1903. Πριν από 107 χρόνια, ο Thomas Edison, διοχεύτεσε ηλεκτρικό ρεύμα στο σώμα ενός ελέφαντα προκειμένου να καταδείξει τους κινδύνους που μπορούσε να προκαλέσει το εναλλασσόμενο ρεύμα.

Ads

Ο Edison είχε ανακαλύψει το πρότυπο του συνεχούς ρεύματος για τη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας και ζούσε πλουσιοπάροχα από τα δικαιώματα της ευρεσιτεχνίας του. Δεν είχε δε καμία διάθεση να χάσει την πρωτοκαθεδρία όταν στη σκηνή της επιστήμης εμφανίστηκε το εναλλασσόμενο ρεύμα του Nikola Tesla και George Westinghouse.

Κάποιοι έσπευσαν να πουν ότι ο Edison, προκειμένου να δυσφημήσει τους ανταγωνιστές του επιδόθηκε σε μία επιθετική εκστρατεία η οποία γρήγορα πήρε μακάβρια μορφή. Ο Edison έκανε μία σειρά από πειράματα, προκαλώντας ηλεκτροπληξία με εναλλασσόμενο ρεύμα, σε ζώα, όπως αδέσποτα σκυλιά και γάτες αλλά επίσης βοοειδή και άλογα.

Ωστόσο, η μεγάλη ευκαιρία να αποδείξει αυτό που ήθελε δόθηκε στον Edison όταν το Luna Park Zoo στο Coney Island αποφάσισε ότι η Topsy, ένας θηλυκός ελέφαντας που είχε επιτεθεί σε τρεις εκπαιδευτές ζώων μέσα σε τρία χρόνια, έπρεπε να θανατωθεί. Οι υπάλληλοι αρχικά είχαν σκεφτεί να την κρεμάσουν αλλά μετά από παρέμβαση της φιλοζωικής SPCA, αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί ως μέσο θανάτωσης ο ηλεκτρισμός. Ο Edison δεν είχε καμία αντίρρηση να αναλάβει την θανάτωση.

Ads

Όταν έφτασε η μέρα της εκτέλεσης, η Topsy βρέθηκε δεμένη και καλωδιωμένη με ηλεκτρόδια χαλκού. Ένα χάλκινο σύρμα τη συνέδεε με το εργαστήριο του Edison, όπου οι τεχνικοί του περίμεναν το πράσινο φως. Όταν τα 6.600 volt εναλλασσόμενου ρεύματος χτύπησαν το σώμα της, η Topsy σκοτώθηκε ακαριαία και ο Edison επέδειξε τη θεωρία του.

Την θανάτωση της Topsy παρακολούθησαν 1.500 περίπου μάρτυρες. Ο Edison τη μαγνητοσκόπησε και αργότερα μέσα στο χρόνο το βίντεο κυκλοφόρησε με τίτλο «Κάνοντας ηλεκτροπληξία σ’ έναν ελέφαντα». Παρά τις όποιες προσπάθειες του Edison που είχαν αρκετά θύματα, το συνεχές ρεύμα του έχασε σύντομα το έδαφος, καθώς το εναλλασσόμενο έγινε το πρότυπο για τη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας.