Οι Ιρλανδοί, εντός και εκτός χώρας, γιορτάζουν σήμερα την ημέρα του Αγίου Πατρίκιου (St. Patrick), την ιρλανδική γιορτή ορόσημο, κατά την οποία όλα βάφονται πράσινα και παντού εμφανίζονται τριφύλλια, ξωτικά και καζάνια με χρυσάφι στην άκρη του ουράνιου τόξου! Ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama γιορτάζει την ημέρα με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Brian Cowen ο οποίος επισκέπτεται σήμερα τον Λευκό Οίκο.

Ads

Τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος όσο και ο Ιρλανδός πρωθυπουργός θα παρευρεθούν στο γεύμα που θα πραγματοποιηθεί στο Καπιτώλιο προς τιμήν των Φίλων της Ιρλανδίας που διοργανώνει η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Nancy Pelosi.

Στην Ιρλανδία, η χώρα βάφεται πράσινη για τους εορτασμούς κατά τους οποίους χιλιάδες πολιτών θα συμμετάσχουν στις περισσότερες από 180 εκδηλώσεις με αφορμή την μέρα του Αγίου Πατρικίου. Στο Δουβλίνο θα γίνει για ακόμα μία χρονιά η παγκοσμίως γνωστή παρέλαση, την οποία αναμένεται να παρακολουθήσουν περί τις 650.000 θεατές. Θέμα της παρέλασης φέτος είναι ο «Παράξενος Κόσμος» και η πομπή αναμένεται να διασχίσει μια πορεία 3 χιλιομέτρων, με σημείο εκκίνησης την πλατεία Parnell.

Οι αρχές παροτρύνουν πάντως και φέτος τους συμμετέχοντες στους εορτασμούς να καταναλώσουν αλκοολούχα ποτά «με σύνεση» και όχι υπερβολές, ενώ προειδοποιήσεις απευθύνθηκαν προς τις κάβες για την πώληση ποτών σε ανήλικους, αφού έχουν σημειωθεί διάφορα δυσάρεστα περιστατικά εξαιτίας της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ σε εορτασμούς του παρελθόντος.

Ads

Μετά την παρέλαση, θα λάβει χώρα δωρεάν συναυλία στο Δημαρχείο του Δουβλίνου, με ένα από τα «πρώτα» ονόματα να είναι αυτό του έφηβου σταρ της ραπ, Chipmunk.

H ιστορία της μέρας του Αγίου Πατρίκιου

Η 17η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως ημέρα του Αγίου Πατρικίου, με αφορμή την επέτειο θανάτου του τον 5ο αιώνα μ.Χ. Οι κάτοικοι της Ιρλανδίας γιορτάζουν την ημέρα αυτή κάθε χρόνο την τελευταία χιλιετία, τουλάχιστον. Η πρώτη παρέλαση ωστόσο έγινε όχι στην Ιρλανδία, αλλά στις ΗΠΑ, το 1762, από Ιρλανδούς στρατιώτες που διέσχισαν την πόλη της Νέας Υόρκης.

Τα επόμενα 35 χρόνια, ο πατριωτισμός μεταξύ των Ιρλανδών μεταναστών στις ΗΠΑ εντάθηκε με αφορμή την γιορτή αυτή. Το 1848, δεκάδες οργανώσεις συνένωσαν τις παρελάσεις τους σε μία μεγαλειώδη, με τις γκάιντες και τα τύμπανα επικεφαλής. Η παρέλαση του Αγίου Πατρικίου είναι σήμερα η μεγαλύτερη μη στρατιωτική παρέλαση που γίνεται παγκοσμίως, με περισσότερους από 150.000 συμμετέχοντες στο σώμα της.

Το Σικάγο των ΗΠΑ, στο οποίο σημειώνονται ετησίως και ανελλιπώς εορτασμοί για τον Άγιο Πατρίκιο, βάφει ολόκληρο το ποτάμι που διασχίζει την πόλη πράσινο, μια παράδοση που ξεκίνησε το 1962, κάτι που θα γίνει και φέτος.

Ο Άγιος Πατρίκιος, εξηγεί ο καθηγητής Ιστορίας Chip McLeod, ήταν ένα πραγματικό πρόσωπο, ο οποίος ονομαζόταν Maewyn Succat – η δε καταγωγή του ήταν από τη Σκωτία. Η ημερομηνία γέννησής του εκτιμάται ότι ήταν μεταξύ 385-387 μ.Χ. ενώ υπολογίζεται ότι πέθανε μεταξύ 461-493μ.Χ. Όταν ήταν έφηβος φέρεται να έπεσε θυμα απαγωγής και να μεταφέρθηκε στην Ιρλανδία, όπου έζησε ως σκλάβος για 5-6 χρόνια, ώσπου δραπέτευσε.

Κατά την παραμονή του στην Ιρλανδία φέρεται να είχε ένα όραμα σταλμένο από το Θεό, το οποίο τον οδήγησε στο δρόμο που τον έκανε γνωστό ως Άγιο Πατρίκιο. Μετά το όραμα, εγκατέλειψε την παραδοσιακή πίστη του και προσηλυτίστηκε στην Καθολική εκκλησία. Άλλαξε το όνομά του σε Patrick και ταξίδεψε στην Ιρλανδία για να διαδώσει την πίστη του και να προσελκύσει πιστούς. Και για το λόγο αυτό έγινε γνωστός, λέει ο δρ. McLeod.

Η επέτειος του θανάτου του έγινε γιορτή από την Καθολική Εκκλησία, με πολλά παραδοσιακά παγανιστικά στοιχεία να προστίθενται από το λαό σε αυτήν, όπως τα ξωτικά και ο μύθος του χρυσαφιού που περιμένει τον τυχερό στην άκρη του ουράνιου τόξου.

Αρχικά, το χρώμα που είχε συνδεθεί με τον Άγιο Πατρίκιο ήταν το γαλανό αλλά με το πέρασμα του χρόνου αντικαταστάθηκε με το πράσινο. Ήδη από τον 17ο αι. υπάρχουν καταγεγραμμένα το τριφίλλι και οι πράσινες κορδέλες για τους εορτασμούς. Για το τριφύλλι, το σύμβολο της μέρας, λέγεται ότι ήταν αυτό που επέλεξε ο Άγιος Πατρίκιος για να εξηγήσει σχηματικά την έννοια της Αγίας Τριάδας στους προχριστιανικούς πληθυσμούς των Ιρλανδών.