Την 30η επέτειο του πολέμου στα νησιά Φόκλαντς-Μαλβίνας για τους Αργεντίνους- τιμούν με εκδηλώσεις Βρετανία και Αργεντινή. Η πολεμική σύρραξη για την κυριαρχία των νησιών, που διήρκησε λίγο περισσότερο από δύο μήνες, στοίχησε τη ζωή 250 Βρετανών και 649 Αργεντίνων στρατιωτών. Η Βρετανία κατάφερε να επανακτήσει τον έλεγχο των νησιών τον Ιούνιο του 1982. Οι εκδηλώσεις για την επέτειο πραγματοποιούνται καθώς υπάρχει νέα ένταση μεταξύ των δύο χωρών για την κυριαρχία των νησιών.
Ads
Η Αργεντινή ζητάει διαπραγματεύσεις γα την κυριαρχία των νησιών, αλλά η βρετανική κυβέρνηση λέει ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσει διμερείς συνομιλίες χωρίς την συμφωνία των νησιωτών. Το Λονδίνο κατηγορεί το Μπουένος Άιρες ότι προσπαθεί να επιβάλει οικονομικό αποκλεισμό στους νησιώτες, καθώς απαγορεύει τον ελλειμενισμό πλοίων με σημαία των νησιών στα λιμάνια της.
Η Αργεντινή διαμαρτύρεται για την βρετανική “στρατιωτικοποίηση” στο νότιο Ατλαντικό, καθώς ένα από τα νεότερα και πλέον σύγχρονα πολεμικά πλοία του Βασιλικού Ναυτικού είχε αναπτυχθεί στην περιοχή.
Οι πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι παρά την ένταση που επικρατεί, μια νέα πολεμική σύρραξη θεωρείται μάλλον απίθανη. Η Αργεντινή επικεντρώνεται σε διπλωματικά μέσα για να προωθήσει το αίτημα της για την κυριαρχία των Φόκλαντς.
Η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ αναμένεται να επισκεφθεί το νότιο λιμάνι της Ουσουάια, τη Δευτέρα, για αποτίσει φόρο τιμής στα στρατεύματα της Αργεντινής που έχασαν τη ζωή τους. Πριν από την άφιξή της, βετεράνοι του πολέμου πραγματοποίησαν αγρυπνία για τους πεσόντες.
Σύμφωνα με το BBC, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον αναμένεται να εκφωνήσει λόγο με συμφιλιωτικό τόνο. “Σήμερα είναι μια μέρα για να θυμόμαστε όλους εκείνους που έχασαν τη ζωή τους στο πόλεμο. Τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων μας, καθώς και της Αργεντινής που πέθαναν”, αναμένεται ότι θα πει ο κ. Κάμερον.
Το χρονικό του πολέμου
- 2 Απριλίου: Οι δυνάμεις της Αργεντινής εισβάλλουν στα Νησιά Φόκλαντ. Λίγο αργότερα, καταλλαμβάνουν και άλλες βρετανικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Γεωργίας
- 5 Απριλίου: Ο βρετανικός στόλος κρούσης με πάνω από 100 πλοία σαλπάρει για το Νότιο Ατλαντικό
- 25 Απριλίου: Η Νότια Γεωργία επανακαταλαμβάνεται από τις βρετανικές δυνάμεις.
- 2 Μαΐου: Το αργεντίνικο καταδρομικό General Belgrano βυθίστηκε από HMS Conqueror, σκοτώνοντας περισσότερους από 320 στρατιώτες
- 21η Μαΐου: Τρεις χιλιάδες βρετανικά στρατεύματα εισβάλλουν στο San Carlos στα ανατολικά Φόκλαντ
- 28-29 Μαΐου : Οι βρετανικές δυνάμεις ανακαταλαμβάνουν το Goose Greene.
- 8 Ιουνίου: βρετανικά αποβατικά σκάφη βομβαρδίζοντα στο Fitzroy, σκοτώνοντας περισσότερους από 50 άνδρες
- 13 Ιουνίου: Καταλαμβάνονται οι θέσεις των αργεντίνικων δυνάμεων στα βουνά πάνω από την πρωτεύουσα Port Stanley
- 14 Ιουνίου: Οι αργεντίνικες δυνάμεις παραδίδονται. Οι Βρετανοί πραγματοποιούν παρέλαση στο Port Stanley
Ο πόλεμος στα Φόκλαντς σήμανε την αρχή του τέλους για την επτάχρονη δικτατορία της Αργεντινής. Σε πολιτικό επίπεδο η ήττα στον πόλεμο αύξησε τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Η δικτατορία σύντομα κατέρρευσε και ένα χρόνο μετά η δημοκρατία ήταν γεγονός για την Αργεντινή.
Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, η Μάργαρετ Θάτσερ, η «σιδηρά κυρία» της Βρετανίας, πήρε πόντους για τη νίκη της στον πόλεμο και κέρδισε πανηγυρικά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >