Κατά πολλούς είναι ο πατέρας της σύγχρονης πολιτικής επιστήμης, κατά άλλους ένας διεφθαρμένος αυταρχικός πολιτικάντης… Ο λόγος για τον αμφιλεγόμενο Νικολό Μακιαβέλι, οι σκέψεις του οποίου είτε δέχτηκαν την απόλυτη αναγνώριση είτε την απόλυτη κατακραυγή.

Ads

Γεννήθηκε στις 3 Μαΐου του 1469, στην Φλωρεντία και πέθανε στις 21 Ιουνίου του 1527. Όντας φτωχός απόγονος ευγενούς οικογένειας ο Μακιαβέλι κατάφερε να διαπρέψει ως διπλωμάτης, ως πολιτικός στοχαστής και ως συγγραφέας, ενώ κατάφερε να ανελιχθεί μέχρι το αξίωμα του δεύτερου καγκελαρίου της φλωρεντινής δημοκρατίας, με το οποίο εργάστηκε ως γραμματέας της αρμόδιας επιτροπής για τη διπλωματία και τον πόλεμο.

Το 1512, οι Μέδικοι επανήλθαν στην εξουσία, ανατρέποντας το δημοκρατικό καθεστώς, με τη βοήθεια των ισπανικών στρατευμάτων και τότε ο Μακιαβέλι απολύθηκε, υπέστη βασανιστήρια ως εχθρός τους και για μικρό διάστημα φυλακίστηκε. Όταν αποφυλακίστηκε κατέφυγε στο κτήμα του έξω από τη γενέτειρά του, προσπαθώντας μέσω της πένας του να επανέλθει στην πολιτική δράση.

Στο διάστημα αυτό μελέτησε κλασικούς συγγραφείς και ιστορία και συνέγραψε σειρά βιβλίων πολιτικού και ιστορικού περιεχομένου, αλλά και θεατρικά έργα, ποιήματα και μυθιστορήματα. Το 1515 γεννήθηκε το πιο σημαντικό του ίσως έργο, «Ο Ηγεμών», το οποίο έμελλε να επηρεάσει την πολιτική σκέψη πολλών πολιτικών και στοχαστών και να ασκήσει σημαντική επίδραση σε πολιτικές εξελίξεις της εποχής του και μεταγενέστερων περιόδων.

Ads

Σύμφωνα με τον «Ηγεμόνα», που ενέπνευσε από τον Ζαν Ζακ Ρουσό μέχρι τον Χίτλερ και τον Μουσολίνι, ο ηγεμόνας σαν έννοια συγκεντρώνει την αυθεντία επί παντός και τη βούληση να εφαρμόζει στους άλλους ότι αποφασίζει. Μάλιστα ο ηγεμόνας είναι ο μόνος που μπορεί με τη στάση του να αφυπνίσει την ηθικότητα στους ανθρώπους. Εκ πείρας γνωρίζει ότι οι άνθρωποι κάνουν το καλό μόνο από ανάγκη και είναι διατεθειμένος να τους αναγκάσει να μεταβάλλουν σταδιακά την κακία σε ανιδιοτέλεια.

Ο επιτυχημένος ηγεμόνας καθοδηγείται όχι από το θρησκευτικό δόγμα ή από τα ηθικά παραγγέλματα, αλλά από την αυστηρά ωφελιμιστική επιλογή των μέσων που είναι κατάλληλα για τους σκοπούς του και μπορεί να χειραγωγεί τους νόμους που διέπουν την πολιτική συμπεριφορά ώστε να διαμορφώνει την πορεία των γεγονότων.