Το μεγαλεπήβολο μνημείο που ο Οκταβιανός Αύγουστος έκτισε στο Άκτιο της Πρέβεζας μετά την ιστορική του νίκη στη ναυμαχία επί του Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάζουν σε σύντομο χρονικό διάστημα οι επισκέπτες της περιοχής.

Ads

Από το μνημείο αυτό, που το περιγράφουν οι αρχαίοι περιηγητές σήμερα δε σώζονται και πολλά καθώς οι καταστροφές που υπέστη ξεκινούν από τον 3o αιώνα μ.Χ. με τις επιδρομές των Ερούλων και φτάνουν έως και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σύμφωνα με το Έθνος, περιλάμβανε μια πιόσχημη στοά (σε σχήμα π), έναν μεγάλο βωμό με διαστάσεις 22μ. επί 4,5, ο οποίο έφερε δύο ζωφόρους και αναλημματικούς τοίχους με αναβαθμούς όπου είχαν ενσωματωθεί και τα έμβολα του στόλου του Οκταβιανού. Επιπλέον υπήρχε ένας ναός αφιερωμένος στους θεούς – προστάτες του νικητή αυτοκράτορα: στον Ποσειδώνα, τον Άρη και τον Απόλλωνα. Προς τιμήν του τελευταίου, μάλιστα, μέσα στη στοά φυτεύονταν δάφνες σε γλάστρες, οι οποίες έχουν εντοπιστεί από τις ανασκαφές.

Ο έφορος αρχαιοτήτων Ηπείρου, Κωνσταντίνος Ζάχος, πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Νικόπολης, παρουσίασε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο μελέτες για την αποκατάσταση του λόφου επί του οποίου εδράζεται το μνημείο και του ίδιου του μνημείου. Το ΚΑΣ έχει εγκρίνει τη μελέτη για το μουσείο, για το μνημείο αλλά και για τη βόρεια νεκρόπολη. Η συνολική χρηματοδότηση για τη Νικόπολη από το ΕΣΠΑ φτάνει τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ.

Ads