Διεθνής ομάδα επιστημόνων πραγματοποιεί γεωτρήσεις κάτω από τον πυθμένα της Νεκράς Θάλασσας για να εξάγει στοιχεία σχετικά με την ιστορία της κλιματικής αλλαγής και των σεισμών μέχρι και 500 χιλιάδες χρόνια πριν. Ελπίδες δίνει στους επιστήμονες το γεγονός ότι το νερό είχε φτάσει κάποτε σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα απ’ ότι σήμερα.

Ads

Τα πρώτα στοιχεία είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα. Οι επιστήμονες προς έκπληξή τους ανέσυραν ένα κομμάτι ξύλου 400.000 ετών και εντόπισαν στρώμα χαλικιών 50-100.000 ετών. Τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν ότι εκεί που βρίσκεται σήμερα το μέσο της Νεκράς Θάλασσας ήταν κάποτε ακτή και το νερό κατάφερε να επανέλθει φυσικά στα σημερινά επίπεδα.

“Γνωρίζαμε ότι η λίμνη είχε περάσει χαμηλά και υψηλά επίπεδα νερού, αλλά δε γνωρίζαμε ότι έχουν υπάρξει τόσο χαμηλά”, δηλώνει στους New York Times ο ειδικευμένος στη Νεκρά Θάλασσα καθηγητής Zvi Ben-Avraham, ο οποίος πίεζε για την πραγματοποίηση της γεώτρησης επί μία δεκαετία.

Σκοπός της 40ήμερης έρευνας είναι η εξαγωγή γεωλογικού υλικού, που όταν αναλυθεί θα παράσχει πληροφορίες μεγάλης σημασίας για τις φυσικές διαδικασίες και τις περιβαλλοντικές αλλαγές. Η Νεκρά Θάλασσα βρίσκεται στη μεγαλύτερη λεκάνη του κόσμου και οι επιστήμονες την επέλεξαν υποθέτοντας ότι τα ιζήματα που έχουν συσσωρευτεί εκεί θα έχουν διατηρηθεί καλύτερα, εφόσον δεν έχουν ποτέ εκτεθεί στην ατμόσφαιρα.

Ads

Επιπλέον η ιδιαίτερη σύνθεση των νερών της προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες για έρευνα. Ένα ορυκτό που βρέθηκε στη λίμνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη χρονολόγηση πολύ παλαιότερων αντικειμένων από αυτά που επιτρέπει η σημερινή μέθοδος ραδιοχρονολόγησης. Αυτό θα δώσει στους επιστήμονες πρωτόγνωρη εικόνα της ιστορίας των φυσικών δυνάμεων στην περιοχή.

Το κόστος της έρευνας, που ανέρχεται στα 2,5 εκατ. δολάρια, έχει αναλάβει το γερμανικό Διεθνές Ηπειρωτικό Πρόγραμμα Επιστημονικής Γεώτρησης μαζί με την ισραηλινή Ακαδημία Επιστημών και Ανθρωπιστικών Μελετών. Συμμετέχουν 40 επιστήμονες από Γερμανία, Ισραήλ, Ελβετία, Νορβηγία, Ιαπωνία και ΗΠΑ.

Οι γεωτρήσεις γίνονται σε βάθος περίπου 450 μέτρων κάτω από τον πυθμένα και παρέχουν δείγματα ιζήματος, τα οποία στέλνονται για ανάλυση σε γερμανικά εργαστήρια. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έχουν διεισδύσει σε ιζήματα από τέσσερις εποχές παγετώνων.

Οι επιστήμονες εργάζονται στην πλατφόρμα σε 12ωρες βάρδιες και μεταφέρονται με μία μικρή βάρκα από και προς την ακτή. Η υψηλή περιεκτικότητα αλατιού κάνει τη συντήρηση της βάρκας καθημερινή υπόθεση.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα εναλλασσόμενα στρώματα αλατιού και λάσπης εκπροσωπούν περιόδους ξηρασίας και υγρασίας αντιστοίχως. Το δείγμα ξύλου που βρέθηκε μπορεί να προέρχεται από κάποιο δέντρο που μεταφέρθηκε εκεί με την πλημμύρα. Το χαλίκι υποδηλώνει ότι το επίπεδο των νερών έχει υπάρξει πολύ χαμηλότερο απ’ ό,τι σήμερα και επανήλθε, κάτι που καθησυχάζει τις ανησυχίες των επιστημόνων για την τωρινή πτώση του επιπέδου εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Την περασμένη εβδομάδα υπήρξαν υποψίες για την ύπαρξη ηφαιστειακής δραστηριότητας στο σημείο, οι οποίες όμως διαψεύστηκαν. Υπενθυμίζεται επίσης πως στην περιοχή αυτή υποτίθεται ότι βρίσκονταν οι βιβλικές πόλεις Σόδομα και Γόμορρα, πριν τις καταστρέψει ο Θεός με “φωτιά και θειάφι” για τις αμαρτίες των κατοίκων τους.