Με βασικό στόχο την ευαισθητοποίηση κυβερνήσεων, οργανισμών και πολιτών σχετικά με τα δικαιώματα και τα προβλήματα των ανθρώπων με αναπηρία, τα οποία αποτελούν το 7-10% του παγκόσμιου πληθυσμού και πάνω από το 9,3% του ελληνικού, η 3η Δεκεμβρίου θεσπίστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.
Ads
Η καθιέρωσή της από τη Γενική συνέλευση του ΟΗΕ το 1992, συνέπεσε με την υιοθέτηση από τον οργανισμό του Προγράμματος Δράσης για τα Α.με.Α. Ο όρος άτομα με ειδικές ανάγκες χρησιμοποιείται σήμερα διεθνώς, ως γενικότερος όρος, που καλύπτει ομάδες ατόμων με ανεπάρκειες όπως: νοητική, προβλήματα όρασης, ακοής διαταραχές στη γλώσσα, τη συμπεριφορά, στο μυοκινητικό σύστημα. Παγκοσμίως, ποσοστό 7-10% του πληθυσμού πάσχει από κάποια αναπηρία, δηλαδή πάνω από 500 εκατομμύρια άνθρωποι, εκ των οποίων το 80% περίπου ζει σε αναπτυσσόμενες χώρες.
Στη χώρα μας τα τελευταία στοιχεία έδειχναν ότι το 9,3% του πληθυσμού πάσχει από κάποια μορφή αναπηρίας, ωστόσο οι υποδομές μας βρίσκονται σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο από εκείνες άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Τα Α.με.Α., στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως, αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα κοινωνικής ένταξης, ανεργίας, μετακίνησης και προσβασιμότητας, ακόμα και ηλεκτρονικής ενσωμάτωσης.
Τα Α.με.Α. έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα ανεργίας και κατ’ επέκταση να έχουν χαμηλότερο εισόδημα από τους υπόλοιπους πολίτες. Τα ποσοστά ανεργίας των Α.με.Α. βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα, με 5 στα 6 άτομα με αναπηρία (περίπου 84%) να μην έχουν καμία πρόσβαση στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα προ κρίσης (2003). Με την κρίση τα άτομα αυτά τείνουν να αποκλειστούν εντελώς, καθώς οι περισσότερες δομές και υπηρεσίες επαγγελματικής κατάρτισης Α.με.Α. βιώνουν χρηματοδοτικά αδιέξοδα.
Αν και η εκπαίδευση αποτελεί όπλο κατά της ανεργίας, προβλήματα αντιμετωπίζουν τα Α.με.Α. και στην πρόσβαση τους στην εκπαίδευση ή την ολοκλήρωσή της, καθώς σε ευρωπαϊκό επίπεδο έρευνες τους δίνουν 50% λιγότερες πιθανότητες να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Ωστόσο, ακόμα και Α.με.Α. με υψηλή μόρφωση έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσουν μία ιεραρχικά υψηλή θέση εργασίας σε σχέση με τους υπόλοιπους υποψήφιους.
Παράλληλα υφίστανται καθημερινά τον κοινωνικό αποκλεισμό, ο οποίος είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο επικίνδυνος από τον οικονομικό. Παρά τις προσπάθειες από οργανώσεις και εθελοντές υπάρχει ρατσισμός απέναντι στα Α.με.Α. και πολλές φορές ομαδοποιούνται ενώ στην ουσία οι διαφορές μεταξύ κάθε αναπηρίας είναι τεράστιες. Το αποτέλεσμα είναι μεγάλα ποσοστά Α.με.Α να μην έχουν συμμετάσχει ποτέ σε αθλητικές δραστηριότητες, ταξίδια στο εξωτερικό και άλλες δραστηριότητες κοινωνικοποίησης.
Η μετακίνηση και η προσβασιμότητα των Α.με.Α. σε οποιοδήποτε χώρο είναι ένα ζήτημα μόνιμο, καθώς οι υποδομές για τη διευκόλυνσή τους (ράμπες, ειδικές λωρίδες πεζοδρομίων, ασανσέρ και διάδρομοι με πλάτος κατάλληλο για χρήση και από άτομα με αμαξίδια) υπάρχουν σε ελάχιστα σημεία. Στην Ελλάδα ωστόσο, ακόμα και όταν υπάρχουν τέτοιες υποδομές, συχνά υποβαθμίζονται από την παροιμιώδη αδιαφορία των υπόλοιπων πολιτών, οι οποίοι παρκάρουν σε πεζοδρόμια, χρησιμοποιούν άσκοπα τα ασανσέρ κλπ. καθιστώντας τα άχρηστα και δυσκολεύοντας περαιτέρω τα ΑΜΕΑ.
Εκτός της προσβασιμότητας στον πραγματικό χώρο, τίθεται έντονα τα τελευταία χρόνια το ζήτημα της προσβασιμότητας των Α.με.Α. στον κυβερνοχώρο. Στη σχεδίαση διαδικτυακών υπηρεσιών υπάρχουν διεθνώς αναγνωρισμένες τεχνικές προδιαγραφές που καθιστούν δυνατή την πρόσβαση από άτομα που χειρίζονται τον υπολογιστή τους με ειδικούς διακόπτες, οθόνες Braille, τη φωνή, ή άλλες λύσεις υποστηρικτικής τεχνολογίας. Ωστόσο η συμμόρφωση στις προδιαγραφές αυτές είναι σπάνια, ειδικά σε διαδικτυακούς τόπους ελληνικής κατασκευής. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2008 σε ελληνικούς ιστότοπους κυρίως δημόσιου χαρακτήρα, αλλά και ιδιωτικού (π.χ. τράπεζες, ηλεκρονικό εμπόριο), το 1% μόνο μπορούσε να θεωρηθεί πλήρως προσβάσιμο από Α.με.Α., ενώ το 85% δεν κάλυπτε ούτε τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Μάλιστα, σε σχέση με αντίστοιχη έρευνα του 2004, η κατάσταση φάνηκε να οδεύει προς το χειρότερο.
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, διοργανώνει την Παρασκευή 03/12 Πανελλήνιο Συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος. Οι διεκδικήσεις σχετίζονται με την εισοδηματική ενίσχυση των Α.με.Α. και των οικογενειών τους, με πρώτο μέτρο την επαναφορά των δώρων και των επιδομάτων αδείας στους συνταξιούχους και εργαζόμενους με αναπηρία, την αντιμετώπιση της ανεργίας των Α.με.Α., καθώς και την πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τη διασφάλιση της λειτουργίας των προνοιακών δομών. Είναι επίσης μια ευκαιρία ευαισθητοποίησης όλων των πολιτών σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες τους.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >