Στο κοιμητήριο Αγρινίου κηδεύτηκε στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης η Θεοδώρα Στακτοπούλου, χήρα του δημοσιογράφου Γρηγόρη Στακτόπουλου, ο οποίος είχε καταδικαστεί το 1949 σε ισόβια κάθειρξη για συνέργεια στη δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου, Τζορτζ Πολκ, στη Θεσσαλονίκη το Μάιο του 1948.

Ads

Η Θ. Στακτοπούλου πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 90 ετών από καρδιακή ανεπάρκεια, δίχως να καταφέρει να ποτέ να αποκαταστήσει το όνομα του συζύγου της, ο οποίος έμεινε στη φυλακή 12 χρόνια. Η ίδια είχε υποβάλει συνολικά τρία αιτήματα για αναψηλάφηση της δίκης το 1999, αλλά ο Άρειος Πάγος τα απέρριψε. Σημειώνεται πως ο φάκελος της πολύκροτης υπόθεσης του Τζορτζ Πολκ δεν άνοιξε ούτε ύστερα από πρόταση του εισαγγελέα, Αθανασίου Καφίρη, καθώς ούτε αυτή έγινε δεκτή από τον Άρειο Πάγο.

image
*Στιγμιότυπο από τη δίκη του Γ. Στακτόπουλου. Δίπλα, η μητέρα του

Η υπόθεση Πολκ

image
Ο Τζορτζ Πολκ

Ads

Η υπόθεση του ανταποκριτή του CBS, Τζορτζ Πολκ, έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις πλέον σκοτεινές δολοφονίες που σημειώθηκαν στην Ελλάδα μετά την Κατοχή και τον Εμφύλιο.

Το 1948, ο Πολκ είχε έρθει στην Ελλάδα, με σκοπό να πάρει μια συνέντευξη από τον αρχηγό του Δημοκρατικού Στρατού, Μάρκο Βαφειάδη. Στις 16 Μαΐου του ίδιου χρόνου, ένας βαρκάρης, ο Λάμπρος Αντώναρος, ήταν αυτός που είδε πρώτος το πτώμα του Πολκ, καθώς αυτό επέπλεε 500 μέτρα από την αποβάθρα του Λευκού Πύργου στην Παλαιά Παραλία της Θεσσαλονίκης.

Το χαρακτηριστικό απόσπασμα της έκθεσης αυτοψίας έγραφε: «Το πτώμα επαρουσίαζεν όψιν αποσυνθέσεως (…) Τα κάτω και τα άνω άκρα αυτού ήταν προσδεδεμένα αλλήλων δια σχοινιού (…) Το θύμα έφερεν τραύμα εις το οπίσθιον μέρος της κεφαλής επενεχθέντος δια πυροβόλου όπλου».

image
Φωτογραφία από το πτώμα του Τζορτζ Πολκ

Ως δράστες της δολοφονίας του Πολκ καταδικάστηκαν σε θάνατο δύο γνωστά στελέχη του ΚΚΕ Θεσσαλονίκης, ο Αδάμ Μουζενίδης και ο Ευάγγελος Βασβανάς, ενώ ο δημοσιογράφος, Γρηγόρης Στακτόπουλος, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, με την κατηγορία της συνέργειας στη δολοφονία.Οπως αποκαλύφθηκε στην συνέχεια, οι ομολογίες τους ήταν αποτέλεσμα φρικτών βασανιστηρίων από την Ασφάλεια. 

Μετά την αποφυλάκισή του ο Στακτόπουλος προσπάθησε πολλές φορές να αποδείξει την αθωότητά του. Η αίτησή του στον Άρειο Πάγο το 1979 δεν έγινε δεκτή.