Ποιοί ήταν ακριβώς οι άνθρωποι που σχεδίαζαν και διαχειριζόταν τα ναζιστικά εγκλήματα; Το νέο κέντρο τεκμηρίωσης της «Τοπογραφίας του Τρόμου», το οποίο ανοιξε τις πόρτες του χθες στο Βερολίνο, στο κτίριο όπου στεγαζόταν η Gestapo και το αρχηγείο των SS αποκαλύπτει τα πρόσωπα των σχεδόν αγνώστων δραστών του Ολοκαυτώματος.

Ads

Ένας τοίχος είναι γεμάτος ροζ, μπεζ ή πράσινες κάρτες με τα προσωπικά στοιχεία των περιπου 7,000 πρώην υπαλλήλων του Reichssicherheitshauptamt, τη συγχώνευση των επίγοβων παραστρατιωτικών SS και της μυστικής αστυνομίας Gestapo. Είναι οι άνθρωποι που εργαζόταν στο επίκεντρο του ναζιστικού τρομοκρατικού καθεστώτος. Από όλες αυτές τις χιλιάδες των υπαλλήλων, μόνο 16 διώχθηκαν. Από αυτούς, καταδικάστηκαν τρεις. Τρία άτομα από επτά χιλιάδες που έζησαν ανενόχλητα στην μεταπολεμική Γερμανία, κάτι που αποτελεί μια από τις πιο σκοτεινές σελίδες της ιστορίας της χώρας.

Ο Γερμανός πρόεδρος Horst Köhler εγκαινίασε την έκθεση την Πέμπτη, μόλις δυο μέρες πριν από την 65η επέτειο της λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αντίθετα με το κοντινό μνημείο του Ολοκαυτώματος που είναι αφιερωμένο στα θύματα του ναζισμού, από αυτό το μεταλλικό γκριζογάλανο κτίριο έχει σκοπό να φωτίσει τον ρόλο των ηθικών αυτουργών, των διευθυντών και των γραφειοκρατών οι οποίοι από τα γραφεία τους στο Βερολίνο διέταζαν μαζικές δολοφονίες ανθρώπων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η έκθεση βρίσκεται στο πιθανόν πλέον μολυσμένο ιστορικά μέρος του Βερολίνου. Το 1933, η Gestapo έκανε το πρώην κτίριο της σχολής καλών τεχνών αρχηγείο της. Το διπλανό ξενοδοχείο Prinz Albrecht έγινε το αρχηγείο των SS το 1934 και την ίδια χρονιά η υπηρεσία πληροφοριών των SS, SD, κατέλαβε το κοντινό παλάτι Prinz Albrecht στην Wilhelm Strasse, και από αυτό το σύμπλεγμα κτιρίων οι αξιωματούχοι του Χίτλερ διοικούσαν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξολόθρευσης, κατηύθυναν τις θανατηφόρες επιχειρήσεις των ομάδων θανάτου των SS, ενώ επιτηρούσαν τους αντιπάλους του καθεστώτος. Η «Τελική Λύση» η οποία συζητήθηκε στο γνωστό συνέδριο Wannsee, επίσης προετοιμάστηκε εδώ.

Ads

Ο ίδιος ο Χίτλερ ερχόταν σπάνια, άλλωστε προτιμούσε να μένει εκτός Βερολίνου. Αλλα ήταν εδώ που οι εγκέφαλοι των ναζιστικών εγκλημάτων, όπως ο επικεφαλής των SS, Heinrich Himmler και ο αρχηγός της SD, Reinhard Heydrich είχαν τα γραφεία τους. Οι αρχηγοί του καθεστώτος περιβαλλόταν από φιλόδοξους, πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ανθρώπους γύρω στα 30 τους, που ήταν περισσότερο ιδεολόγοι παρά τεχνοκράτες, και όπως σε μια μεγάλη εταιρεία, έφτιαχναν το δρόμο της καριέρας τους. Μετά την ήττα το 1945, όλοι αυτοί, απλά γλίστρησαν σιωπηλά στην αφάνεια.

Ο Erich Ehrlinger, για παράδειγμα, ένα δικηγόρος από τη νότια Γερμανία, ο οποίος στα 25 του ήταν ήδη προσωπάρχης στο κεντρικό γραφείο των SD, προτού γίνει φιοικητής της γερμανικής ασφάλειας στην Ουκρανία και διοικητής μιας κινητής ομάδας θανάτου, ή αλλιώς Einsatzkommand. Το 1969 βρέθηκε στο δικαστήριο αλλά απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες γιατί θεωρήθηκε ανίκανος να δικαστεί. Έζησε όμως άλλα 35 χρόνια…

ΟΙ επισκέπτες κοιτάζουν φωτογραφίες και ντοκουμέντα από τις ζωές που έζησαν ελεύθεροι οι ηθικοί αυτουργοί των χειρότερων εγκλημάτων του 20ου αι., μεταξύ των οποίων και τον προσωπάρχη του ίδιου του Himmler, Karl Wolff να ποτίζει χαρούμενος τα φυτά του. Η σε μια έγχρωμη φωτογραφία του 2002, τον Friedrich Engel ή αλλιώς «Χασάπη της Γένοας» ο οποίος καταδικάστηκε ερήμην του από ιταλικό στρατιωτικό δικαστήριο για τη δολοφονία εκατοντάδων ιταλών αιχμαλώτων το 1944. Το Bundesgerichthof όμως, το ανώνατο δικαστήριο της Γερμανίας, ανέτρεψε την καταδίκη του. Και ο Engel πέθανε το 2006, ελεύθερος πολίτης.

Πηγή:Spiegel