίξει την υποψηφιότητά της.

Κατά τη διαδικασία της επιλογής, τα τρία εναπομείναντα κράτη που δεν ανήκουν στην UEFA (Αυστραλία, Ιαπωνία, ΗΠΑ) αποχώρησαν διαδοχικά από τη λίστα των υποψήφιων οικοδεσποτών, ενώ οι υποψήφιες χώρες που ανήκουν στην UEFA, αποκλείστηκαν από τη διαδικασία επιλογής για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2022.

Έτσι απέμειναν τέσσερις υποψήφιοι για το Μουντιάλ του 2018, δυο από τους οποίους είχαν υποβάλλει κοινή προσφορά: Αγγλία, Ρωσία, Ολλανδία/Βέλγιο, Πορτογαλία/Ισπανία.

Η 22μελής Εκτελεστική Επιτροπή της FIFA συνεδρίασε στη Ζυρίχη στις 2 Δεκεμβρίου 2010 για να επιλέξει τους οικοδεσπότες των δυο διοργανώσεων. Η Ρωσία κέρδισε τη διοργάνωση του 2018 στον δεύτερο γύρο ψηφοφορίας. Η Πορτογαλία/Ισπανία κατέλαβαν τη δεύτερη θέση και η Ολλανδία/Βέλγιο την τρίτη. Η υποψηφιότητα της Αγγλίας να φιλοξενήσει για δεύτερη φορά στην ιστορία της το Παγκόσμιο Κύπελλο αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας.

Να σημειωθεί πως έχουν βγει πλέον στη δημοσιότητα στοιχεία και δηλώσεις (όπως π.χ. ο Ελβετός πρώην πρόεδρος τηςFIFA, Σεπ Μπλάτερ), που αναφέρουν σκάνδαλα δωροδοκιών για την ανάθεση του Μουντιάλ στη Ρωσία, όπως επίσης και στο Κατάρ.

Σύμφωνα με την έρευνα του Αμερικάνικου Υπουργείου δικαιοσύνης, μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της FΙFA κατηγορούνται για δωροδοκία με εκατομμύρια δολάρια ώστε να επηρεάσουν ψήφους. Ο πρώην αντιπρόεδρος της FIFA Jack Warner φέρεται να πλήρωσε 5 εκατομμύρια ευρώ σε offshore εταιρίες, ώστε να πάνε ψήφοι στη Ρωσία για να κερδίσει την ανάθεση του Μουντιάλ του 2018! Η ίδια έρευνα αναφέρει πως τρία μέλη της FIFA στην Νότια Αμερική δωροδοκήθηκαν για να δώσουν θετικές ψήφους στο Κατάρ.

Επίσης η Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και άλλοι πρόβαλαν ισχυρισμούς περί δωροδοκίας από τη ρωσική ομάδα και διαφθοράς από τα μέλη της FIFA. Ισχυρίστηκαν ότι τέσσερα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής είχαν απαιτήσει ανταλλάγματα για να ψηφίσουν υπέρ της Αγγλίας και ο Ζεπ Μπλάτερ ανέφερε ότι είχε ήδη αποφασιστεί πως θα κέρδιζε η Ρωσία.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, όλα τα επιλέξιμα κράτη, τα 209 μέλη της FIFA, εκτός από την αυτομάτως προκριθείσα οικοδέσποινα Ρωσία, συμμετείχαν στη διαδικασία πρόκρισης.

Η Ζιμπάμπουε και η Ινδονησία αργότερα αποκλείστηκαν προτού παίξουν τους πρώτους αγώνες τους, ενώ το Γιβραλτάρ και το Κόσοβο, που έγιναν μέλη της FIFA στις 13 Μαΐου 2016, προτού ξεκινήσουν οι Ευρωπαϊκοί προκριματικοί αγώνες, μπήκαν επίσης στη διοργάνωση.

Η Ισλανδία και ο Παναμάς προκρίθηκαν για πρώτη φορά, ενώ η πρώτη έγινε η μικρότερη χώρα σε πληθυσμό που συμμετέχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου. Υπήρξαν ομάδες που επέστρεψαν μετά από απουσία στις τρεις τουλάχιστον τελευταίες διοργανώσεις, όπως η Αίγυπτος, που επανεμφανίστηκε μετά από απουσία 28 ετών και το Μουντιάλ του 1990, το Μαρόκο, που διαγωνίστηκε για τελευταία φορά το 1998 και το Περού, που επέστρεψε μετά από απουσία 36 ετών (από το 1982).

Επίσης η Σενεγάλη, που συμμετείχε για δεύτερη φορά στους τελικούς μετά το 2002, ενώ ήταν η πρώτη φορά που τρεις Σκανδιναβικές χώρες (Σουηδία, Δανία, Ισλανδία) και τέσσερα αραβικά έθνη (Αίγυπτος, Μαρόκο, Σαουδική Αραβία, Τυνησία) έχουν προκριθεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Σημαντικές χώρες απέτυχαν να προκριθούν στη διοργάνωση της Ρωσίας, όπως η τέσσερις φορές πρωταθλήτρια Ιταλία (για πρώτη φορά μετά το 1958) και η τρεις φορές φιναλίστ Ολλανδία (για πρώτη φορά μετά το 2002).

Τέσσερις πρωταθλητές σε επίπεδο ηπείρου απέτυχαν επίσης να προκριθούν: το Καμερούν, νικητής του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής 2017, η Χιλή, δυο φορές πρωταθλήτρια του Κόπα Αμέρικα και επιλαχούσα του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών του 2017, η Νέα Ζηλανδία, νικήτρια του Κυπέλλου Εθνών Ωκεανίας το 2016 και οι Ηνωμένες Πολιτείες, νικήτριες του Χρυσού Κυπέλλου ΚΟΝΚΑΚΑΦ το 2017 (για πρώτη φορά από το 1986).

Επίσης δεν κατάφερε να προκριθεί η Ελλάδα η οποία είχε συμμετάσχει και στα 2 προηγούμενα Παγκόσμια Πρωταθλήματα. Οι άλλες σημαντικές χώρες που δεν κατάφεραν να προκριθούν ήταν η Γκάνα και η Ακτή Ελεφαντοστού που είχαν συμμετάσχει και οι δυο στα προηγούμενα τρία τουρνουά.

Νέες τεχνολογίες

Στο Μουντιάλ της Ρωσίας μπήκε για πρώτη φορά επίσημα σε μεγάλη διοργάνωση το VAR (Video Assistant Referee). Ουσιαστικά πρόκειται για το τρίτο μάτι της διαιτησίας και είναι αναμφισβήτητο πλέον, ότι έχει βοηθήσει την απονομή δικαιοσύνης στο ποδόσφαιρο.

Η πρώτη επίμαχη φάση που κρίθηκε απ’ το VAR ήταν στις 15 Ιουνίου του 2018 (στις 14/6 ήταν η πρεμιέρα του τουρνουά), όταν Πορτογαλία και Ισπανία αναμετρήθηκαν για τον 2ο όμιλο και χρειάστηκε η βοήθεια της τεχνολογίας για να μετρήσει το αμφισβητούμενο γκολ του Ντιέγκο Κόστα για το 1-1, παρά τον απλωμένο αγκώνα του υψηλόσωμου φορ στον λαιμό του Πέπε.

Την επόμενη ημέρα, στην πρεμιέρα της Γαλλίας απέναντι στην Αυστραλία, ο Αντρές Κούνια, δεν είδε αρχικά πέναλτι στην ανατροπή του Γκριζμάν (από τον Ρίσντον), αλλά διορθώθηκε το λάθος του μέσω VAR, το οποίο άρχισε να «βγάζει τα λεφτά του».

Η μασκότ

Οι Ρώσοι επέλεξαν  για μασκότ έναν λύκο που φέρει το όνομα «Ζαμπιβάκα», που στη γλώσσα τους σημαίνει «αυτός που σκοράρει»!

image

Η μπάλα

Η FIFA επανέφερε τον σχεδιασμό Telstar (αυτός είχε επιλεγεί πρώτη φορά το 1970 στο Μεξικό) της Adidas και ονομάστηκε Telstar 18.  Επρόκειτο για μία πολύ πιο βελτιωμένη έκδοση της Telstar που ήταν η μπάλα του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Μεξικού το 1970 και της Γερμανίας το 1974 και είχε χρώματα μαύρο και άσπρο από τις τηλεοράσεις της εποχής που ήταν ασπρόμαυρες.

Η Telstar 18 έχει πολλές καινοτομίες, καθώς είναι φτιαγμένη από ανακυκλωμένα υλικά και περιέχει ένα τσιπ που θα δίνει την δυνατότητα σε όποιον την έχει στην κατοχή του να ξεκλειδώνει διάφορες πληροφορίες μέσω του smartphone του.

image

Πολυτιμότερος παίκτης (MVP)

Ο Κροάτης Λούκα Μόντριτς αναδείχθηκε ο καλύτερος παίκτης του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας ενώ ο Γάλλος  Κιλιάν Εμπαπέ πήρε το βραβείο ως ο πολυτιμότερος νέος ποδοσφαιριστής του τουρνουά.

Ο πίνακας των σκόρερ:

6 ΓΚΟΛ: Κέιν (Αγγλία)

4 ΓΚΟΛ: Λουκάκου (Βέλγιο), Μπαπέ, Γκριεζμάν (Γαλλία), Κριστιάνο Ρονάλντο (Πορτογαλία, Τσερίσεφ (Ρωσία)

3 ΓΚΟΛ: Ε.Αζάρ (Βέλγιο), Ντιέγκο Κόστα (Ισπανία), Μίνα (Κολομβία), Μάντζουκιτς, Πέρισιτς (Κροατία), Καβάνι (Ουρουγουάη), Τζιούμπα (Ρωσία)

Σημειώθηκαν 169 γκολ σε 64 παιχνίδια, μέσο όρο 2,6 γκολ ανά παιχνίδι.

Ο δρόμος προς τον τελικό

Η διαδικασία των ομίλων στο Μουντιάλ της Ρωσίας επεφύλαξε μία έκπληξη μεγατόνων, τον αποκλεισμό της κατόχου του τίτλου Γερμανίας.

Συγκεκριμένα από τον 1ο όμιλο προκρίθηκαν η Ουρουγουάη πρώτη και αήττητη, με δεύτερη την οικοδέσποινα Ρωσία.

Στον 2ο Ισπανία και Πορτογαλία πέρασαν στην επόμενη φάση ισόβαθμες, προσφέροντας σπουδαίο θέαμα στο μεταξύ τους παιχνίδι (3-3), με χατ-τρικ του Κριστιάνο Ρονάλντο. 

Και στον 3ο όμιλο είχαμε φυσιολογική εξέλιξη, με τη Γαλλία (1η) και τη Δανία (2η) να προχωρούν στη συνέχεια της διοργάνωσης χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Στον 4ο η Κροατία έδειξε τα «δόντια» της, τερμάτισε πρώτη με το απόλυτο νικών (3χ3), ακολουθούμενη από την Αργεντινή, την οποία συνέτριψε στο μεταξύ τους ματς με 3-0.

Από τον 5ο όμιλο προκρίθηκαν η Βραζιλία με την Ελβετία, αφήνοντας Τρίτη τη Σερβία. Αξιοσημείωτη η εξέλιξη στο παιχνίδι των «Καριόκας» κόντρα στην Κόστα Ρίκα, καθώς και τα δύο γκολ της νίκης μπήκαν στις καθυστερήσεις.

Στον 6ο όμιλο σημειώθηκε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία των Μουντιάλ, αφού η παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία, αποκλείστηκε από τη συνέχεια, μετά τις ήττες της από το Μεξικό και τη Νότια Κορέα.

Η Σουηδία ως πρώτη και το Μεξικό προκρίθηκαν για τη φάση των 16.

Στον 7ο είχαμε άνετη πρωτιά για το Βέλγιο, με 3χ3 και την καλύτερη επίθεση από όλες τις ομάδες, σε όλους τους ομίλους, με την Αγγλία, που τα βρήκε σκούρα απέναντι στην τρίτη τελικά Τυνησία, να ακολουθεί.

Τέλος στον 8ο όμιλο, τον πιο αμφίρροπο όπως εξελίχτηκε από όλους τους άλλους, προκρίθηκαν η Κολομβία (1η) και η Ιαπωνία ως δεύτερη, καθώς υπερίσχυσε της Σενεγάλης στην ισοβαθμία, ενώ μικρή έκπληξη μπορεί να θεωρηθεί ο αποκλεισμός της Πολωνίας.

Στα παιχνίδια νοκ-άουτ εφαρμόστηκε για πρώτη φορά σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου της FIFA, η δυνατότητα τέταρτης αλλαγής για κάθε ομάδα, εάν ένας αγώνας πάει στην παράταση.

Στη φάση των 16 τρία ματς κρίθηκαν στα πέναλτι, ενώ είχαμε αποκλεισμούς της Ισπανίας από την Ρωσία (στα πέναλτι), της Αργεντινής από τη Γαλλία και της Πορτογαλίας από την Ουρουγουάη.

Καμία ομάδα δεν πέρασε εύκολα στα προημιτελικά και οι οκτώ αναμετρήσεις ήταν ανταγωνιστικές και συναρπαστικές.

Τα αποτελέσματα της φάσης των 16

Ουρουγουάη-Πορτογαλία 2-1

Αργεντινή-Γαλλία 3-4

Βραζιλία-Μεξικό 2-0

Βέλγιο-Ιαπωνία 3-2

Ισπανία-Ρωσία 1-1 (3-4 στα πέναλτι)

Κροατία-Δανία 1-1 (3-2 στα πέναλτι)

Σουηδία-Ελβετία 1-0

Κολομβία-Αγγλία 1-1 (3-4)

Στους προημιτελικούς μία αναμέτρηση κρίθηκε στα πέναλτι, εκεί όπου η Κροατία απέκλεισε την οικοδέσποινα Ρωσία.

Στους άλλους δύο αγώνες η πρόκριση της Γαλλίας επί της Ουρουγουάης και του Βελγίου κόντρα στη Βραζιλία, άφησε τη διοργάνωση χωρίς ομάδα από τη Λατινική Αμερική, ενώ η Αγγλία στον τέταρτο προημιτελικό, σημείωσε την πιο άνετη νίκη στο τουρνουά, απέναντι στη Σουηδία.

Τα αποτελέσματα των προημιτελικών

Ουρουγουάη-Γαλλία 0-2

Βραζιλία-Βέλγιο 1-2

Ρωσία-Κροατία 2-2 (3-4 στα πέναλτι)

Σουηδία-Αγγλία 0-2

Στη διοργάνωση πλέον έμειναν τέσσερις Ευρωπαϊκές ομάδες, που «συγκρούστηκαν» μεταξύ τους στα ημιτελικά, με φόντο μία θέση στο μεγάλο τελικό.

Η Γαλλία επικράτησε 1-0 του Βελγίου, ενώ στον άλλο ημιτελικό η πρόκριση κρίθηκε στα πέναλτι, με την Κροατία να προκρίνεται στην παράταση κόντρα στην Αγγλία.

Στο μικρό τελικό το Βέλγιο νίκησε 2-0 την Αγγλία και κατέλαβε την τρίτη θέση στη διοργάνωση.

Ο μεγάλος τελικός της 15ης Ιουλίου 2018 στο στάδιο «Λουζνίκι» της Μόσχας ήταν συγκλονιστικός, κυρίως λόγω της υπερπροσπάθειας της Κροατίας, η οποία κέρδισε τη συμπάθεια όλων των ουδέτερων, για την εξαιρετική συνολικά παρουσίας της στη διοργάνωση.

Η Γαλλία αναδείχθηκε Παγκόσμια Πρωταθλήτρια για δεύτερη φορά στην ιστορία της, επικρατώντας με 4-2 της Κροατίας, 20 χρόνια μετά τον πρώτο της τίτλο το 1998 στο Παρίσι.

Οι «τρικολόρ» ανέβηκαν στην κορυφή του «ποδοσφαιρικού κόσμου» με συνδετικό κρίκο τον Ντιντιέ Ντεσάν, που έγινε ο τρίτος άνθρωπος μετά τους Μάριο Ζαγκαλο και Φραντς Μπεκενμπάουερ που κατακτά το Μουντιάλ τόσο με την ιδιότητα  του ποδοσφαιριστή, όσο και με αυτήν του προπονητή.

Περιμένοντας το βαρύτιμο τρόπαιο να εμφανιστεί, οι Γάλλοι αφού πανηγύρισαν έξαλλα την επιτυχία τους, πετώντας στον αέρα τον προπονητή τους, δεν ξέχασαν στους σπουδαίους αντιπάλους τους.

Και το παράδειγμα έδωσε αρχικά ο ίδιος ο Ντεσάν ο οποίος πήγε και χαιρέτισε έναν προς έναν όλους τους παίκτες και τα μέλη του προπονητικού τιμ της Κροατίας.