Σήμερα είναι η επέτειος θανάτου του σπουδαίου Άγγλου ποιητή και θεατρικού συγγραφέα Ουίλλιαμ Σαίξπηρ. Πέθανε στις 23 Απριλίου του 1616 στην ηλικία των 52 ετών -σχετικά μεγάλος δηλαδή για τα δεδομένα της εποχής.

Ads

Παρά το γεγονός ότι ο Σαίξπηρ είναι ριζωμένος στη βρετανική και την παγκόσμια κουλτούρα και ιστορία και οι περισσότεροι γνωρίζουν για αυτόν,  ή έχουν διαβάσει, ακόμη και παρακολουθήσει θεατρικά έργα του,  στην πραγματικότητα δεν ξέρουμε πολλά για τον κορυφαίο συγγραφέα.

Τα «χαμένα χρόνια»

Άλλωστε, υπάρχει μια περίοδος της ζωής του η οποία έχει χαρακτηριστεί ως τα «χαμένα χρόνια»: Από την στιγμή που τελείωσε το σχολείο μέχρι που παντρεύτηκε τη γυναίκα του, Αν Χάθαγουεϊ, καθώς και ένα κενό επτά ετών, από τότε που γεννήθηκαν τα παιδιά του μέχρι που καθιερώθηκε ως θεατρικός συγγραφέας στο Λονδίνο του 1592.

Ads

Δέκα (μάλλον) άγνωστα στοιχεία για τη ζωή του

Τι πραγματικά ξέρουμε; Μια ματιά στα πιο ενδιαφέροντα γεγονότα της ζωής του.

1. Ουδείς γνωρίζει πότε ακριβώς γεννήθηκε

Δεν υπάρχει καμία επίσημη καταχώρηση για το πότε ακριβώς γεννήθηκε ο Σαίξπηρ. Έχει καταγραφεί ωστόσο, ότι η βάπτισή του έγινε στις 26 Απριλίου του 1564. Δεδομένου ότι οι βαπτίσεις των μωρών εκείνη την εποχή γίνονταν λίγες μόνο ημέρες μετά από τη γέννησή τους, είναι πιθανό να γεννήθηκε την ίδια ημερομηνία που πέθανε: Στις 23 Απριλίου.

2. Παντρεύτηκε σε νεαρή ηλικία

Ήταν 18 χρονών όταν παντρεύτηκε την Αν Χάθαγουεϊ, που ήταν μεγαλύτερη του κατά οκτώ χρόνια. Ο γάμος με μεγαλύτερη γυναίκα ήταν μία μάλλον αμφιλεγόμενη επιλογή την εποχή εκείνη, ιδίως εάν ληφθεί υπόψιν ότι η Αν ήταν ήδη έγκυος. Το πρώτο τους παιδί, η Σουζάνα, γεννήθηκε 6 μήνες μετά τον γάμο τους.

3. Ένα από τα παιδιά του πέθανε

Μετά τη γέννηση της Σουζάνα, η Χάθαγουεϊ έμεινε ξανά έγκυος και γέννησε δίδυμα το 1585, τη Τζούντιθ και τον Χάμετ. Ο Χάμετ πέθανε σε ηλικία 11 ετών τον Αύγουστο του 1596. Η απώλεια του παιδιού συγκλόνισε τον Σαίξπηρ.

4. Δεν υπάρχουν άμεσοι απόγονοι του Σαίξπηρ εν ζωή σήμερα

Η μεγαλύτερη κόρη του Σαίξπηρ, η Σουζάνα, έκανε ένα παιδί, την Ελίζαμπεθ το 1608. Η Ελίζαμπεθ παντρεύτηκε δύο φορές αλλά δεν έκανε παιδί με κανέναν από τους συζύγους της. Η άλλη του κόρη, η Τζούντιθ, παντρεύτηκε και έκανε τρεις γιους. Όλοι όμως πέθαναν πριν προλάβουν να παντρευτούν και κάνουν παιδιά.

5. Τα χαμένα χρόνια

Ουδείς γνωρίζει τι έκανε κατά τη διάρκεια των «χαμένων χρόνων» (1578-1582 και 1585-1592), παρότι οι «θεωρίες» είναι πολλές. Άλλες αναφέρουν ότι ήταν δάσκαλος στη γενέτειρα του, το Stratford-Upon-Avon, άλλες χασάπης, άλλες βοηθός δικηγόρου, άλλες στρατιώτης ή, ότι, κατέφυγε στο Λονδίνο ενώ είχε γίνει λαθροθήρας ελαφιών, ισχυρισμός που δεν αποδεικνύεται, καθώς πέρασε από στόμα σε στόμα μέσα στον χρόνο.

6. Ο πατέρας του ήταν δοκιμαστής μπύρας

Ο Σαίξπηρ ήταν ένα από τα 8 παιδιά του Τζον Σαίξπηρ και της Μαίρη Αρντέν. Ο πατέρας του είχε πολλές δουλειές, μεταξύ των οποίων αγρότης. Είχε επίσης αναδειχθεί σε «δημοτικό δοκιμαστή μπύρας».

7. Τα περισσότερα μέλη της οικογένειάς του ήταν αναλφάβητα

Μπορεί ο Σαίξπηρ να έμεινε στην ιστορία για την ευγλωττία του και το ταλέντο (εκτός των άλλων) στη χρήση της αγγλικής γλώσσας, ωστόσο πιστεύεται ότι τα περισσότερα μέλη της οικογένειάς του ήταν αναλφάβητοι -όπως άλλωστε και ο περισσότερος κόσμος εκείνη την εποχή. Σίγουρα ήταν ο πατέρας του, ο οποίος υπέγραφε με ένα σημάδι. Πιστεύεται επίσης ότι ούτε η γυναίκα του και τα παιδιά του ήξεραν να διαβάζουν και να γράφουν.

8. Καθημερινές φράσεις

Εκτός του ότι εισήγαγε τουλάχιστον 3.000 λέξεις στο αγγλικό λεξιλόγιο, έκθεση του Βρετανικού Συμβουλίου υπογραμμίζει ότι εάν δεν ήταν ο Σαίξπηρ, πολλές καθημερινές φράσεις, μεταξύ των οποίων «heart of gold»«, «wild goose chase», «faint-hearted», «break the ice» ή «love is blind», δεν θα λέγονταν.

9. Καλός στα οικονομικά

Ενώ είναι γνωστός για τα 37  έργα του, ο Σαίξπηρ ήταν καλός και στα επιχειρηματικά, με αρκετά ακίνητα στην κατοχή του, ενώ ήταν συνιδιοκτήτης στα θέατρα Globe και Blackfriars.

10. Μάλλον γράφουμε το όνομά του λάθος (τόσα πολλά χρόνια)

Ο τρόπος που γράφεται το όνομά του διαφέρει ανάλογα με την καταχώρηση. Το  «Shakespeare» είναι το πιο κοινό, ωστόσο το όνομά του έχει γραφτεί και ως Shappere και Shaxberd. Πάντως, σύμφωνα με το History.Com, ο ίδιος ποτέ δεν είχε γράψει το όνομά του όπως το γράφουμε σήμερα.

Χρονολόγιο

1564. Γεννιέται ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ.

1582. Παντρεύεται την Αν Χαθαγουέι.

1592. Πρώτη παράσταση (;) των έργων «Ερρίκος ο Στ’» (1,2,3), «Ριχάρδος ο Γ΄» και «Τίτος Ανδρόνικος».

1593. Δημοσιεύεται το ποίημα «Αφροδίτη και Άδωνις». Πρώτη παρασταση (;) των έργων «Το ημέρωμα της Στρίγγλας», «Η κωμωδία των παρεξηγήσεων», «Οι δύο άρχοντες από τη Βερόνα» και «Αγάπης αγώνας άγονος».

1594. Δημοσίευεται το ποίημα «Ο βιασμός της Λουκρητίας». Πρώτη παράσταση (;) του έργου «Ρωμαίος και Ιουλιέτα». «Ο Βασιλιάς Ληρ» καταχωρίζεται στο μητρώο των βιβλιοπωλών. Ο Φίλιπ Χένσλοου αναφέρει στο ημερολόγιο του το ανέβασμα των έργων «Τίτος Ανδρόνικος» και «Το ημέρωμα της Στρίγγλας».

1595. Ο Σαίξπηρ αναφέρεται μεταξύ των ηθοποιών που έδωσαν παραστάσεις στη βασίλισσα και πληρώνεται 20 λίρες. Πρώτη παράσταση (;) των έργων «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» και «Ριχάρδος ο Β’».

1596. Χορηγείται θυρεός στον Σαίξπηρ. Πρώτη παράσταση (;) του «Βασιλιά Ιωάννη» και του «Εμπόρου της Βενετίας».

1597. Πρώτη παράσταση (;) του έργου «Ερρίκος Δ΄».

1598. Καταγράφεται ως φοροφυγάς. Πρώτη παράσταση των έργων «Ερρίκος ο Στ΄» (2) και «Πολύ κακό για το τίποτα».

1599. Αναφέρεται ως μέτοχος του οικοπέδου του θεάτρου Globe (Σφαίρα) και οφειλέτης φόρων. Πρώτη παράσταση (;) των έργων «Ερρίκος ο Ε΄», «Όπως σας αρέσει» και «Ιούλιος Καίσαρας».

1600. Αναφέρεται ότι οφείλει 13 σελίνια και 4 πένες φόρο στο Σάσεξ. Πρώτη παράσταση (;) των έργων «Οι εύθυμες κυράδες του Ουίνδσορ» και «Τρωίλος και Χρυσηίδα».

1601. Πρώτη παράσταση (;) των έργων «Όπως σας αρέσει» και «Άμλετ».

1602. Αγοράζει 107 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης στο Παλιό Στράτφορντ και ένα σπίτι στο Τσάπελ Λέην. Πρώτη παράσταση (;) του έργου «Δωδέκατη νύχτα».

1603. Τελευταία συμμετοχή του ως ηθοποιού στο θέατρο. Το «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» παίζεται στο Χάμπτον Κορτ.

1604. Αναφέρεται στην έκθεση του «Master of the Great Wardrobe» (Υπεύθυνος του Βασιλικού Βεστιαρίου) ως παριστάμενος με το θίασο οι «Άνθρωποι του Βασιλιά» στον εορτασμό της στέψης του βασιλιά Ιακώβου Α΄. Παρουσιάζεται στο Ουάιτχολ το έργο «Οθέλλος». Παρουσιάζονται στην Αυλή τα έργα «Εύθυμες κυράδες του Ουίνδσορ». Πρώτη παράσταση (;) των έργων «Τέλος καλό, όλα καλά» και «Οθέλλος».

1605. Παρουσιάζονται στην Αυλή τα έργα «Αγάπης αγώνας άγονος» και «Ερρίκος ο Ε’» στις 7 Ιανουαρίου και ο «Έμπορος της Βενετίας» στις 10 και 12 Φεβρουαρίου.

1606. Γεννιέται ο θεατρικός συγγραφέας Ουίλλιαμ Ντάβεναντ, που ισχυριζόταν πως ήταν νόθος γιός του Σαίξπηρ. Παίζεται ο «Βασιλιάς Ληρ» στο Ουάιτχολ. Πρώτη παράσταση (;) των έργων «Μάκμπεθ» και «Βασιλιάς Ληρ».

1607. Πρώτη παράσταση (;) των έργων «Αντώνιος και Κλεοπάτρα», «Κοριολανός» και «Τίμων ο Αθηναίος».

1611. Πρώτη παράσταση (;) των έργων του Σαίξπηρ «Το χειμωνιάτικο παραμύθι» και «Τρικυμία».

1613. Αγοράζει σπίτι στην περιοχή Μπλακφράϊαρς. Πρώτη παράσταση (;) του έργου «Ερρίκος ο Η».

1615. Αντιδικεί με τον Μάθιου Μπέικον για την ιδιοκτησία του θεάτρου Blackfriars.

1616. Ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ υπογράφει τη διαθήκη του στις 25 Μαρτίου. Θάνατος και ταφή στις 25 Απριλίου.

Πηγές: Ιndependent, biblionet.gr