Παρόλο που ο Άγιος Γεώργιος έχει συνδεθεί με τον εθνικισμό στην Αγγλία, υπάρχουν μερικοί καλοί λόγοι, όπως εξηγεί ο Independent, για τους οποίους η ζωή του αντανακλά τις ηθικές αξίες της πολυ-πολιτισμικότητας.

Ads

Πολυπολιτισμικό παρελθόν και ρίζες

Οι περισσότεροι ιστορικοί πιστεύουν ότι ο Άγιος Γεώργιος γεννήθηκε στη σύγχρονη Τουρκία από μια ελληνική οικογένεια. Υπηρέτησε στο στρατό μιας ιταλικής πόλης-κράτους και τελικά πέθανε στη σύγχρονη Παλαιστίνη. Αν και οι γονείς του ήταν ελληνόφωνοι, κατάγονταν από την Καππαδοκία στην κεντρική Τουρκία και την Παλαιστίνη.

Ήταν μετανάστης

Ο Άγιος Γεώργιος μετανάστευσε σε άλλη χώρα ψάχνοντας για δουλειά. Σύμφωνα με διάφορους ιστορικούς, ίσως να μετανάστευσε από την Καππαδοκία στην Παλαιστίνη για να ενταχθεί στη φρουρά του παλατιού του αυτοκράτορα Διοκλητιανού.

Ads

Κινήθηκε μεταξύ των επαρχιών της αχανούς Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας με τον τρόπο που ένας σύγχρονος Ευρωπαίος εργαζόμενος θα μπορούσε να ταξιδεύει μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ για να βρει καλύτερη απασχόληση.

Διέδωσε νέες θρησκευτικές ιδέες από το εξωτερικό

Για αιώνες, η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία λάτρευε τους τοπικούς παγανιστικούς θεούς. Ο Άγιος Γεώργιος  διέδωσε τo χριστιανισμό στο δυτικό πολιτισμό.

Αυτός υποτίθεται ότι έπεισε την αυτοκράτειρα Αλεξάνδρα της Ρώμης να εγκρίνει τη νέα ανερχόμενη θρησκεία – το Χριστιανισμό – η οποία επεκτάθηκε σε ολόκληρη την αυτοκρατορία έως ότου υιοθετήθηκε επίσημα. 

Είναι ο προστάτης άγιος σε πολλά και διαφορετικά μέρη

Ο Άγιος Γεώργιος δεν είναι μόνο ο προστάτης της Αγγλίας. Είναι, επίσης, ο προστάτης άγιος της Βουλγαρίας, της Παλαιστίνης, της Αιθιοπίας, της Ελλάδας και της Λιθουανίας.

Επιπλέον, είναι αναμφισβήτητα ο πιο σημαντικός προστάτης άγιος της Γεωργίας, όπου γίνεται γιορτή προς τιμήν του δύο φορές το χρόνο. Μάλιστα, πολλοί μεσαιωνικοί χρονικογράφοι θεωρούν ότι το όνομα της χώρας προέρχεται από το όνομα του αγίου.

Υπήρξε στρατιώτης ενός  πολυπολιτισμικού υπέρ-κράτους

Όπως σχολιάζει ο Independent, ο Άγιος Γεώργιος ως μέλος του ρωμαϊκού στρατού πολέμούσε για ένα υπέρ-κράτος.

Ενδεικτικα, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι στην αυτοκρατορική πρωτεύουσα, τη Ρώμη, ζούσαν μαζί Βρετανοί, Έλληνες, Παλαιστίνιοι, Γαλάτες και άλλοι.

Για τους κατοίκους της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας ο κανόνας ήταν απλός: πίστη στον αυτοκράτορα και ενσωμάτωση των τοπικών θρησκευτικών και πολιτιστικών συνηθειών.  

Διώχθηκε από όσους ήταν αντίθετοι στη διαφορετικότητα των ιδεολογιών του

Όμως, ο  Άγιος Γεώργιος βίωσε και τις διακρίσεις και τις διώξεις ως χριστιανός μετανάστης, όταν οι ρωμαϊκές αρχές αντέδρασαν στην αυξανόμενη δύναμη του χριστιανισμού. Συνελήφθη και εκδιώχθηκε από το ρωμαϊκό στρατό. 

Η έντονη αντίδραση του και οι διαφορετικές αντιλήψεις του ήταν από τους βασικούς λόγους για τους οποίους φυλακίστηκε, βασανίστηκε και, τελικά, εκτελέστηκε. Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι αν οι τότε αρμόδιες αρχές είχαν επιδείξει μεγαλύτερο βαθμό ανοχής στην διαφορετικότητα και την πολυ-πολιτισμικότητα ίσως η ιστορία του να είχε πιο αίσιο τέλος, σχολιάζει καταλήγοντας ο Independent.