Πριν 45 χρόνια, κατά την διάρκεια του μεγάλου ζεστού καλοκαιριού του 1967, στη πόλη του Ντιτρόιτ ξέσπασε μία από τις πιο βίαιες εξεγέρσεις στην ιστορία της Αμερικής. Τα στοιχεία αναφέρουν πως το “σπίρτο” στην φωτιά ήταν μια αστυνομική έφοδος σε ένα παράνομο μπαρ στις 23 Ιουλίου. Η “φωτιά” διήρκεσε για 4 τρομακτικές μέρες και νύχτες. Πίσω της άφησε δεκάδες νεκρούς, εκατοντάδες επιχειρήσεις λεηλατημένες, κατεστραμένα κτίρια ενώ η φήμη του Ντιτρόιτ αμαυρώθηκε. Του Πέτρου Κοροβήλα.

Ads

 

Οι αιτίες πίσω από την εξέγερση φυσικά είναι πολύ πιο περίπλοκες κοινωνικά και οικονομικά. Αν και το Ντιτρόιτ στα μέσα της δεκαετίας του ΄60 είχε μεγαλύτερη σε μέγεθος μεσαία κοινωνική τάξη μαύρων σε σχέση με τις περισσότερες πόλεις της Αμερικής κάτι το οποίο όφειλε στα ισχυρά συνδικάτα, την υψηλή παροχή εργασίας και την συνεχώς αναπτυσσόμενη παντοδύναμη αυτοκινητική βιομηχανία παρόλα αυτά ελάχιστα ήταν μοντέλο φυλετικής ισορροπίας.

imageimage

Ads

Κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου το Ντιτρόιτ ήταν το σημείο όπου είχε πραγματοποιηθεί εξέγερση κατά των μαύρων για τις διαφορές τους με τον λευκό πληθυσμό της πόλης που δούλευε στις βιομηχανίες παραγωγής των οχημάτων του πολέμου.

image

image

image

Αλλά η εξέγερση του 1967 γνωστή και ως η εξέγερση της 12ης οδού, ήταν αξιοσημείωτη όχι μόνο για την διάρκεια της αλλά και για το σύνολο των δυνάμεων που τέθηκαν σε συναγερμό από την πολιτεία, την χώρα και τις κρατικές αρχές σε μία προσπάθεια τήρησης της τάξης σε μία πόλη που ήταν τυλιγμένη στις φλόγες.

image

image

image

Ο τότε κυβερνήτης Τζόρτζ Ρόμνει έστειλε χιλιάδες στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς. Την ίδια στιγμή ο Πρωθυπουργός Λίντον Τζόνσον διέταζε αλεξιπτωτιστές της 82ης διμοιρίας να κατέβουν στους δρόμους της πόλης.

image

image

image

Πολύ πριν ακόμα μια φαινομενική ηρεμία αποκατασταθεί στην πόλη, ιστορίες επιθέσεων, ξυλοδαρμών και δολοφονιών είδαν το φως της δημοσιότητας. Ανάμεσα σε αυτές και ο ισχυρισμός που αργότερα αποκαλύφθηκε από τον δημοσιογράφο Τζον Χέρσει, ότι η αστυνομία του Ντιτρόιτ δολοφόνησε τρεις νεαρούς μαύρους σε ένα μοτέλ του Ντιτρόιτ κατά την διάρκεια της εξέγερσης.

image

image

image

Κατά την διάρκεια των γεγονότων ο μεγάλος φωτογράφος Λι Μπάλτερμαν απαθανάτισε τις σκηνές που διαδραματίζονταν στους δρόμους του Ντιτρόιτ. 45 χρόνια μετά το περιοδικό Life παραθέτει τις σημαντικότερες φωτογραφίες της εξέγερσης που άφησε σημάδια χαραγμένα βαθιά στις μνήμες των πολιτών του αμερικανικής μεγαλούπολης.

image

image

image