11 Απριλίου 1968. Μεγάλη Πέμπτη του Καθολικού Πάσχα.
Ο Ρούντι Ντούτσκε τρέχει με το ποδήλατό του να βρει ένα φαρμακείο.
Ο μικρός του γιος Χοσέα-Τσε ήταν κρυολογημένος και ο «κόκκινος Ρούντι» από παραξενιά της τύχης δεν πήγε στο φαρμακείο της γειτονιάς του στο Zellendorf, αλλά στο φαρμακείο που ήταν κοντά στα γραφεία της Φοιτητικής Ένωσης Γερμανών Σοσιαλιστών, στο Kurfürstendamm.
Εκεί, μόλις σταμάτησε, κάποιος άγνωστος νεαρός, ο ελαιοχρωματιστής Γιόζεφ Μπάχμαν, τον ρώτησε: «είστε ο Ρούντι Ντούτσκε;» Ο Ρούντι είπε «ναι» και ο νεαρός τον πυροβόλησε τρεις φορές.
Ο Ντούτσκε τραυματίζεται σοβαρά.
Μετά την απόπειρα: οι «πασχαλινές κινητοποιήσεις»
Η ώρα ήταν τέσσερις και τριάντα ακριβώς.
Στις έντεκα η ώρα τη νύχτα γύρω στους 5.000 φοιτητές διαδηλώνουν έξω από τα γραφεία της λαϊκής εφημερίδας BILD του εκδοτικού οίκου Springer που τη θεωρούσαν ηθικό αυτουργό της απόπειρας φωνάζοντας το σύνθημα: «Και η BILD πυροβόλησε μαζί».
Την ίδια νύχτα σε 50 πόλεις της Γερμανίας έγιναν διαδηλώσεις φοιτητών, πανεπιστημιακών, διανοούμενων και εργαζόμενων.
Το ίδιο και τη Μεγάλη Παρασκευή, το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα, στις πασχαλινές πορείες ειρήνης.
Η αστυνομία χτύπησε παντού άγρια, με εξαίρεση την Κολωνία, το Έσεν και το Ντόρτμουντ. Στις πόλεις αυτές είχαν λάβει μέρος στις διαδηλώσεις εργαζόμενοι και ιερείς.
Απολογισμός των διαδηλώσεων και των συμπλοκών με την αστυνομία: δύο νεκροί και 400 τραυματίες, ενώ για πρώτη φορά στην μεταπολεμική Γερμανία κινητοποιούνται 21.000 αστυνομικοί.
Ο Βολφ Μπίρμαν, γνωστός τραγουδοποιός και φίλος του Ρούντι Ντούτσκε, γράφει τότε το περίφημο τραγούδι: «Τρεις σφαίρες για τον Ρούντι Ντούτσκε».
«Η μεγάλη πορεία για το σπάσιμο των θεσμών»
Ο Ρούντι Ντούτσκε ήταν για τους ομοϊδεάτες του το είδωλο, ο διανοητής, ο ηγέτης του εξωκοινοβουλευτικού και φοιτητικού κινήματος, για τον μέσο Γερμανό ήταν ο ακραίος, το αναρχικό στοιχείο και για το πολιτικό και κοινωνικό κατεστημένο ο εγκέφαλος μιας ορδής χαοτικών και ταραξιών.
Ο ίδιος έβλεπε τον εαυτό του ως διαφωτιστή του λαϊκού κινήματος με στόχο «την μεγάλη πορεία για το σπάσιμο των θεσμών» που θα οδηγήσουν «με συστηματική διαφώτιση και άμεσες κινητοποιήσεις στη διαμόρφωση συνείδησης και άλλων μειοψηφιών» για την ριζική αλλαγή του κοινωνικού και πολιτικού συστήματος.
«Όχι στη ψήφιση των νόμων εκτάκτου ανάγκης»
Η απόπειρα κατά του Ντούτσκε και η αντιμετώπιση των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας ενίσχυσαν το κίνημα κατά των νόμων εκτάκτου ανάγκης και την καμπάνια κατά του εκδοτικού οίκου Springer.
Και αυτό διότι ερμηνεύτηκαν από την πλειοψηφία των συνδικάτων (όχι από την ηγεσία τους), την εξωκοινοβουλευτική αντιπολίτευση και το φοιτητικό κίνημα ως εκπεφρασμένη θέληση του συστήματος κατά των αστικών ελευθεριών και των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη.
Να σημειώσουμε ότι οι νόμοι εκτάκτου ανάγκης, που ακόμη τότε δεν είχαν ψηφιστεί στο σύνολό τους, προέβλεπαν περιορισμό των πολιτικών και αστικών ελευθεριών σε περιπτώσεις ‘εκτάκτου ανάγκης’ όπως π.χ. την παρέμβαση των ενόπλων δυνάμεων εναντίον ‘εσωτερικών εξεγέρσεων’ ή και των νατοϊκών δυνάμεων που στάθμευαν στη Γερμανία.
Έτσι ένα μήνα μετά την απόπειρα, στις 11 Μαΐου του 1968, έγινε πορεία προς τη Βόννη από έξι διαφορετικά σημεία της Γερμανίας (Sternmarsch).
80.000 διαδηλωτές καταδίκασαν τους ηθικούς αυτουργούς της δολοφονικής απόπειρας και διακήρυξαν την πίστη τους στη δημοκρατία.
Μαζί τους 200 καθηγητές πανεπιστημίου, 100 επιζώντες από ναζιστικά στρατόπεδα και οι ιερείς Χάινριχ Βέρνερ και Βάλτερ Μπρεμ – από την Κολωνία και το Ντόρτμουντ – ως εκπρόσωποι των 2743 ιερέων που κάλεσαν με επιστολή τους βουλευτές να μην ψηφίσουν τους νόμους εκτάκτου ανάγκης και τα συνδικάτα να προστατεύσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και των πολιτών.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >