Ο Φιντέλ Κάστρο ήταν ο άνθρωπος που με τη «συνδρομή» της CIA κατάφερε να μπει στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, για το επίτευγμα ότι κατάφερε να επιβιώσει από 638 «ευφάνταστες» απόπειρες δολοφονίας. Ο ίδιος είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι αν αν η αποφυγή δολοφονίας ήταν ολυμπιακό άθλημα, θα είχε πάρει το χρυσό μετάλλιο.
Με ευφάνταστους τρόπους, όπως ένα πούρο που είχε σχεδιαστεί για να εκραγεί, και λιγότερο ευφάνταστους όπως μια ερωμένη που είχε επιστρατευτεί για να τον δηλητηριάσει, η CIA δεν κατάφερε να εξοντώσει το «σκληρό καρύδι» που έμεινε στην ηγεσία της Κούβας για σχεδόν μισό αιώνα.
Ποια ήταν όμως αυτή η ερωμένη του πατέρα της κουβανικής Επανάστασης, που αν και ο ίδιος της έδωσε το όπλο του στα χέρια δεν τον σκότωσε;
Ονομάζεται Μαρίτα Λόρενζ, είναι από το Κουίνς της Νέας Υόρκης και όταν γνώρισε τον Φιντέλ ήταν μόλις 19 χρονών. Αν και επιστρατεύτηκε για να τον δολοφονήσει, μία μέρα μετά τον θάνατο του ιστορικού ηγέτη της Κούβας, λέει ότι υπήρξε ο μεγαλύτερος έρωτας της ζωής της και κατηγορεί την CIA, που, όπως ισχυρίζεται της έκανε «πλύση εγκεφάλου» και «έκλεψε τον καρπό της αγάπης τους».
Όπως η ίδια έχει διηγηθεί σε ένα ντοκιμαντέρ του History Channel, γνώρισε τον Φιντέλ Κάστρο το 1959, όταν ο κρουαζιερόπλοιο του πατέρα της έδεσε στο λιμάνι της Αβάνας. Ένα σκάφος, γεμάτο με στρατιώτες, έφτασε γρήγορα στο σημείο. Την προσοχή της τράβηξε αμέσως ο πιο ψηλός από όλους. Ήταν μόλις 33 χρονών και τα μάτια του λαμπύριζαν. «Αυτό ήταν. Είχα ερωτευτεί», όπως έχει πει.
Ο Φιντέλ Κάστρο, που ως γνωστόν είχε μεγάλη αδυναμία στις γυναίκες, δεν άργησε να γοητευτεί από την ομορφιά της. Εκείνη μπορεί να επέστρεψε στη Νέα Υόρκη, όμως ο κομαντάντε θα τις έστελνε πολλές προσκλήσεις για να επιστρέψει στην Κούβα. Δεν πέρασαν παρά μερικές μέρες για να τις δεχτεί και να βρεθεί στη σουίτα του Κάστρο στον 74ο όροφο του Χίλτον Αβάνας.
Δυο μήνες αργότερα έμεινε έγκυος. Η χαρά της όμως δεν κράτησε για πολύ, καθώς όπως έχει διηγηθεί, μία μέρα ήπιε ένα ποτήρι γάλα και ξαφνικά έχασε τον κόσμο κάτω από τα πόδια της. Όταν συνήλθε ήταν βαριά άρρωστη και είχε χάσει το παιδί. Σχεδόν 60 χρόνια μετά κατηγορεί τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ για αυτό, χωρίς ποτέ να έχει διευκρινίσει αν είχε αποβάλει ή αν είχε υποβληθεί σε έκτρωση όσο δεν είχε τις αισθήσεις της. «Με νάρκωσαν και μου έκλεψαν το παιδί», έχει δηλώσει.
Η άσχημη κατάσταση της υγείας αλλά και της ψυχολογίας της, την έκαναν να επιστρέψει στη Νέα Υόρκη. Εκεί, όπως ισχυρίζεται, την επισκέφτηκαν πράκτορες της CIA που της είπαν ότι ο Κάστρο ήταν αυτός που κανόνισε τη μυστική άμβλωση. «Δεν το πίστευα… Αλλά έκαναν καλή δουλειά και τελικώς έπιασε η πλύση εγκεφάλου. Η καρδιά μου ράγισε…», είχε πει η Λόρενς σε συνέντευξη της στο Radio Times.«Μου είπαν: “Θέλουμε να μας βοηθήσεις να τον σκοτώσουμε”. Με χρησιμοποίησαν γιατί μπορούσα να ξαναβρεθώ στην κρεβατοκάμαρά του», υποστήριξε.
Έτσι εκείνη συμφώνησε. Τον Ιανουάριο του 1960 ταξίδεψε στο Μαϊάμι και συνάντησε τον Φρανκ Στούρτζις, διπλό πράκτορα της CIA, που της έδωσε δηλητήριο σε χάπια. Το μόνο που είχε να κάνει ήταν να ρίξει τα χάπια στο ποτό του Φιντέλ και στη συνέχεια να αποχωρήσει.
Φοβούμενη ότι τα χάπια θα γίνουν αντιληπτά από τους τελωνειακούς υπαλλήλους της Κούβας, η Λόρενς τα έκρυψε όμως σε ένα βαζάκι μιας κρέμας προσώπου. Όταν έφτασε στην Αβάνα ο Φιντέλ την κάλεσε στο δωμάτιο του. Εκείνη προσπάθησε να βγάλει τα χάπια από την κρέμα αλλά είχαν μισοδιαλυθεί.
«Προσπάθησα να σκουπίσω την κρέμα αλλά δεν μπορούσα. Πανικοβλήθηκα να τα έριξα στην τουαλέτα αλλά δεν τα τράβηξε το καζανάκι. Τότε μπήκε στο μπάνιο ο Φιντέλ. Έβγαλε το όπλο του και μου το έδωσε. “Ηρθες να με σκοτώσεις;” με ρώτησε και τράβηξε μια τζούρα από το πούρο του. Μετά έκλεισε τα μάτια του. Ήξερε ότι δεν θα μπορούσα να το κάνω. Με αγαπούσε ακόμα και τον αγαπούσα και εγώ», έχει πει η Λόρενς.
Όπως αποδείχτηκε, ο Κάστρο είχε δίκιο… Η Λόρενς δεν μπόρεσε να τραβήξει την σκανδάλη. «Ήταν τόσο σίγουρος για την αγάπη μου. Με άρπαξε στην αγκαλιά του και κάναμε έρωτα…», έχει διηγηθεί.
Ο πράκτορας Στούρτζις, που αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ήταν ένας από τους ληστές του Watergate, δήλωσε στο Vanity Fair το 1993: «Προσπάθησα να την πείσω να δολοφονήσει τον Φιντέλ αλλά την τελευταία στιγμή δεν το έκανε επειδή τον αγαπούσε τον μπάσταρδο…».
Φοβούμενη ότι η CIA θα την δολοφονούσε αν παρέμενε στην Κούβα, η Λόρενς επέστρεψε στο Μαϊάμι.
Και λίγα χρόνια αργότερα ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε τον Μάρκος Πέρεζ Χιμένεθ, που είχε διατελέσει πρόεδρος της Βενεζουέλας από το 1952 έως 1958.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >