Με ένα «πολύχρυσο» σάβανο, αποτελούμενο από 3.000 φύλλα χρυσού, είχε σκεπαστεί ένα νεαρό ζευγάρι, το 7ο αιώνα π. Χ. στην αρχαία Ελεύθερνα της Κρήτης. Στον µοναδικό διπλό τάφο ηλικίας 2.700 ετών που ανακάλυψε ο καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης, βρέθηκε και ένα κόσμημα που απεικονίζει μια θεά – μέλισσα – άνθος.

Ads

Κάτω από µια πλάκα βάρους 700 κιλών, οι αρχαιολόγοι βρήκαν έναν διπλό τάφο γεµάτο χρυσό, λεπτεπίλεπτα αγγεία και τη µοναδική απεικόνιση της µέλισσας ως θεάς που έχει βρεθεί μέχρι σήµερα. «Είναι µια µοναδική ανακάλυψη» δηλώνει στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο διευθυντής της ανασκαφής, καθηγητής Νίκος Σταµπολίδης, που έχει φέρει στο φως µία από τις σηµαντικότερες αρχαίες πόλεις της Κρήτης, λόγω της κοµβικής της θέσης µεταξύ Κνωσού και Κυδωνίας.

«Πρόκειται για έναν τάφο φοβερά περίεργο στην κατασκευή. Οταν διαπιστώσαµε πως οι πέτρες στον τοίχο είχαν την ίδια κόψη και τις αφαιρέσαµε, θα περίµενε κάποιος στο άνοιγµα που δηµιουργήθηκε να βρούµε τον τάφο. Σκάβαµε, σκάβαµε και τάφο δεν βρίσκαµε. Εµείς όµως επιµείναµε µέχρι που 60 εκ. χαµηλότερα φθάσαµε σε µια πλάκα 1,15 x 1 µ. και πλάτους 20 εκ.».

Οι αρχαιολόγοι βρέθηκαν μπροστά σε ένα πιθάρι µήκους 2 µέτρων και διαµέτρου 1,20 µέτρων, που λειτουργούσε ως θόλος του τάφου, αφήνοντας χώρο ικανό για να εργάζονται δύο άνθρωποι. Το χώµα επί 2.700 χρόνια κάτω από τον θόλο ήταν ανέγγιχτο. Και µόλις οι αρχαιολόγοι σκούπισαν, «σαν πυγολαµπίδες είδαµε σε όλη την επιφάνεια µικρά αποτµήµατα χρυσού, από 0,5 έως 2,5 εκατ. Όταν τελειώσαµε, είχαµε βρει 3.000 κοµµάτια που έχουν αποτυπωµένα τετράγωνα, κύκλους… Καθώς δε ήταν διάσπαρτα παντού εικάζουµε ότι δεν ήταν ραµµένα πάνω σε ένα ρούχο, αλλά σε ένα σάβανο που κάλυπτε τη σορό από το κεφάλι ως τα πόδια» εξηγεί ο κ. Σταμπολίδης.

Ads

Στον τάφο αυτό φαίνεται να έχει ταφεί μια γυναίκα αριστοκρατικής καταγωγής, κρίνοντας όχι µόνο από το πλούσιο σάβανο αλλά και από τα µικρά λεπτεπίλεπτα αγγεία από φαγεντιανή. Η ηλικία της προσδιορίζεται µεταξύ 22 και 25 ετών, χωρίς, ωστόσο, να έχει γίνει ακόµη ανθρωπολογική µελέτη. Το δεύτερο πρόσωπο είναι ένας άνδρας, του οποίου η ηλικία δεν έχει προσδιοριστεί και στον οποίο φαίνεται πως ανήκουν η πόρπη και η σιδερένια αιχµή που εντοπίστηκαν.

«Περιµένουµε να δούµε αν είναι κάτω από 18 ετών, οπότε και δικαιολογείται η ταφή του. Διότι µόνο οι γέροι και οι δούλοι δεν καίγονταν. Οι σοροί των πολεµιστών είναι όλοι καµένοι» σημειώνει στην εφημερίδα ο κ. Σταµπολίδης.