Μπορεί ο προσκοπισμός να αναγνωρίζεται ως ένα εθελοντικό κίνημα, το οποίο κρατάει αποστάσεις από την πολιτική και αποδέχεται αξίες όπως η ισότητα, ο σεβασμός στον συνάνθρωπο και η αλληλεγγύη, ωστόσο στα πρώτα χρόνια της δημιουργίας του επιχειρήθηκε η άμεση συνεργασία του προσκοπισμού με την ναζιστική νεολαία.
Όπως αποκαλύπτουν απόρρητα έγγραφα της Βρετανικής Μυστική Υπηρεσίας MI5, τα οποία ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, ο ιδρυτής του προσκοπισμού, λόρδος Robert Baden-Powell, είχε ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας το 1937 με την ηγεσία της ναζιστικής νεολαίας και τον Γερμανό πρέσβη στη Βρετανία, Joachim von Ribbentrop, για την ανάπτυξη μίας ιδιαίτερα «στενής συνεργασία» ανάμεσα στους δύο πόλους.
Η συζήτηση για συνεργασία μεταξύ των Βρετανών Προσκόπων και των νεολαίων οπαδών του Χίτλερ συνέπεσε με τη συμμετοχή μελών της Ναζιστικής Νεολαίας σε ποδηλατική εκδρομή στην Βρετανία, η οποία είχε προκαλέσει την ανησυχία των μυστικών υπηρεσιών.
Δημοσιεύματα της εποχής, όπως αυτό της «Daily Herald» έκαναν λόγο για νεολαίους κατασκόπους του Χίτλερ, «spyclists» όπως τους ανέφεραν χαρακτηριστικά, οι οποίοι έχουν ως στόχο την συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις Βρετανικές υποδομές. Ο προϊστάμενος των υπηρεσιών ασφαλείας διέταξε την άμεση παρακολούθηση τους και τις σχέσεις που ανέπτυσσαν κατά την διάρκεια του ποδηλατικού τους γύρου με διάφορες προσκοπικές ομάδες.
Οι φόβοι για κατασκοπεία εντάθηκαν και από άρθρο του γερμανικού περιοδικού «Ποδηλάτης», το οποίο συμβούλευε τους εκδρομείς, να απομνημονεύσουν «κάθε δρόμο και κάθε μονοπάτι, χωριά και πόλεις, πύργους και εκκλησίες. Σημειώστε ποτάμια, περιοχές, ποτάμια, βουνά. Ίσως κάποια στιγμή μπορέσετε να τα χρησιμοποιήσετε προς όφελος της πατρίδας σας.»
Τα έγγραφα των μυστικών υπηρεσιών αποκαλύπτουν την επιδοκιμασία του λόρδου Baden-Powell για την Ναζιστική Νεολαία, αλλά και για τον επικεφαλής Hartmann Lauterbacher που συνόδευε το «μέλλον της Ναζιστικής Γερμανίας».
Στα έγγραφα σημειώνεται ότι ο ενθουσιασμός του ιδρυτή των Προσκόπων ήταν μεγάλος και πρόθεση του ήταν να συνάψει ισχυρούς δεσμούς των δύο οργανώσεων, ενώ ιδιαίτερα κολακευτικά ήταν και τα σχόλια του για τον von Ribbentrop, μετέπειτα αρχιτέκτονας της εξωτερικής πολιτικής του Χίτλερ.
«Είχα μία μακρά συζήτηση με τον Πρέσβη Joachim von Ribbentrop, ο οποίος υποστηρίζει ότι η πραγματική ειρήνη μεταξύ των δύο χωρών εξαρτάται άμεσα από τις φιλικές σχέσεις που αναπτύχθηκαν ανάμεσα στις δύο οργανώσεις των νέων», γράφει ο Baden-Powell σε υπόμνημά του για του Προσκόπους και προσθέτει : «Ο Ribbentrop αναγνωρίζει τον Προσκοπισμό ως μία πολύ ισχυρή οργάνωση, η οποία θα μπορέσει να βοηθήσει στη ανάπτυξη φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και θα ήταν καλό να αναπτυχθεί μία συνεργασία μεταξύ των Προσκόπων και της Ναζιστικής Νεολαίας. Συμφώνησα απόλυτα με αυτή την προσπάθεια καθώς θα μας δοθεί η ευκαιρία να κατανοήσουμε καλύτερα ο ένας λαός τον άλλον.»
Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο Baden-Powell διάβασε αργότερα και το «Ο Αγών» μου, το οποίο μάλιστα χαρακτήρισε ως «θαυμάσιο βιβλίο».
Με το ξέσπασμα του Β Παγκοσμίου Πολέμου το όνομα του ιδρυτή του Προσκοπισμού εμφανίζεται στο Black Book – SS, τον κατάλογο των ατόμων που έπρεπε να συλληφθούν ύστερα από επιτυχημένη Γερμανική εισβολή στην Βρετανία.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >