Οι δράστες της επίθεσης σε δημοσιογράφο και τεχνικούς του ΟΡΕΝ είχαν, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, χρυσαυγίτικα χαρακτηριστικά. Τόσο η εμφάνισή τους όσο και το ύφος τους (πχ η αναφορά σε τσοντοκάναλα) θυμίζουν τους τραμπούκους της εγκληματικής οργάνωσης που μόλυνε τη Βουλή και την ελληνική δημοκρατία πριν καταδικαστεί από τη Δικαιοσύνη.

Ads

Η άνεση με την οποία πέρασαν το μπλόκο της αστυνομίας και η αδράνειά της την ώρα της επίθεσης παραπέμπουν επίσης στις αμαρτωλές σχέσεις ενστόλων και παρακράτους που έχουν, δυστυχώς, αρκετές φορές αναδειχθεί στο παρελθόν.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν αντέδρασε ώστε να υπάρξει καταλογισμός ευθυνών για την προκλητική στάση των αστυνομικών που ήταν παρατηρητές του βίαιου επεισοδίου και αυτό έδωσε εντονότερη πολιτική διάσταση στο γεγονός.

Πολύ περισσότερο επειδή το συγκεκριμένο κανάλι είχε δείξει πολύ μεγαλύτερη αμεροληψία από τα υπόλοιπα στην κάλυψη του πύρινου ολέθρου, μεταδίδοντας διαμαρτυρίες πυρόπληκτων που ενοχλούν το Μέγαρο Μαξίμου.

Ads

Το αποτέλεσμα είναι ότι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που δεν ελέγχονται από την κυβέρνηση, αναπτύχθηκε ισχυρό κύμα αλληλεγγύης στο συγκεκριμένο κανάλι και ξεκίνησε ένας ζωηρός διάλογος για τη στάση των άλλων καναλιών -που δεν μετέδωσαν την είδηση για την επίθεση- , για την προστασία της κυβέρνησης από τα περισσότερα ΜΜΕ, για τις ευθύνες της αστυνομίας, για την περίεργη ανοχή του συστήματος στην ακροδεξιά βία, για τον καθεστωτισμό του Μεγάρου Μαξίμου, για τις επιπτώσεις στην ποιότητα της δημοκρατίας από την κυριαρχία της κυβερνητικής προπαγάνδας.

Όσο περνά ο καιρός φαίνεται όλο και πιο καθαρά πόσο σημαντική είναι η έντιμη δημοσιογραφία για την κοινωνική πρόοδο και ευτυχία. Και γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη την αντιμετωπίζει ως τον μεγαλύτερο εχθρό της. Ισως και να είναι.