Το εβραϊκό αρχείο του Ιράκ και εκατομμύρια συναφή έγγραφα-ντοκουμέντα, που κατέληξαν στους Αμερικανούς με την εισβολή του 2003, αναμένεται να επιστραφεί σύντομα στη χώρα, ανέφερε σήμερα μιλώντας στα ιρακινά μέσα ενημέρωσης ο υφυπουργός του Πολιτισμού, κ. Taher Hammoud.

Ads

«Μετά από διαπραγματεύσεις με την αμερικανική πλευρά κι ειδικά το State Department και το Πεντάγωνο, καταλήξαμε στη λύση του επαναπατρισμού του εβραϊκού αρχείου (του αρχείου της ισραηλιτικής κοινότητας στο Ιράκ για δύο χιλιάδες έτη) και συναφών ντοκουμέντων» που φυγαδεύτηκαν όταν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις εισέβαλαν στο Ιράκ στο μέσον του 2003, ανέφερε ο ιρακινός αξιωματούχος.

«Πρόκειται για υλικό, που διασκορπίστηκε ανάμεσα στο πανεπιστήμιο του Stanford, ειδικά στο ινστιτούτο Hoover, το State Department και το Εθνικό Αρχείο των ΗΠΑ», που θα βοηθήσει τα μέγιστα στην επιστροφή του αρχειακού υλικού, εξήγησε ο κ. Hammoud, που δεν ανέφερε το πότε ακριβώς θα γίνει ο “επαναπατρισμός” αυτού του υλικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται, μεταξύ άλλων, για φωτογραφίες, ιστορικά αντίτυπα της Τορά, ένα εβραϊκό βιβλίο το οποίο είχε εκδοθεί το 1568, 50 αντίτυπα ενός βιβλίου για παιδιά σε Εβραϊκά και Αραβικά, βιβλία σε Αραβικά και Αγγλικά, καθώς και βιβλία τα οποία είχαν τυπωθεί στη Βαγδάτη, τη Βαρσοβία και τη Βενετία. Πρόκειται για την ιστορική κληρονομιά μιας από τις μεγαλύτερες εβραϊκές κοινότητες της Μέσης Ανατολής, το οποίο θα μεταφερθεί στη χώρα σε 48 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια.

Ads

Όταν το υλικό αυτό ανακαλύφθηκε τυχαία σε υπόγειο σπιτιού στο Ιράκ κατά τη διάρκεια της αμερικανικής εισβολής, με τη σύμφωνη γνώμη του Ιρακινού Υπουργείου Πολιτισμού, μεταφέρθηκε στην Αμερική. Η συμφωνία ήταν το αρχείο να επιστρέψει στο Ιράκ μετά από δυο χρόνια, κάτι το οποίο δεν έγινε, αφού και οι Ιρακινές αρχές δεν φέρονται να πίεσαν πολύ για την επιστροφή του.

Ενώ τώρα, λοιπόν, το Ιράκ ζητά επίμονα τον επαναπατρισμό του υλικού και η Αμερική δεν φέρεται να προβάλλει αντίρρηση, η εβραϊκή κοινότητα έχει διαφορετική γνώμη. Εκπρόσωποι της κοινότητας τόσο στο Ισραήλ, όσο και στην Αμερική, ζητούν επίμονα τα αρχεία να παραμείνουν στην Αμερική όπου είναι ασφαλή και προσβάσιμα από τους μελετητές, ή να μεταφερθούν στο Ισραήλ και να εκτεθούν σε ειδικό χώρο εκεί.