Δύο χρόνια συμπληρώνονται, σήμερα, από την μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Στις 17 Φεβρουαρίου του 2008, η Βουλή του Κοσόβου, υπερψήφισε τη διακήρυξη, με την οποία το Κόσοβο ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος.

Ads

Από τη συνεδρίαση εκείνη απείχαν οι Σέρβοι βουλευτές και οι εκπρόσωποι της προσωρινής διοίκησης του ΟΗΕ στην περιοχή. Στη διακήρυξη το Κόσοβο αναγνωρίζεται ως «ανεξάρτητο, δημοκρατικό και πολυεθνικό κράτος» υπό την επιτήρηση της πολιτικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EULEX). Η ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου είχε δρομολογηθεί από τον διεθνή διαμεσολαβητή, Μάρτι Αχτισάαρι. Το σχέδιο του, όμως, ουδέποτε εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη Σερβία. Το Κόσοβο αναγνωρίστηκε αρχικά ως ανεξάρτητο κράτος από το Αφγανιστάν, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Αλβανία, την Τουρκία, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Σενεγάλη, ενώ ακολούθησαν έως τώρα άλλες 58 χώρες. Συνολικά 65 χώρες έχουν μέχρι τώρα αναγνωρίσει το Κόσοβο, ως ανεξάρτητη χώρα.

Η αντίδραση της Σερβίας ήταν άμεση. Η Σερβική Βουλή ακύρωσε την πράξη της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας, ενώ πέρασε συνταγματική διάταξη που αναγορεύει σε υποχρέωση την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στο Κόσοβο. Αμέσως μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, πραγματοποιήθηκαν στην Σερβία, πλήθος διαδηλώσεων διαμαρτυρίας, προκλήθηκαν επεισόδια, ενώ διαδηλωτές πυρπόλησαν την Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βελιγράδι. Σαν αποτέλεσμα ένας διαδηλωτής έχασε τη ζωή του. Ένα χρόνο αργότερα, η Σερβία προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης προκειμένου να ζητήσει γνωμάτευση για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου με βάση τις διατάξεις του Διεθνές Δικαίου. Η γνωμάτευση αναμένεται εντός του 2010.

Σεϊντίου: στόχος η αναγνώριση της ανεξαρτησίας

Ενώ η Σερβία αγωνιά για το αποτέλεσμα της γνωμάτευσης, η πολιτική ηγεσία του Κοσόβου ελπίζει ότι μέσα στο 2010 μέσω της διοικητικής μεταρρύθμισης που προωθεί, δημιουργώντας σέρβικους δήμους, θα καταφέρει να επανεντάξει τους Σέρβους στην πολιτική ζωή της χώρας, ομαλοποιώντας την κατάσταση στο εσωτερικό του Κοσόβου. Την ίδια ώρα η ηγεσία του Κοσόβου φιλοδοξεί να επιτύχει τη διακοπή των οικονομικών σχέσεων του βόρειου Κοσόβου με τη Σερβία, αλλά και να διασφαλίσει την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της χώρας από το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό χωρών.

Ads

Ο πρόεδρος Φατμίρ Σεϊντίου κατά την χθεσινή του ομιλία, στην τελετή εορτασμού της επετείου της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας, κάλεσε για μία ακόμη φορά τη Σερβία να αναγνωρίσει το Κόσοβο, ενώ τόνισε ότι η Πρίστινα έχει θέσει ως στόχο την διασφάλιση της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας και από άλλες χώρες. «Ανοίξαμε 21 πρεσβείες και δέκα προξενεία στις χώρες που μας έχουν αναγνωρίσει και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για νέες αναγνωρίσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Ιλίρ Μέτα: «ιστορική μέρα για το Κόσοβο και τους Αλβανούς»

«Ιστορική ημέρα για το Κόσοβο και όλους τους Αλβανούς» χαρακτήρισε από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της αλβανικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ιλίρ Μέτα, τη σημερινή, δεύτερη επέτειο της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. «Η σημερινή ημέρα είναι ιστορική και για την προοπτική όλων των Δυτικών Βαλκανίων» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε «Το Κόσοβο, ως νέο κράτος, βρήκε σημαντική στήριξη από 65 κράτη, κυρίως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει αναγνωριστεί και από γείτονές του».

Λιγότερο θετικοί οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου στην ανεξαρτητοποίηση

Η τελευταία έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τη Gallup Balkan Monitor, το Σεπτέμβριο του 2009, δείχνει πως οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου είναι λιγότερο θετική ως προς την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου. Το 75% δηλώνουν ότι η ανεξαρτησία είναι θετικό βήμα. Το ποσοστό αυτό το 2008 έφτανε το 93%. Το 2009, το 80% των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου είχαν αρνητική άποψη για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, ποσοστό αμετάβλητο σε σχέση με το 2008.

Την ίδια ώρα το Κοσσυφοπέδιο είναι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μία από τις φτωχότερες χώρες στην Ευρώπη με ανεργία που ξεπερνά το 40%. Την ίδια ώρα το 45% του πληθυσμού ζει υπό συνθήκες φτώχιας, ενώ το 15% ζουν σε συνθήκες ακραίες φτώχειας. Μόλις τον περασμένο μήνα, αστυνομικοί και εργαζόμενοι στην υγεία, προχώρησαν σε απεργίες απαιτώντας 100% αύξηση του μισθού τους. Με απεργίες απειλούν, τώρα, οι τελωνειακοί υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στον δικαστικό τομέα. «Το Κοσσυφοπέδιο βρίσκεται στα πρόθυρα μίας έκρηξης της κοινωνικής δυσαρέσκειας» τονίζει ο πολιτικός αναλυτής, Bardh Hamzaj, προειδοποιώντας ότι έρχεται «καυτή άνοιξη». Την ίδια ώρα η κυβέρνηση συστήνει υπομονή στους πολίτες, οι οποίοι ελπίζουν ότι την ανεξαρτησία θα ακολουθήσει η κοινωνική ευημερία.