Έτος 1833: Καθίσταται υποχρεωτική η δημοσίευση όλων των σημαντικών αποφάσεων του κράτους. «Όλοι οι φέροντες την ημετέραν υπογραφήν νόμοι και διατάγματα, όλαι αι δημοσιότητος χρήζουσαι διατάξεις και διακηρύξεις των ημετέρων υπουργείων, έτι δε αι περί διορισμών και προβιβασμών εις τας δημοσίους υπηρεσίας, και αι περί παραιτήσεων ειδοποιήσεις, θέλουν δημοσιεύεσθαι του λοιπού δια μιας επισήμου εφημερίδος, ήτις θέλει φέρει το όνομα Εφημερίς της Κυβερνήσεως του Βασιλείου της Ελλάδας…» αναφέρει η πρώτη εφαρμογή της «Διαύγειας».

Ads

Στις 16 Φεβρουαρίου του 1833, επί βασιλείας Όθωνα, δημοσιεύεται στην τότε πρωτεύουσα της Ελλάδας, το Ναύπλιο, το πρώτο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως. Γραμμένο στα ελληνικά και τα γερμανικά, η εφημερίδα ξεκινά με ένα διάγγελμα της αντιβασιλείας προς τον ελληνικό λαό. Σε αυτό γίνεται αναφορά τόσο στην Επανάσταση του 1821 όσο και στην «εσωτερική διχόνοια» που εκδηλώθηκε «δια του πλέον βδελυρού εγωισμού».

Στην σημερινή εποχή του διαδικτύο, η «Διαύγεια» εφαρμόζεται μέσω της ιστοσελίδας diavgeia.gov.gr. Σύμφωνα με εγκύκλιο που δόθηκε χθες, Τετάρτη, στη δημοσιότητα από τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση, οι φορείς του Δημοσίου θα βρεθούν αντιμέτωποι με πειθαρχικές διώξεις, σε περίπτωση που δεν εφαρμόσουν σταδιακά από την 1η Οκτωβρίου τις ρυθμίσεις περί ανάρτησης όλων των πράξεων και αποφάσεων στο Διαδίκτυο. Βάσει του πρόσφατου νόμου «Πρόγραμμα Διαύγεια», οι φορείς θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να δημοσιοποιούν κάθε πράξη τους και μάλιστα «αμελλητί, δηλαδή τάχιστα και χωρίς υπαίτια καθυστέρηση».

Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών επισκέφτηκαν χθες το Εθνικό Τυπογραφείο, όπου υπογράμμισαν τη συμβολή της διαφάνειας στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Η εφαρμογή της «Διαύγειας» θα συμβάλει στην προώθηση της διαφάνειας, την καταπολέμηση της διαφθοράς και επεσήμανε ότι μπορεί να αναδείξει αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης, σημείωσε ο Γ. Παπανδρέου.

Ads

Σύμφωνα με τον κ. Ραγκούση, η «Διαύγεια» αποτελεί πρωτότυπη ιδέα του κ. Παπανδρέου, ίσως και μοναδική παγκοσμίως, που έγινε δέσμευση της κυβέρνησης προς τον ελληνικό λαό. «Καμία απόφαση δεν πρόκειται να εφαρμοστεί αν δεν είναι αναρτημένη στο Διαδίκτυο και δεν διαθέτει τον ειδικό Αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης» τόνισε.