Οκτώ απόστρατοι αξιωματικοί των ένοπλων δυνάμεων καταδικάστηκαν την Τρίτη να εκτίσουν 15 χρόνια κάθειρξη για τον φόνο του δημοφιλούς λαϊκού τραγουδιστή Βίκτορ Χάρα κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών του στρατιωτικού πραξικοπήματος του δικτάτορα Πινοτσέτ στη Χιλή.

Ads

Δικαστής επέβαλε τις ποινές έπειτα από μια μακρόχρονη έρευνα για τη δολοφονία του Χάρα πριν από 45 χρόνια, τη 16η Σεπτεμβρίου, ανέφερε ανακοίνωση της δικαιοσύνης της Χιλής. Ο δικαστής Μιγκέλ Βάσκες αποφάσισε οι οκτώ άνδρες να εκτίσουν ποινές κάθειρξης 15 ετών και μίας ημέρας για τις δολοφονίες του Χάρα και του πρώην διευθυντή της υπηρεσίας σωφρονιστικών καταστημάτων Λιτρέ Κιρόγα Καρβαχάλ.

‘Eνας ένατος κατηγορούμενος καταδικάστηκε να εκτίσει πέντε χρόνια φυλάκιση για τον ρόλο του στη συγκάλυψη των φόνων αυτών. Ο Χάρα, 40 ετών, διάσημος λαϊκός τραγουδιστής, συνθέτης, θεατρικός σκηνοθέτης και πανεπιστημιακός καθηγητής, ήταν στρατευμένος στο πλευρό της κυβέρνησης του σοσιαλιστή προέδρου Σαλβαδόρ Αγιέντε, ο οποίος ανατράπηκε με το πραξικόπημα του 1973. 

Διαβάστε επίσης
Βίκτορ Χάρα: Η αντιφασιστική φωνή της Χιλής

Ads

Το έργο του Χάρα και οι συνθήκες υπό τις οποίες σκοτώθηκε ώθησαν κατά καιρούς να του αποτίσουν φόρο τιμής διάφοροι διάσημοι καλλιτέχνες, από τον Μπρους Σπρίνγκστιν ως τα συγκροτήματα Clash και U2. Οδηγήθηκε μαζί με φοιτητές του, άλλους πανεπιστημιακούς και δεκάδες άλλους υποστηρικτές της αριστεράς της Χιλής σε ένα ποδοσφαιρικό στάδιο, που πριν από μερικά χρόνια πήρε το όνομά του.

Σύμφωνα με φυλακισθέντες στο στάδιο που επέζησαν, οι δεσμώτες του έσπασαν τα χέρια του Χάρα χρησιμοποιώντας υποκόπανους τουφεκιών, ενώ υπέστη βάρβαρους ξυλοδαρμούς. ΄Oταν βρέθηκε το πτώμα του, τρεις ημέρες μετά την εξαφάνισή του, κοντά σε ένα νεκροταφείο, διαπιστώθηκε πως έφερε τραύματα από 44 σφαίρες. Η οικογένειά του, η γεννημένη στη Βρετανία σύζυγός του Τζόαν και η κόρη του Αμάντα, διεξήγαγαν επί σειρά ετών μια εκστρατεία για να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Το λείψανο του Χάρα είχε εκταφεί το 2009 για να γίνει εξέτασή του από ιατροδικαστικούς. Το 2016, άλλος ένας πρώην στρατιωτικός, ο Πέδρο Μπαριέντος, κρίθηκε από ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Φλόριντα ότι ενεχόταν στον βασανισμό και στη δολοφονία του Χάρα. Ο Μπαριέντος, που ζει στη Φλόριντα και το ενδεχόμενο να εκδοθεί στη Χιλή εξετάζεται από τις δικαστικές αρχές των ΗΠΑ, καταδικάστηκε εξάλλου να καταβάλει 28 εκατομμύρια δολάρια στην οικογένεια του Χάρα. Επί των ημερών της δικτατορίας του Πινοτσέτ, η οποία διήρκεσε ως το 1990, τουλάχιστον 3.200 άνθρωποι δολοφονήθηκαν και άλλοι 28.000 βασανίστηκαν από το στρατιωτικό καθεστώς του.