Δεν πέρασαν παρά δύο εικοσιτετράωρα από την συμφωνία στο Ποτάμι για ψήφο κατά συνείδηση στη Συμφωνία των Πρεσπών και δύο από τους βουλευτές του έσπευσαν να την παραβιάσουν, αποχωρώντας από το κόμμα του Σ. Θεοδωράκη χωρίς να έχει μεσολαβήσει ένα γεγονός που να δικαιολογεί τη στάση τους.

Ads

Είναι αλήθεια ότι ειδικά ο κύριος Ψαριανός δεν φημίζεται για την υπέρμετρη προσήλωση στις δικές του ιδέες. Μέσα σε μερικά χρόνια έχει αλλάξει τρία-τέσσερα κόμματα: από τον ΣΥΡΙΖΑ, στη ΔΗΜΑΡ κι έπειτα στο Ποτάμι, ενώ εδώ και μερικούς μήνες άρχισε να   θεωρεί την ΝΔ σωτηρία για τη χώρα. Πριν ασχοληθεί με την πολιτική, είχε εκδώσει τα τραγούδια του Κόκκινου Στρατού, που εξυμνούσαν την Σοβιετική Ένωση και τον αγώνα εναντίον του φασισμού. Υποθέτουμε ότι θα τα παρουσιάσει σε μια ξεχωριστή βραδιά στους κ.κ. Βορίδη, Γεωργιάδη και Σαμαρά, τώρα που φιλοδοξεί να ενταχθεί στο στρατόπεδο της ΝΔ.

Η ιστορία του έχει και άλλα γυρίσματα. Ειδικά για το μακεδονικό ζήτημα, ο κ. Ψαριανός είχε, ως βουλευτής, παραχωρήσει συνέντευξη στο Σταύρο Θεοδωράκη, τότε τηλεοπτικό δημοσιογράφο,  εξηγώντας τη θέση του υπέρ της Βόρειας ή Νέας Μακεδονίας.

Βεβαίως ο κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να αλλάζει τις απόψεις του. Είναι γνωστές περιπτώσεις κομουνιστών, με αριστερή μάλιστα οικογενειακή ιστορία όπως και ο κ. Ψαριανός, που κατέληξαν θεωρητικοί της χούντας. Δικαιούται επομένως  να συγχρωτίζεται με τις φιγούρες στα συλλαλητήρια των «ψεκασμένων», όπως τους αποκαλούσε, τις θεούσες και τις περικεφαλαίες. Αλλά να αλλάξει μέσα σε 48 ώρες στάση, μαζί με τον κ. Αμυρά, είναι κάτι που μάλλον παραπέμπει στην αιφνιδιαστική αλλαγή στάσης  βουλευτών την δεκαετία του ’60, όταν το Παλάτι και ο πατήρ Μητσοτάκης εξαγόραζαν βουλευτές για τις κυβερνήσεις των αποστατών, συμβάλλοντας στη πολιτική ανωμαλία που οδήγησε στη δικτατορία.

Ads

Φυσικά ούτε ο κ. Αμυράς ούτε ο κ. Ψαριανός έχουν τα προσόντα για να προκαλέσουν πολιτική ανωμαλία. Τα κίνητρα τους είναι περισσότερα ταπεινά: τιμωρούν το Ποτάμι που χάνει τώρα τα δικαιώματα της κοινοβουλευτικής ομάδας,  επειδή οι υπόλοιποι βουλευτές του τάχθηκαν υπέρ της συμφωνίας. Nομίζουν έτσι ότι προσφέρουν μία ακόμη υπηρεσία στη ΝΔ, κάτι που αισιοδοξούν ότι θα τους εξασφαλίσει θέση στα ψηφοδέλτια της.

Ίσως όμως ο κ. Ψαριανός, όταν μελετούσε την Σοβιετική Ένωση και τα αποφθέγματα του Λένιν και του Στάλιν, δεν είχε διαβάσει ένα άλλο, που αποδίδεται στον Πλούταρχο: την προδοσία πολλοί αγάπησαν, τους προδότες ουδείς