Δύο χρόνια πέρασαν από τον πρόωρο θάνατο της Φώφης Γεννηματά η οποία «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 56 ετών νικημένη από τον καρκίνο. Η αείμνηστη πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής έδωσε μια άνιση μάχη ετών, με απίστευτη γενναιότητα και διακριτικότητα.

Ads

Σήμερα, στις 3 το μεσημέρι, η οικογένειά της θα τελέσει τρισάγιο στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Το ΠΑΣΟΚ οργάνωσε χθες στη Νάξο ειδική εκδήλωση για να τιμήσει τη Φώφη Γεννηματά. «Συμπληρώνονται αύριο δυο χρόνια από τον θάνατο της αγαπημένης μας Προέδρου, Φώφης Γεννηματά. Που εργάστηκε με αφοσίωση και όραμα για την αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Έθετε πάντα στο επίκεντρο της πολιτικής της δράσης τον άνθρωπο και αυτή την πολύτιμη πολιτική παρακαταθήκη τιμούμε σήμερα», δήλωσε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης,  στην αρχή της εκδήλωσης με θέμα την Υγεία στα νησιά.

Η περιπέτεια με τον καρκίνο

Η Φώφη Γεννηματά, το 2008 διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού. Υποβλήθηκε σε επιτυχή χειρουργική επέμβαση στο Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν και αμέσως μετά ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη και εισήχθη στο Νοσοκομείο Μεμόριαλ για να ακολουθήσει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Η μητέρα της είχε διαγνωστεί επίσης με καρκίνο το 1984 με τον οποίο πάλεψε για δέκα χρόνια. Στις 12 Οκτωβρίου του 2021 ανακοίνωσε η ίδια πως αποσύρεται από την μάχη για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής, καθώς σημειώθηκε υποτροπή της ασθένειας. Εισήχθη στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Έχασε τη μάχη στις 25 Οκτωβρίου 2021.

Ads

Λίγα λόγια για τη ζωή της

Κόρη του ιδρυτικού και κορυφαίου στελέχους του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Γεννηματά, γεννήθηκε στους Αμπελόκηπους το 1964. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησε το 1987.  Παντρεύτηκε το 1986 τον Αλέξανδρο Ντέκα, με τον οποίο απέκτησε μια κόρη, ενώ με τον δεύτερο σύζυγό της, Ανδρέα Τσούνη, παντρεύτηκαν το 2003 και απέκτησαν μαζί μια κόρη και έναν γιο.

Η Φώφη Γεννηματά ενεπλάκη από νωρίς με την πολιτική, καθώς έγινε μέλος της ΠΑΣΠ, της παράταξης του ΠΑΣΟΚ στα πανεπιστήμια από το πρώτο έτος των σπουδών της. Το 2000 εξελέγη Βουλευτής Α΄ Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ, θέση την οποία διατήρησε μέχρι το 2002, όταν και εξελέγη υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς. Επανεξελέγη το 2006. Το 2007 παραιτήθηκε από υπερνομάρχης προκειμένου να κατέλθει υποψήφια βουλευτής, ωστόσο λόγω νομικού κωλύματος δεν κατήλθε στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ.

Μετά τις εκλογές του 2009 και συγκεκριμένα στις 7 Οκτωβρίου, τοποθετήθηκε Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Παρέμεινε έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2010. Κατόπιν ανέλαβε Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων μέχρι τις 11 Νοεμβρίου 2011, ενώ έπειτα Αναπληρώτρια Υπουργός Εσωτερικών. Στις 27 Μαρτίου 2012, παραιτήθηκε από το αξίωμα της Υπουργού, στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, για να αναλάβει Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Με τον ανασχηματισμό της 25ης Ιουνίου 2013 της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, επιλέχθηκε για το αξίωμα της Αναπληρώτριας Υπουργού Εθνικής Άμυνας, θέση την οποία διατήρησε μέχρι τις επόμενες εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.

Τον Ιούνιο του 2015, εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 51,7%, διαδεχόμενη τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Στις 12 Νοεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε ο πρώτος γύρος των εκλογών για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου κόμματος, που μετεξελίχθηκε στο ΚΙΝΑΛ, μεταξύ εννέα υποψηφίων. Ήρθε πρώτη, ενώ στο δεύτερο γύρο ήρθε αντιμέτωπη με τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον οποίο νίκησε με 56,75% των ψήφων.

Εθνικό Πρόγραμμα για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού – Φώφη Γεννηματά

Το Εθνικό Πρόγραμμα για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού – Φώφη Γεννηματά απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών που βρίσκονται στη χώρα μας και διαθέτουν ΑΜΚΑ. Οι δωρεάν εξετάσεις που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα είναι α) Εξέταση Ψηφιακής Μαστογραφίας για όλες τις γυναίκες-δικαιούχους, β) Κλινική εξέταση (σε περίπτωση ευρήματος), γ) Υπερηχογράφημα (σε περίπτωση ευρήματος).

Το πρόγραμμα αφορά σε όλες τις γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών, οι οποίες διαμένουν στην Ελλάδα και διαθέτουν ΑΜΚΑ, μέσα από την πλατφόρμα mastografia.gov.gr.

Ο σύζυγός της Ανδρέας Τσούνης, σημειώνει ότι το ζήτημα της πρόληψης η Φώφη Γεννηματά προσπάθησε να το δείξει με κάθε ιδιότητά της. «Έκανε μεγάλο αγώνα να πείσει τις γυναίκες να αποφύγουν τον φόβο και την αγωνία για τον καρκίνο».

Όπως επεσήμανε ο κ. Τσούνης, η Φώφη Γεννήματα, το 2016, πήρε την πρωτοβουλία μαζί με άλλους βουλευτές να καλυφθεί η ψηφιακή μαστογραφία από τον ΕΟΠΥΥ. Από την τότε κυβέρνηση και τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, το αίτημα έγινε αποδεκτό, αλλά ήταν δύσκολο να καλυφθεί όλος ο πληθυσμός της χώρας, ιδίως στις απομακρυσμένες περιοχές.

«Το πρόγραμμα αυτό, που φέρει το όνομα της Φώφης Γεννήματα, είναι πιο ολοκληρωμένο και χαίρομαι που υπάρχει διακομματική συναίνεση για τον καρκίνο του μαστού».

Την επέκταση του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού «Φώφη Γεννηματά» στις γυναίκες 45-74 ετών, από 50-69 ετών που ήταν μέχρι σήμερα, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση που είχε με γυναίκες στο Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού.