Στις 29 Ιανουαρίου του 1939 γεννήθηκε στη Μελβούρνη η Ζερμέν Γκριρ, συγγραφέας, ακαδημαϊκός, δημοσιογράφος και επιφανέστατο στέλεχος του φεμινιστικού κινήματος του 20ού αιώνα. Τα έργα της, ιδιαίτερα το παγκόσμιο μπεστ-σέλερ «Η γυναίκα ευνούχος» (1970), θεωρούνται θεμελιώδη κείμενα του κινήματος απελευθέρωσης των γυναικών.

Ads

Η Ζερμέν Γκριρ ήταν η πρώτη που έθεσε ως στόχο την «απελευθέρωση των γυναικών», διαχωρίζοντάς την από την «ισότητα με τους άνδρες». Τα έργα της, συχνά προκαλώντας αντιδράσεις, την έκαναν διάσημη ως μία από τις σημαντικότερες φωνές του φεμινισμού και επηρέασαν εκατομμύρια γυναίκες. Μεταξύ των πιο γνωστών έργων της βρίσκονται «Η Γυναίκα Ευνούχος», «Η Γυναίκα του Σαίξπηρ», «Η Τέλεια Γυναίκα» και το «Σεξ και Πεπρωμένο: Η Πολιτική της Ανθρώπινης Γονιμότητας».

Γεννήθηκε στη Μελβούρνη το 1939 όπου και σπούδασε Γαλλική και Αγγλική λογοτεχνία και φιλολογία. Στη συνέχεια μετακόμισε στο Σίδνεϊ όπου δίδαξε στο Πανεπιστήμιο, έγινε μέλος του κοινωνικού περιβάλλοντος Sydney Push και αυτοπροσδιορίστηκε ως αναρχική κομουνίστρια – μαρξίστρια. Έκανε το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ όπου έγινε μέλος του αποκλειστικά γυναικείου κολεγίου Newnham. Η διδακτορική της διατριβή είχε θέμα την ηθική του έρωτα και του γάμου στα πρώτα έργα του Σαίξπηρ.

Ξεκίνησε να γράφει για περιοδικά όπως το σατιρικό Private Eye και τα εναλλακτικά Oz και Suck. Μάλιστα για τα τελευταία φωτογραφήθηκε γυμνή, αρχικά για το Oz με τον όρο ότι θα έκαναν το ίδιο και οι άνδρες συντάκτες (δεν το έκαναν ποτέ) και αργότερα για το Suck. Παντρεύτηκε το 1968 με τον Αυστραλό δημοσιογράφο Πωλ Ντουφό για τρεις εβδομάδες, κατά τις οποίες παραδέχτηκε ότι ήταν άπιστη αρκετές φορές.

Ads

Το πρώτο της συγγραφικό έργο «Η Γυναίκα Ευνούχος» που εκδόθηκε το 1970 περιέγραφε πόσο οι άντρες μισούν τις γυναίκες και πώς τους διδάσκουν να μισούν τους εαυτούς τους. Το αμφιλεγόμενο έργο αποτέλεσε βίβλο του φεμινισμού και έγινε παγκόσμιο μπεστ-σέλερ. Η Γκριρ μεταξύ άλλων κατέκρινε τους στηθόδεσμους, ενθάρρυνε τις γυναίκες να αγαπήσουν το σώμα τους, να γευτούν το αίμα της περιόδου τους και να εγκαταλείψουν τη μονογαμία και την αποχή από το σεξ.

Είχε δηλώσει τότε ότι είναι εναντίον της συμβολικής καύσης των στηθόδεσμων: «Οι στηθόδεσμοι είναι γελοία εφεύρεση. Αλλά αν γίνει κανόνας το να μη φοράμε στηθόδεσμο, πάλι θα υφιστάμεθα μία μορφή καταπίεσης». Επίσης υποστήριζε ότι είχε υπάρξει σούπερ-γκρούπι: «Δεν χρειαζόταν να συχνάζω σε διαδρόμους ξενοδοχείων. Με καλούσαν στα παρασκήνια. Οι γκρούπι είναι σημαντικές γιατί απομυθοποιούν το σεξ. Το δέχονται ως κάτι φυσικό, δεν είναι κτητικές με τις κατακτήσεις τους».

Ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο μιλώντας σε γυναίκες από την Ασία ως την Αφρική για τα δικαιώματά τους. Συνελήφθη στη Νέα Ζηλανδία επειδή χρησιμοποίησε «άσεμνες» λέξεις σε ομιλία της, αφέθηκε όμως ελεύθερη μετά τις έντονες διαμαρτυρίες του κόσμου. Συνέχισε τη συγγραφική της πορεία παράλληλα με δημοσιογραφικές, κινηματογραφικές και τηλεοπτικές δουλειές. Δίδαξε σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ, του Καναδά και του Μεξικού.

Όταν ήταν λέκτορας στο γυναικείο κολέγιο Newnham αντιτέθηκε στην εκλογή της συναδέλφου της Ρέητσελ Πάντμαν επειδή ήταν τρανσέξουαλ, τελικά όμως υποχώρησε εξαιτίας της αρνητικής δημοσιότητας που πήρε το θέμα. Της ασκήθηκε συχνά κριτική για τις ακραίες απόψεις της, τα έργα της και πρόσφατα για την απόφασή της να συμμετάσχει στο βρετανικό Big Brother διασημοτήτων. Αποχώρησε μετά από 5 ημέρες παραμονής, καταγγέλλοντας την ψυχολογική σκληρότητα και τις συνθήκες υγιεινής.

Πρόσφατα ασχολήθηκε με τα προβλήματα των Αβορίγινων, ιθαγενών της Αυστραλίας που αντιμετωπίζουν σύμφωνα με τη Γκριρ ένα είδος απαρτχάιντ από τη λευκή πλειονότητα. Σήμερα η Γκριρ είναι ομότιμη καθηγήτρια αγγλικής λογοτεχνίας και συνεχίζει να υποστηρίζει το φεμινιστικό κίνημα και να εκδίδει έργα της. Το 2008 ενσαρκώθηκε από την Έμα Μπουθ στην ταινία Hippie Hippie Shake.