Σε 25 χρόνια κάθειρξης καταδικάστηκε χθες ο τελευταίος δικτάτορας της Αργεντινής Reynaldo Bignone, για απαγωγές και βασανιστήρια κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού καθεστώτος την περίοδο 1976-193.

Ads

Ο 82χρονος σήμερα Reynaldo Bignone καταδικάστηκε μαζί με άλλους πέντε πρώην στρατιωτικούς αξιωματούχους για κατηγορίες από 56 υποθέσεις βασανισμού, παράνομης κράτησης και άλλων εγκλημάτων στο διαβόητο στρατόπεδο βασανιστηρίων Campo de Mayo.

Σύμφωνα με τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από τους 4.000 αντιφρονούντες που οδηγήθηκαν από το καθεστώς Bignone στο Campo de Mayo, μοναχά 50 κατάφεραν να βγουν ζωντανοί. Στο διαβόητο στρατόπεδο λειτουργούσε επίσης παράνομο κέντρο μητρότητας στο οποίο γεννούσαν οι κρατούμενες και στη συνέχεια οι στρατιωτικοί τους αποσπούσαν τα βρέφη για να υιοθετηθούν από οικογένειες στρατιωτικών.

Ο Reynaldo Bignone υπήρξε πρόεδρος του στρατιωτικού καθεστώτος το 1982-1983 αλλά τα εγκλήματα για τα οποία καταδικάστηκε διαπράχθηκαν κατά την περίοδο της διοίκησης από τον ίδιο του στρατόπεδου Campo Mayo, τα χρόνια 1976-197.

Ads

Στο άκουσμα της απόφασης, οι συγγενείς των θυμάτων που βρισκόταν στο δικαστήριο κρατώντας τις φωτογραφίες των θυμάτων χειροκρότησαν. Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Αργεντινής εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη, χαρακτηρίζοντας τη μέρα «καλή για την Αργεντινή», ενώ σημειώνουν ότι «απομένουν ακόμα πολλά για να γίνουν, πολλοί άλλοι κατηγορούμενοι να δικαστούν» για τα απεχθή εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τη δικτατορία.

Ο Bignone, ο οποίος τελεί υπό κατ’ οίκον κράτηση, δεν ήταν παρόν, ενώ σε προηγούμενες ακροάσεις είχε δηλώσει ότι δεν φέρει ευθύνη για τα εγκλήματα. Υποστήριξε επίσης ότι «ποτέ δεν αποδείχθηκε ότι εξαφανίστηκαν περισσότεροι από 8.000» κατά τη δικτατορία. Τα επίσημα στοιχεία καταγράφουν 13.000 θύματα κατά την περίοδο 1976-193, ενώ οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάνουν λόγο για 30.000 θύματα. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι όλοι οι καταδικασθέντες θα εκτίσουν την ποινή τους στη φυλακή.

Ο Bignone ανέλαβε την εξουσία μετά τον καταστροφικό πόλεμο του 1982 εναντίον της Βρετανίας με αφορμή τα νησιά Μαλβίνας/Φόκλαντς. Παρέδωσε την εξουσία στον εκλεγμένο πρόεδρο Raúl Alfonsín, στα τέλη του 1983. Η αποχώρησή του σήμανε το τέλος δεκαετιών καταπίεσης, ταραχών και διαδοχικών πραξικοπημάτων που μάτωσαν την Αργεντινή για το μεγαλύτερο μέρος του 20ού αιώνα.