Στα τέλη του Ιουλίου ξεκίνησε η νέα εκστρατεία του Κέντρου Simon Wiesenthal, το οποίο προσφέρει χρηματικά έπαθλα στο γερμανικό κοινό για την παροχή πληροφοριών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη σύλληψη μερικών από τους τελευταίους ναζί εγκληματίες πολέμου.

Ads

Αρχικά η καμπάνια αντιμετωπίστηκε με περιορισμένη αισιοδοξία, με ορισμένους νομικούς εμπειρογνώμονες να χαρακτηρίζουν ως αμφίβολη την προσπάθεια να τεθούν οι ύποπτοι σε δίκη, δεδομένης της επιείκειας που έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν για παρόμοιες περιπτώσεις.

Όμως, παρά την αρχική αντίδραση, η πρωτοβουλία που ξεκίνησε στα τέλη του Ιουλίου, ήδη φαίνεται πως αποδίδει καρπούς. Σύμφωνα με τον Efraim Zurrof, τον διευθυντή του γραφείου της οργάνωσης στο Ισραήλ και γνωστού «κυνηγού των ναζί», η τηλεφωνική γραμμή ήδη λαμβάνει περίπου 30 με 40 κλήσεις την ημέρα.

image

Ads

Αν και πολλά από τα τηλεφωνήματα είναι από άτομα που εκφράζουν τη στήριξή τους για αυτό το project, έχουν υπάρχει και δεκάδες κλήσεις που δίνουν σημαντικές πληροφορίες. Το επόμενο βήμα.

Το επόμενο βήμα θα είναι το φιλτράρισμα μεταξύ ψεύτικων και αυθεντικών πληροφοριών.  «Θα λάβει χώρα μια μακρά διαδικασία φιλτραρίσματος», είπε ο κ. Zurrof στο Spiegel Online. «Από την εμπειρία μας, μόνο ένα μικρό ποσοστό από τις κλήσεις που παίρνουμε οδηγούν τελικά σε απτά αποτελέσματα. Από την έναρξη της εκστρατείας Operation Last Chance II το 2011, έχουμε λάβει περίπου 5.000 τηλεφωνήματα και emails. Μόνο 106 ονόματα, απ’ αυτά, στάλθηκαν στη δικαιοσύνη».

image

Οι αφίσες απεικονίζουν την πύλη εισόδου του στρατοπέδου εξόντωσης του Άουσβιτς-Μπίρκεναου μαζί με το σύνθημα «Αργά, αλλά όχι πολύ αργά», και έχουν τοποθετηθεί σε τρεις μεγάλες γερμανικές πόλεις, το Βερολίνο, το Αμβούργο και την Κολωνία. Προσφέρουν επίσης χρηματικά έπαθλα ως και 25.000 ευρώ για έγκυρες πληροφορίες, κάτι το οποίο μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για αυτούς που ανταποκρίνονται στην καμπάνια, σύμφωνα με τον κ. Zurrof. «Φυσικά, θα υπάρξουν κάποιοι που ενδιαφέρονται για τη χρηματική αμοιβή. Αλλά τα χρήματα είναι κυρίως ένα εργαλείο για δημοσιότητα», πρόσθεσε.

Το Κέντρο αναζητεί φρουρούς των στρατοπέδων εξόντωσης και μέλη των Ταγμάτων Θανάτου, ομάδες που αποτελούνταν κυρίως από την SS και από αστυνομικό προσωπικό. O κ. Zurrof, που συντονίζει την έρευνα του Κέντρου για τους ναζί εγκληματίες πολέμου, θεωρεί ότι μπορεί να βρίσκονται ακόμη στη ζωή περίπου 120 από αυτούς στη Γερμανία, με κάτω από τους μισούς να είναι σε θέση (σε φυσική κατάσταση) να προσέλθουν σε δίκη.

Η Operation Last Chance II ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια σε μια προσπάθεια να ενταθούν οι διώξεις, μετά από το νομικό προηγούμενο που δημιουργήθηκε το 2011 με την καταδικαστική απόφαση εναντίον του John Demjanjuk, o οποίος κρίθηκε ένοχος από δικαστήριο του Μονάχου για τη συμμετοχή στη δολοφονία 28.060 Εβραίων, ενόσω ήταν φρουρός στο Σόμπιμπορ στην κατεχόμενη Πολωνία.

Μετά από αυτή την απόφαση άνοιξαν εκατοντάδες φάκελοι σχετικά με έρευνες για φρουρούς σε στρατόπεδα εξόντωσης, ακόμη κι αν οι κατήγοροι δεν μπορούσαν να αποδείξουν ότι οι κατηγορούμενοι σκότωσαν οι  ίδιοι προσωπικά.

Πηγή: Spiegel Online