Αρχαιολογικές ανασκαφές στην κεντρική Ρουμανία έφεραν στο φως ένα εύρημα που παραπέμπει σ’ ένα από τα πιο αιματηρά επεισόδια της Αρχαίας Ρώμης, που σημειώθηκε πριν από περίπου 1800 χρόνια.

Ads

Ο Γκάμπριελ Ρουστόϊου, διευθυντής του μουσείου της Άλμπα Ιουλίου, εξηγεί πως το εύρημα είναι μία επιγραφή με αναφορά στο όνομα του Ρωμαίου αυτοκράτορα Γέτη το οποίο όμως εμφανίζεται να έχει σβηστεί από τον αδελφό του και συναυτοκράτορα Καρακάλλα, ο οποίος και τον δολοφόνησε.

Ο Σεβήρος διοίκησε  τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία από το 193 π.Χ. έως το 211 οπότε και έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στο Eboracum. Έτσι ο Καρακάλλας και ο αδερφός του Γέτης ανακηρύχθηκαν συναυτοκράτωρες. 

Ο Καρακάλλας, θέλοντας να ενισχύσει την εξουσία του, αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Γέτη και στράφηκε εναντίον των υποστηρικτών του αδερφού του. Οι κάτοικοι της Αλεξάνδρειας αντέδρασαν με ειρωνεία στους ισχυρισμούς του Καρακάλλα ότι σκότωσε τον Γέτη ενώ βρισκόταν σε αυτοάμυνα. Ο Καρακάλλας απάντησε σε αυτή την προσβολή κατακρεουργώντας την αντιπροσωπεία της πόλης που είχε συγκεντρωθεί για να τον υποδεχθεί. Στη συνέχεια προχώρησε σε λεηλασίες, κατά τη διάρκεια των οποίων χιλιάδες πολίτες σφαγιάστηκαν.

Ads

Κατά τους αρχαίος και ρωμαϊκούς χρόνους οι πολιτικές αντιπαραθέσεις συχνά κατέληγαν σε συγκρούσεις με σκοπό την εξόντωση του εχθρού. Για τους Ρωμαίους η διαγραφή του ονόματος του ηττημένου από την ιστορία (damnation memoriae) αποτελούσε βαρύτατη ποινή. Έτσι, η εφαρμογή της ποινής συνεπαγόταν τη διαγραφή του ονόματος του ηττημένου από όλες τις επιγραφές αλλά και την καταστροφή των αγαλμάτων που είχαν ανεγερθεί προς τιμήν του. Η επίλυση των πολιτικών διαφορών κατά αυτόν τον τρόπο, ήταν σύνηθες φαινόμενο κυρίως μεταξύ αυτοκρατόρων, όπως εξηγεί ο διευθυντής του μουσείου της Άλμπα Ιουλία.