Η επέτειος από τον καταστροφικό τυφώνα Κατρίνα θεωρήθηκε από πολλούς ως ένας επίλογος της τραγωδίας. Ωστόσο, πέντε χρόνια μετά τον καταστροφικό τυφώνα Κατρίνα, η οργή εξακολουθεί να υπάρχει. Πολλοί αυτοί που χάθηκαν, πολλοί αυτοί που δεν μπόρεσαν να αντέξουν το οικονομικό βάρος, πολλοί αυτοί που δεν κατάφεραν να επιστρέψουν στην Ορλεάνη και τη ζωή τους.

Ads

Πέντε χρόνια μετά τον τυφώνα Κατρίνα που συνέτριψε τη Νέα Ορλεάνη, που πλημμύρισε το μεγαλύτερο μέρος της πόλης και διέγραψε από το χάρτη ολόκληρες κοινότητες. Περίπου 1.800 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή. Αρκετοί δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν ποτέ. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν σε κοντέινερς και ρυμουλκούμενα οχήματα διάσπαρτα από στο γειτονικό Τέξας και πέρα. Πολλοί από εκείνους που επέστρεψαν αντιμετωπίζουν την ερήμωση της περιοχής, την καταστροφή των σπιτιών τους και την απώλεια της εργασίας τους.

Ο Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος της Νέας Ορλεάνης, Gregory Amond, τόνισε ότι η συμβολική «κηδεία» – επέτειος θα μπορέσει να ξεκουράσει τους πληγέντες από το κακό, τον πόνο, τις πληγές και την απελπισία τους.

Πέντε χρόνια αργότερα, η κυβέρνηση έχει δαπανήσει 143 δις εκατομμύρια δολάρια για την ανασυγκρότηση των δημόσιων κτιρίων και των ιδιωτικών κατοικιών, τους δρόμους και τις γέφυρες, σε ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα του είδους του στην ιστορία των ΗΠΑ. Όμως η οργή που κρύβεται στα σημειώματα που ο κόσμος τοποθέτησε στο συμβολικό φέρετρο του τυφώνα Κατρίνα αντηχεί στις περιοχές της πόλης.

Ads

Περισσότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού του St Bernard δεν έχει ακόμη επιστρέψει στα σπίτια του. Στην περιοχή Lower Ninth, όπου ζούσε κατά κύριο λόγο η εργατική τάξη και η οποία έφερε τα χειρότερα σημάδια καταστροφής, μόνο ένας στους τέσσερις κατοίκους έχουν επιστρέψει.

«Το διπλανό σπίτι παραλίγο να πέσει πάνω στο δικό μου. Το σπίτι είχε πλημμυρίσει εντελώς. Τα πάντα μέσα καταστράφηκαν. Όλα τα προσωπικά μου αντικείμενα το ίδιο. Οι εθελοντές καθαρίζουν τα σπίτια απ’ έξω» δηλώνει 74χρονος που το σπίτι του υπέστη σοβαρές ζημιές. «Βιαζόμουν να επιστρέψω στο σπίτι μου. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να ζεις σε ένα καταραμένο τρέιλερ. Οι περισσότεροι από τους γείτονές μου έχουν φύγει. Στην πλατεία είμαι ο μοναδικός που ζω στο σπίτι μου. Όλα τα οικόπεδα γύρω από αυτό είναι άκτιστα. Υπήρξε μια εποχή που όλοι εδώ γύρω γνωρίζονταν. Πλέον δεν υπάρχει η γειτονιά, δεν υπάρχει η κοινότητα. Ίσως αυτά αλλάξουν προς το καλύτερο αν μας δώσουν ένα δίκαιο μερίδιο από την πίτα.

Οι περισσότεροι θέλουν να γυρίσουν. Ωστόσο δεν μπορούν να αντέξουν το οικονομικό βάρος της αποκατάστασης των σπιτιών ή δεν μπορούν να επιστρέψουν με τα παιδιά τους καθώς δεν υπάρχουν σχολεία. Κάτοικοι επισημαίνουν ότι οι επιχορηγήσεις δίνονται προς άτομα που είχαν μεγάλες ιδιόκτητες κατοικίες.

Μόνο ένα στα πέντε σχολεία έχει ξανανοίξει. Εκατοντάδες επιχειρήσεις έχουν εγκαταλειφθεί. Τα ξύλινα κτίρια σαπίζουν, αποσυντίθενται. Οι κάτοικοι κάνουν λόγο για ρατσισμό προς την περιοχή. Καταγγέλλουν «μεγαλοκαρχαρίες» που προσπαθούν να αγοράσουν οικόπεδα για να κατασκευάσουν ξενοδοχεία και καζίνο. Εντός του μήνα μάλιστα ένας ομοσπονδιακός δικαστής αποφάνθηκε ότι τα κριτήρια για τη χορήγηση των επιδοτήσεων για τις ανοικοδομήσεις αποκλείουν τους έγχρωμους. Την ίδια ώρα είναι γεγονός ότι οι φτωχότερες γειτονιές έχουν πληγεί περισσότερο.

Πέντε χρόνια μετά την καταστροφή, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, απέτισε φόρος τιμής τους κατοίκους της Νέας Ορλεάνης. Σε ομιλία του σε τοπικό πανεπιστήμιο, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του θα «αγωνιστεί» στο πλευρό τους «μέχρι το έργο να ολοκληρωθεί».

«Παρότι έχει σημειωθεί απίστευτη πρόοδος, ήθελα να έρθω εδώ με την ευκαιρία της πέμπτης επετείου για να πω απευθείας στους κατοίκους της πόλης αυτής: η κυβέρνησή μου θα μείνει δίπλα σας και θα αγωνιστεί στο πλευρό σας, μέχρι το έργο να ολοκληρωθεί. Μέχρι η Νέα Ορλεάνη να αποκατασταθεί πλήρως», δήλωσε ο πρόεδρος Ομπάμα.

Λίγο νωρίτερα οι κάτοικοι της Νέας Ορλεάνης τίμησαν τη μνήμη των θυμάτων του τυφώνα Κατρίνα, το σαρωτικό πέρασμα του οποίου βύθισε την πόλη στο χάος στις 29 Αυγούστου του 2005 και προκάλεσε το θάνατο 1.800 ανθρώπων.

«Ήταν μία φυσική καταστροφή, αλλά ήταν και μία καταστροφή που προκλήθηκε από τον άνθρωπο, μία επονείδιστη αποτυχία της κυβέρνησης που άφησε αμέτρητους άνδρες, γυναίκες και παιδιά εγκαταλειμμένους και μόνους» τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα ασκώντας με αυτόν τον τρόπο κριτική στον προκάτοχό του.

Παρά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου και τη συμβολική σημερινή επέτειο, τα «φαντάσματα» παραμένουν στη Νέα Ορλεάνη. Πρόσφατη δημοσκόπηση από το ίδρυμα Kaiser Family Foundation δείχνει ότι το ένα τρίτο των κατοίκων της Νέας Ορλεάνης υποστηρίζουν ότι η ζωή τους εξακολουθεί να επιδεινώνεται εξαιτίας του τυφώνα. Το ποσοστό των Αφροαμερικανών που έδωσαν αυτή την απάντηση είναι διπλάσιο από αυτό των λευκών.

Δείτε επίσης: Κατρίνα: Το έγκλημα που συγκλόνισε τον κόσμο