Δημοσιεύθηκε την Τετάρτη που πέρασε, στα “Κοινωνικά” της “Καθημερινής”, η αγγελία του θανάτου και της κηδείας του “αξιωματικού της Χωροφυλακής Αθανάσιου Μητρομάρα, 81 ετών”.

Ads

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Αυγή.

Εάν δεν συμβαίνει σατανική σύμπτωση ονοματεπωνύμου, επαγγέλματος και ηλικίας, πρόκειται για τον “προϊστάμενο του Σπουδαστικού Τμήματος της Εθνικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης”, πριν, κατά και μετά την εποχή του “1-1-4” και του “15%”.

Πολλές χιλιάδες φοιτητών έπιασαν τον απόηχο της φήμης του. Πολλές εκατοντάδες ευτύχησαν να γνωρίσουν τις φιλοφρονήσεις του ή ν’ απολαύσουν τις θωπείες του είτε ως προσκεκλημένοι στο γραφείο του “δι’ υπόθεσίν τους”, είτε ως τσουβαλιασμένοι και κουβαλημένοι εκεί από τα παληκάρια του.

Ads

Η Καίτη Τσαρουχά, ο Θανάσης Γρέβιας, ο Λεωνίδας Κοντουδάκης, ο Κώστας Νταϊλιάνας, η Ειρήνη Παπατσαρούχα, ο Τάκης Κουλάνδρου συγκαταλέγονται στους αμέτρητους που έχουν να διηγούνται τα κλέη του αμείλικτου ανθυπασπιστή.

Ο μεταστάς δεν κατανάλωνε τον χρόνο του αποκλειστικά στο υπηρεσιακό μέγαρο. Υπήρξε λάτρης των πανεπιστημιακών χώρων και τους τιμούσε συχνά με την παρουσία του.

Την άνοιξη του 1961, 6-7 μήνες πριν από τις διαβόητες βουλευτικές εκλογές της βίας και της νοθείας, δεν άντεξε, φαίνεται, τον πειρασμό και έλαβε μέρος, μαζί με πλειάδα υφισταμένων του, στην “ψηφοφορία δι’ ανατάσεως της χειρός” για την εκλογή προέδρου της γενικής συνέλευσης των φοιτητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το ασύνηθες, ακόμη και για την εποχή που μνημονεύουμε, γεγονός, γνωστοποιήθηκε στην “Πανσπουδαστική” και καταχωρίστηκε στις σελίδες της μια εκτεταμένη “ανταπόκριση από τη Θεσσαλονίκη”. Ο Μητρομάρας φιλοδώρησε με μήνυση τον μόνιμο εκεί ανταποκριτή του εντύπου, φοιτητή της Νομικής, Αλέκο Γρίμπα, και τον “υπεύθυνο έναντι του νόμου” φοιτητή της Ιατρικής στην Αθήνα Μανώλη Μυλωνάκη.

Η δίκη έγινε τελικά στις αρχές του 1962. Στο πολιτικό περιβάλλον κυριαρχούσαν οι καταγγελίες για το εκλογικό όργιο των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών.

Ο Μητρομάρας δήλωσε συκοφαντημένος και αρνήθηκε ότι εισέρχεται στο στεγασμένο πανεπιστήμιο. Παραδέχθηκε πως κυκλοφορεί μόνο στους διαδρόμους των κήπων του για να προστατεύει τους φοιτητές από τους κλέφτες. Οι φοιτητές μάρτυρες κατηγορίας -είχαν όλοι ανεξαιρέτως δηλώσει ως κατοικία τους τα γραφεία της ΕΚΟΦ, επί της οδού Πρίγκηπος Νικολάου- υποστήριξαν ό,τι και ο Μητρομάρας.

Η φοιτήτρια Καίτη Τσαρουχά κατέθεσε ότι οι άνδρες του “Σπουδαστικού” και ο ίδιος ο Μητρομάρας ήταν πανταχού παρόντες και ότι στην επίδικη υπόθεση είχαν ψηφίσει απαξάπαντες.

Ο δικηγόρος της πολιτικής αγωγής, Διαλυνάς -ύστερα από 15 μήνες δικηγόρος υπεράσπισης των αξιωματικών της Χωροφυλακής, κατηγορούμενων για τη δολοφονία του Λαμπράκη- επέδειξε ως επιβαρυντικό στοιχείο για τον ρόλο της “Πανσπουδαστικής” το εξώφυλλό της με τον πρώτο αστροναύτη Γκαγκάριν.

Οι κατηγορούμενοι κατέθεσαν στο δικαστήριο δεκάδες φωτογραφίες από αμφιθέατρα και αίθουσες διδασκαλίας με “ασφαλίτες” του Μητρομάρα καθιστούς, όρθιους ή σουλατσάροντες. Ορισμένοι από τους φωτογραφικά απαθανατισμένους καταδείχθηκαν, μάλιστα, ως παρόντες και στη διεξαγόμενη δίκη.

Ο εισαγγελέας της έδρας, Παύλος Δελαπόρτας, ζήτησε την απαλλαγή των κατηγορουμένων. Το δικαστήριο υιοθέτησε την πρότασή του.

Αποχαιρετούμε τον Αθανάσιο Μητρομάρα. Ας πάει στο καλό και, αν υπάρχει Παράδεισος, να αποκατασταθεί στο οικείο τμήμα ασφαλείας.