Ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ εικονίζεται στην ασπρόμαυρη φωτογραφία να κρατά την καραμπίνα με την οποία δολοφόνησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζ. Φ. Κένεντι.

Ads

Και σύμφωνα με ερευνητές του Dartmouth College από το Νιου Χάμσαϊρ, η φωτογραφία είναι αυθεντική. Όπως αναφέρει ο Independent, ο Hary Farid, καθηγητής Πληροφορικής και πρωτοπόρος στον τομέα της ψηφιακής ανάλυσης, μετά από μελέτες τις οποίες ξεκίνησε το 2009, υποστηρίζει ότι η φωτογραφία δεν είναι «πειραγμένη». «Η λεπτομερής ανάλυση της στάσης του Όσβαλντ, ο φωτισμός, οι σκιές και η καραμπίνα στο χέρι του αντικρούουν το επιχείρημα ότι η φωτογραφία είναι πειραγμένη» λέει ο Farid.

image

Άραγε φτάνει η η φωτογραφία για να δώσει τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας που ακολουθούν για περισσότερο από μισό αιώνα τη δολοφονία του Κένεντι; Έρευνα της κοινής γνώμης το 2013 κατέληξε ότι το 61% των Αμερικανών εξακολουθούσε να πιστεύει σε κάποια θεωρία συνωμοσίας για τη δολοφονία του Κένεντι, ενώ μόλις ένα 30% θεωρούσε ότι ο Όσβαλντ έδρασε μόνος του.

Ads

Στις 22 Νοεμβρίου 1963 ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζον Φιτζέραλντ Κένεντυ πυροβολείται στο κεφάλι από ελεύθερο σκοπευτή ενώ βρίσκεται στο Ντάλας, συνοδεία αυτοκινητοπομπής.
Η σφαίρα προκαλεί μοιραίο τραύμα στον εγκέφαλο του Προέδρου των ΗΠΑ. Πλάϊ του, στο ίδιο αυτοκίνητο, βρίσκεται η σύζυγός του, Τζάκι. Λίγα αυτοκίνητα πιο πίσω ακολουθεί ο τότε Αντιπρόεδρος Λίντον Τζόνσον.

image

Υπεύθυνος για τη δολοφονία του Κένεντι φέρεται να είναι ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ ο οποίος συλλαμβάνεται από τις αστυνομικές αρχές την ίδια ημέρα.
Έπειτα από σχετική έρευνα, ο Όσβαλντ βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για ακόμη μία δολοφονία, του αστυνομικού Τζ. Ντ. Τίπιτ, η οποία είχε προηγηθείς αυτής του Κένεντι.

Δύο μέρες αργότερα, ο Όσβαλντ δολοφονείται από τον Τζακ Ρούμπι, κατά τη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης από την τηλεόραση και ενώ τελεί υπό κράτηση.
Δεν πρόλαβε να περάσει από δίκη…